ΟΠΑΚ: Η Πιο Περιπετειώδης Ομάδα Στο Νομό Καστοριάς


Της Ιωάννας Μανέτα
Η Ομάδα Προστασίας Αδέσποτων Καστοριάς (ΟΠΑΚ) είναι μία ομάδα εθελοντών που ο καθένας έχει να πει πολλές ιστορίες. Επίσης είναι μία ομάδα που ξεκίνησε με τέσσερις εθελοντές ενώ πρόσφατα εξασφάλισε την ιδιότητα του φιλοζωικού σωματείου με είκοσι τέσσερα εγγεγραμμένα μέλη. Παρά τον μόλις περίπου ενάμιση χρόνο δραστηριότητάς της, οι περιπέτειες της ΟΠΑΚ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σεναριακό υλικό για ταινίες ποικίλης ύλης – τα γεγονότα που διαδραματίζονται άλλωστε στις περιπέτειες, όπως και στην ΟΠΑΚ, πάντα κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα χαράς, λύπης και αγωνίας.
Μία από αυτές είναι και η ιστορία της σκυλίτσας Hope (Χόουπ) που βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο χτυπημένη από αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου με τρία σπασμένα πόδια. Η Hope είχε μείνει περίπου δύο μέρες σε αυτήν την κατάσταση και, όντας τρομαγμένη, ήταν αδύνατον για οποιονδήποτε να την πλησιάσει. Οι εθελοντές της ΟΠΑΚ παρ’ολ’αυτά τα κατάφεραν και την μετέφεραν στον κτηνίατρο όπου η εντολή ήταν ρητή: επέμβαση (κοστοβόρα, εξειδικευμένη και εκτός νομού) ή ευθανασία.

dDmXOcFh
Η Hope όταν μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο

Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα (μιας που η ΟΠΑΚ δεν υποστηρίζεται οικονομικά από κανενός είδους φορέα παρά μόνο από τους εθελοντές της και τη συνεισφορά πολιτών στους κουμπαράδες της) αλλά και διαθέσιμο μεταφορικό μέσο, οι εθελοντές απευθύνθηκαν στα χιλιάδες μέλη της σελίδας της ΟΠΑΚ στο facebook, συγκεντρώνοντας έτσι τα απαραίτητα χρήματα για την επέμβαση της Hope, εξασφαλίζοντας παράλληλα μέσο για τη μεταφορά της στην πόλη που θα γινόταν η εν λόγω εγχείρηση.

FVaifGLE
Η Hope μετά την επέμβαση

Η επέμβαση ήταν επιτυχής και η Hope ανάρρωνε για πολύ καιρό σε σπίτι εθελοντή μέχρι να γίνει απολύτως καλά. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της, παρά τους πόνους της, η Hope έδειξε με όλους τους τρόπους την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της αλλά και τον γλυκό και τρυφερό χαρακτήρα της. Η προσπάθεια που κατέβαλλαν οι εθελοντές για να βρουν ένα μόνιμο σπίτι στη Hope ήταν μεγάλη αλλά δυστυχώς όχι αποτελεσματική και η Hope επανεντάχθηκε στην τοπική κοινότητα όπου και βρίσκεται ακόμη.

+XlodN1i
Η Hope σήμερα

Η Hope είναι ένα από τα δεκάδες ζώα που βρίσκονται υπό την καθημερινή φροντίδα εθελοντών, η οποία προσφέρεται ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την εποχή. Κατά μέσο όρο, η ΟΠΑΚ εντοπίζει περίπου τριάντα νέα αδέσποτα κάθε μήνα στο νομό Καστοριάς στα οποία παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη όπως εξετάσεις, εμβολιασμοί και άλλα, συνήθως με την πρόθυμη υποστήριξη των κτηνιάτρων του νομού. Επίσης, η ΟΠΑΚ εκπονεί προγράμματα ελέγχου γεννήσεων και οι στειρώσεις αριθμούν περίπου τις τριάντα πέντε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, πραγματοποιεί ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με τα δικαιώματα και τη φροντίδα των ζώων σε σχολεία και άλλους φορείς.
Μαζί με τις στειρώσεις, προτεραιότητα αποτελεί η εύρεση μόνιμης στέγης για τα αδέσποτα, κάτι που έχει πραγματοποιηθεί για περίπου εκατό σκυλιά και γάτες. Η προσωρινή φιλοξενία είναι άλλη μία αξία που προωθείται για τα ζώα που δεν έχουν υιοθετηθεί αλλά βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, όπως για παράδειγμα ο μικρός που βρέθηκε με υποθερμία στην παγωμένη λίμνη ή σκυλιά που χρειάζονται ανάρρωση μετά από κάποια επέμβαση.
Μέχρι και τον περασμένο αιώνα, φιλόζωος δεν ονομαζόταν μόνο αυτός που θα φρόντιζε την Hope αλλά όποιος νοιαζόταν για τη ζωή τη δική του, του Πέτρου, της Κατερίνας, του Ναούμ – δηλαδή όποιος νοιαζόταν για την αξία της ζωής γενικότερα. Και σε αυτό ακριβώς έγκειται και το ενδιαφέρον των ιστοριών της ΟΠΑΚ πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων που εκπλήσσουν για το τι κάνουν ή τι δεν κάνουν για τα ζώα τους, τα αδέσποτα και την πόλη τους. Πρόκειται ακόμη για ιστορίες ζώων που μπορεί να λέγονται ‘τυχερά’ όταν βρίσκουν στέγη ή περίθαλψη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανυπολόγιστη η καλοτυχία και η αγάπη που αισθάνεται κάποιος όταν αποφασίσει να υιοθετήσει κάποιο ή να μεριμνήσει γι’αυτά. Φτάνει κανείς να συμμετέχει στη δράση της ΟΠΑΚ – και θα καταλάβει.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.