Η θέση του inkastoria: Όχι, η Ομόνοια δεν είναι Τσέρνομπιλ…

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την κριτική (απάντηση σε τρομολαγνικό δημοσίευμα όπως αναφέρεται) που άσκησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσαρσί, στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του inkastoria.gr, Μάρκου Πετρόπουλου, αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι κολόνες φωτισμού στην πλατεία Ομονοίας.

Το ρεπορτάζ που προέκυψε έπειτα από καταγγελία καταστηματάρχη της περιοχής (χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, εάν το είχαμε προσέξει από μόνοι μας, πάλι θα το αναδεικνύαμε), δείχνει μέσω φωτογραφιών την κακή κατάσταση που έχουν οι κολόνες με γυμνά καλώδια, απροστάτευτα και ατάκτως ερριμένα. Δεν ελέγξαμε αν περνάει ρεύμα, δεν είναι άλλωστε δουλειά μας. Όμως, ούτε “σκηνοθετήσαμε” φωτογραφίες, δεν είναι στις Αρχές του ενημερωτικού site που εργαζόμαστε.

Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο πως στόχος του ρεπορτάζ ήταν να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιληφθούν της κατάστασης το συντομότερο δυνατό αφού όπως πολύ σωστά επισημαίνει και το Τσαρσί: “ο καιρός έχει ανοίξει, πολλά παιδάκια, αλλά και μεγάλοι επισκέπτονται την πλατεία με τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος”.

Αφού όμως συμφωνούμε με το Τσαρσί, γιατί μας τοποθετεί απέναντί του; Το πιθανότερο, θέλουμε να πιστεύουμε, είναι πως οι συντάκτες της “απάντησης”, δεν κατανόησαν το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, θεωρώντας ότι στόχος μας ήταν να δυσφημίσουμε την πλατεία Ομονοίας! Πραγματικά, για ποιον λόγο να επιθυμούμε να δυσφημίσουμε την ιστορικότερη πλατεία της Καστοριάς;

Εάν όμως δεν πρόκειται για λάθος, για ποιο λόγο ένας Πολιτιστικός Σύλλογος μας επιτίθεται επειδή αναδείξαμε ένα πραγματικό πρόβλημα για το οποίο δεν είναι ούτε υπεύθυνος, ούτε φυσικά δημιουργός του; Ελπίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται απλά για παρεξήγηση. Αλλιώς το γιατί ένας Πολιτιστικός Σύλλογος με έργο και προσφορά, στέκεται απέναντι σε ένα Μέσο για ένα ρεπορτάζ, παραμένει, δυστυχώς, μελανό σημείο.

Επίσης, ένα ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί οι συντάκτες της “απάντησης” δεν επικοινώνησαν με το inkastoria.gr (στη σελίδα μας υπάρχουν όλα τα στοιχεία, τηλέφωνο, e-mail, διεύθυνση) ώστε να δοθεί οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Θα σταθούμε όμως ιδιαίτερα σε ένα σημείο. Η “απάντηση” αναφέρει: “Όσο αφορά το καλώδιο το οποίο κρέμεται από τις πέργκολες, εμείς δε το είδαμε πουθενά”. Αυτός είναι ίσως και ο βασικότερος λόγος που απαντάμε. Οι φωτογραφίες είναι πέρα ως πέρα αυθεντικές και ο συντάκτης ούτε μετακίνησε, ούτε έφερε μαζί του καλώδια για να τραγικοποιήσει την κατάσταση. Ήταν τραγική από μόνη της. Άλλωστε, όπως μας ανέφερε ο συντάκτης του άρθρου, παρούσα στο ρεπορτάζ ήταν και η δημοσιογράφος της ΣΕΝΤΡΑΣ, Γιάννα Λούσιου, η οποία δεν είδε κάτι διαφορετικό από αυτό που παρουσίασε ο Μ. Πετρόπουλος.

Κλείνοντας νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι για το ρεπορτάζ αφού πετύχαμε το αυτονόητο. Η εικόνα στις κολόνες φωτισμού στην πλατεία Ομονοίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή της ημέρας του ρεπορτάζ. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του άρθρου οι Αρμόδιες Αρχές επισκεύασαν τις κολόνες και έκρυψαν τα καλώδια. Αυτό ομολογεί άλλωστε και η φωτογραφία που παραθέτουμε παρακάτω.

Η αναγνωσιμότητα (τα κλικ αν προτιμάτε) για ένα ενημερωτικό site είναι η ζωή του. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός, δεν λειτουργούμε και δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε έτσι ποτέ. Το θέμα “ανέβηκε” γιατί αφορά την κοινωνία μας και την πόλη μας, ήταν ένα αντικειμενικό κακώς κείμενο και έφερε τις τοπικές Αρχές προ των ευθυνών τους. Οι ασφαλείς, πλέον, κολόνες μας δικαιώνουν πολύ περισσότερο από τα “κλικ” που πήρε το άρθρο.

Η συντακτική ομάδα του inkastoria.gr

Η ίδια κολόνα την ημέρα του ρεπορτάζ (Τετάρτη 4/5/2016) και σήμερα Σάββατο (7/5/2016).

dei new

Η ανακοίνωση (όλο το Δελτίο Τύπου) του Πολιτιστικού Συλλόγου Το Τσαρσι:

Δελτίο τύπου

Και ξαφνικά, εκεί που δεν υπάρχει θέμα …

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε χθεσινό δημοσίευμα ιστοσελίδας του νομού Καστοριάς, το οποίο αναπαράχθηκε, από ιστοσελίδες της πόλης -θεωρώντας ίσως το γεγονός, τόσο σοβαρό όσο το παρουσίαζε η αρχική- το οποίο παρουσίαζε την πλατεία Ομόνοια, ούτε λίγο, ούτε πολύ, με το “Τσέρνομπιλ”.Ως σύλλογος και θέλοντας να προφυλάξουμε την περιοχή μας -ο καιρός έχει ανοίξει, πολλά παιδάκια, αλλά και μεγάλοι επισκέπτονται την πλατεία και με τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος-, άμεσα καλέσαμε τους ηλεκτρολόγους του δήμου, οι οποίοι  έφτασαν στο

σημείο μετά την εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου, ώστε να δούμε ιδίοις όμμασι τα όσα έδειχνε στις φωτογραφίες της η εν λόγω ιστοσελίδα,Το αποτέλεσμα και προς αποκατάσταση της αλήθειας είναι ότι, σε ένα και μόνο κολωνάκι από τα 15 υπήρχε σκισμένη η μονωτική ταινία. Το συγκεκριμένο κολωνάκι δε διαθέτει λάμπα εδώ και δύο χρόνια, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο από τότε. Τα δε καλώδια τα οποία βγαίνουν από τις πέτρες, είχανε τραβηχτεί γραμμές για διακοσμητικά φώτα από την ημέρα κατασκευής του έργου και δε συνδέθηκαν ποτέ. Όσο αφορά το καλώδιο το οποίο κρέμεται από τις πέργκολες, εμείς δε το είδαμε πουθενά. Όλα τα παραπάνω φαίνονται στις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε.Τώρα, γιατί δημιουργήθηκε το εν λόγω θέμα, ενώ δεν υπάρχει, αυτό το ξέρει μόνο ο δημιουργός του.

Δελτίο τύπου
Πολιτιστικός σύλλογος Τσαρσί
Δείτε τις φωτογραφίες, αλλά και εκείνες της τις ιστοσελίδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις φωτογραφίες από την εν λόγω ιστοσελίδα

Leave a Reply

Your email address will not be published.