Διαμαρτύρονται οι πράκτορες του ΟΠΑΠ για ενδεχόμενη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών

Διαμαρτύρονται οι πράκτορες του ΟΠΑΠ για ενδεχόμενη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών έστειλαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αναζήτηση ισοδυνάμων στην αύξηση της φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών.

Η επιστολή:

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με τα οποία προτάθηκε από εσάς ως ισοδύναμο για την κατάργηση του Φ.Π.Α. 23% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, η φορολόγηση με 0,05 € ανά στήλη στο παιχνίδι ΚΙΝΟ που παρέχεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στα πρακτορεία της, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος (επιβολή φόρου 10% από το 1ο Ευρώ κέρδους , επί υπουργείας Κου Στουρνάρα) μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες και κινήσεις απέτυχαν παταγωδώς διότι απεδείχθη περίτρανα ότι τέτοιου είδους επιβολής φόρου στα τυχερά παιχνίδια σε έναν κλάδο που ήδη υπερφορολογείται, τον οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή και τον αφανισμό.

Τέτοιου είδους φορολόγηση καταστρέφει με μαθηματική ακρίβεια την ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, εάν επιβληθεί ο φόρος στο ΚΙΝΟ, η δαπάνη των παικτών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όμως ο αριθμός των στηλών που θα παίζονται θα μειωθεί κατά περίπου 25%. Κατά συνέπεια, στο τέλος θα επηρεαστεί το μικτό κέρδος (GGR) του παιχνιδιού, επί του οποίου επιβάλλεται ο ήδη υψηλός (από τους υψηλότερους στην ευρώπη) φόρος 30% στα τυχερά παιχνίδια.

Έτσι εάν υιοθετηθεί το σενάριο επιβολής φόρου στο ΚΙΝΟ, το όποιο προσδοκώμενο έσοδο θα αντισταθμιστεί πλήρως από το μειωμένο μικτό κέρδος (GGR ) και τον επίσης μειωμένο εταιρικό φόρο που καταβάλλει ο ΟΠΑΠ, αφού θα επηρεαστεί εμπορικά το παιχνίδι.

Επίσης, το δεύτερο μεγαλύτερο κακό που θα επέλθει είναι να οδηγηθεί όλη η μάζα των πελατών στον παράνομο στοιχηματισμό, τη μάστιγα που χρόνια προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία, από την οποία η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε ότι, τόσο οι πράκτορες όσο οι πελάτες των πρακτορείων και η εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε. φορολογούνται με πολύ υψηλούς συντελεστές και εννοούμε ότι: οι εταιρείες των πρακτορείων με 26% επιπλέον της φορολόγησης τους ως φυσικά πρόσωπα, στην ΟΠΑΠ ΑΕ πλην του φόρου που της αναλογεί ως Ανώνυμη εταιρεία επί πλέον με 30% φόρο στη μικτή κερδοφορία των παιχνιδιών της και 20% φορολόγηση στα κέρδη των πελατών.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση και αναθεώρηση των προτάσεών σας προς τους εταίρους, αφού αναλογιστείτε επιπλέον, ότι ο κλάδος μας είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα, αφού λόγω της φύσης της εργασίας μας δεν υπάρχει δυνατότητα απόκρυψης οποιουδήποτε εισοδήματος.

Ο Γεν. Γραμματέας ΜΗΤΡΑΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Πρόεδρος ΤΖΗΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.