Αθανάσιος Τζήμας, πρόεδρος Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Δ. Μακεδονίας: Δεν γίνεται να καταστρέψεις έναν κλάδο που φορολογείται, ελέγχεται και είναι καθόλα νόμιμος»

Αθανάσιος Τζήμας, πρόεδρος Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Δ. Μακεδονίας:  Δεν γίνεται να καταστρέψεις έναν κλάδο που φορολογείται, ελέγχεται και είναι καθόλα νόμιμος»

«Ο νόμος ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μετά την συνάντησή του με απεργούς πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών αντιδρώντας στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

«Όποιος διαφωνεί με το φόρο να μας πει κάποιο ισοδύναμο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Από την ώρα που ο νόμος ψηφίστηκε από την Βουλή το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να τον εφαρμόσει, η απόφαση είναι ειλημμένη. Το 0,05 θα ισχύσει». Σημείωσε δε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος του υπουργείου με εκπροσώπους του κλάδου για το πως θα λειτουργήσει αυτό καθώς και για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Μιλώντας στο inKastoria ο πρόεδρος του Σωματείου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Τζήμας τόνισε πως «η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες και κινήσεις απέτυχαν παταγωδώς διότι απεδείχθη περίτρανα ότι τέτοιου είδους επιβολής φόρου στα τυχερά παιχνίδια σε έναν κλάδο που ήδη υπερφορολογείται, τον οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή και τον αφανισμό. Το είχε κάνει και η Νέα Δημοκρατία και ένα μήνα μετά το απέσυρε διαπιστώνοντας το αδόκιμο της πράξης».

Παράλληλα ο κ. Τζήμας εξήγησε πως «συναντηθήκαμε με την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου σε τοπικό επίπεδο, της εξηγήσαμε και κατάλαβε ότι έχουμε δίκιο. Μείναμε όμως στο δίκιο… Ο νόμος ψηφίστηκε».

«Ένα από τα παράδοξα αυτού του νόμου, τονίζει ο κ. Τζήμας, είναι ότι το μέτρο εφαρμόστηκε μόνο στον ΟΠΑΠ. Στις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα παίγνια δεν την αγγίζει ο νόμος. Νόμιμες ή παράνομες. Θεωρούν τον ΟΠΑΠ και εμάς την αγελάδα που θα αρμέγουν; Τόσο  οι πράκτορες όσο και οι πελάτες των πρακτορείων και η εταιρία φορολογούνται με πολύ υψηλούς συντελεστές. Οι εταιρείες των πρακτορείων με 26% επιπλέον της φορολόγησης τους ως φυσικά πρόσωπα, στην ΟΠΑΠ πλην του φόρου που της αναλογεί ως Ανώνυμη Εταιρία επί πλέον με 30% φόρο στη μικτή κερδοφορία των παιχνιδιών της και 20% φορολόγηση στα κέρδη των πελατών».

Πως όμως αυτό το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη επηρεάζει; Ο κ. Τζήμας εξηγεί: «Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πείτε ότι θέλω να ποντάρω 100 ευρώ στο Στοίχημα. Η στήλη κάνει 25 λεπτά. Αν παίξω 100 ευρώ παίζω ουσιαστικά 400 στήλες, αλλά με το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ στα 100 που πόνταρα. Αν θέλω να ποντάρω σε έναν αγώνα με απόδοση 1,20, θα βάλω ένα Στοίχημα 100 ευρώ συν το τέλος 120 ευρώ. Οπότε αν κερδίσω θα πάρω 120 ευρώ. Άρα δεν υπάρχει νόημα. Είναι εμφανές ότι όλη η μάζα των πελατών θα οδηγηθεί στον παράνομο στοιχηματισμό, από την οποία η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος».

Ερωτηθείς σχετικά με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου ο κ. Αλεξιάδης απάντησε ότι «ο ιντερνετικός τζόγος δεν φορολογείται όσο θα έπρεπε».

Μεγαλύτερη ζημιά
Περίπου 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα είναι κλειστά σήμερα, Τρίτη λόγω της 24ωρης απεργίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) είναι αντίθετη στο μέτρο που, όπως επισημαίνει, προκαλεί αφανισμό του κλάδου και καλεί όλους τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να συμμετέχουν στην απεργία και στην πορεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ, το μέτρο που αποφασίστηκε δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς το ειδικό τέλος καταστρέφει τον τζίρο των πρακτόρων και συνολικά θα φέρει λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος. Το ειδικό τέλος οδηγεί πάνω από 1.000 πρακτορεία στο «λουκέτο» αυξάνοντας την ανεργία, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ. Μάλιστα, πολλά από τα πρακτορεία που θα κλείσουν, όπως επισημαίνουν, είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των capital controls αλλά και τον ανταγωνισμό με τα στέκια του παράνομου τζόγου.

Όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Τζήμας: «αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθούσουν και άλλες μορφές αγώνων και κινητοποιήσεων. Θα υπάρξει κλιμάκωση, θα οδηγηθούμε σε απεργίες διαρκείας. Το θέμα όμως είναι να μη φτάσουμε στα άκρα. Η προσπάθεια να μας κλείσουν δεν θα περάσει. Η προσπάθεια για αποδυνάμωση του νόμιμου δικτύου θα αποτύχει. Θα παλέψουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση. Δεν γίνεται να καταστρέψεις έναν απόλυτα νόμιμο κλάδο που φορολογείται, ελέγχεται και είναι καθόλα νόμιμος».

ΜΑΡΚΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.