Ζημιογόνο το 2015 για την Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα

Ζημιογόνο το 2015 για την Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα

Ζημιές αλλά και κάμψη πωλήσεων παρουσίασε για το 2015 η Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα ο μεγάλος Όμιλος μπίρας που δημιουργήθηκε στην χώρα μας από την συνένωση της «Μύθος» με την «ΦΙΞ».

Η νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα εμφάνισε για το 2015 έσοδα 127,6 εκατ. ευρώ, έναντι 133,5 εκατ. ευρώ που είχαν παρουσιάσει οι δυο εταιρείες το 2014, προτού συγχωνευθούν.
Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είχε μεικτά κέρδη 51,4 εκατ. ευρώ (από 57,3 εκατ. ευρώ των δυο εταιρειών), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 15 εκατ. ευρώ (16,6 εκατ. ευρώ), ζημιές προ φόρων 2 εκατ. ευρώ (κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ) και μετά την πρόβλεψη για φόρους, ζημιές 2,5 εκατ. ευρώ (από κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ).

Η υστέρηση που εμφανίζουν οι πωλήσεις ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγχώνευση των δυο εταιρειών οριστικοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με αποσβέσεις 9,8 εκατ. ευρώ, χρεωστικούς τόκους 7,1 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων 1,7 εκατ. ευρώ.

H Ολυμπιακή Ζυθοποιία, το νέο σχήμα στην εγχώρια αγορά μπύρας, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση  των εταιρειών Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία, ήδη σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015-2019, έχοντας θέσει ως προτεραιότητες τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση των εργαλείων πωλήσεων, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού και την επέκταση σε νέες αγορές.

Η κατά 51% πλέον θυγατρική εταιρεία του δανέζικου ομίλου Carlsberg, που το 2014 (ως Μύθος Ζυθοποιία τότε) απέκτησε το σήμα FIX (των Γιάννη Χήτου και των αδελφών Ηλία και Γιώργου Γκρέκη, οι οποίοι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Carlsberg κατέχουν το υπόλοιπο 49% της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας), με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλό κ. Αλέξανδρο Καραφυλλίδη, έχει επίσης επικεντρωθεί στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που να ανταποκρίνονται πλήρως στις καταναλωτικές απαιτήσεις και, βεβαίως, στην ενίσχυση των εξαγωγών της.

Ήδη έχει ολοκληρώσει δύο νέες συνεργασίες στις αγορές της Αυστραλίας και της Αμερικής, με την τελευταία να αφήνει σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω διείσδυση της μπύρας FIX στην συγκεκριμένη αγορά. Οι εξαγωγές της εταιρείας που σήμερα αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού τζίρου, αναπτύχθηκαν με ρυθμό 20% το 2015 και για το 2016 προβλέπεται μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στη Σίνδο, Θεσσαλονίκης και τη Ριτσώνα, Ευβοίας, δυναμικότητας 2,2 εκατ εκατόλιτρων ετησίως, στις οποίες παράγονται τα προϊόντα Μythos, Mythos Radler, FIX Hellas, FIX Dark, FIX Royale, Kaiser και Henninger.

Παράλληλα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εισάγει και διανέμει στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες, όπως: τη δανέζικη Carlsberg, τη μεξικάνικη Corona Extra, τις ιρλανδικές μπύρες Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse, τον ιρλανδικό μηλίτη Magners και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby. Ταυτόχρονα, η εταιρεία παράγει, διαθέτει και διανέμει στην ελληνική αγορά τα κορυφαία σήματα Tuborg Club Soda και Tuborg Tonic Water.

Ο Όμιλος αξιοποιεί ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών, προμηθευτών και σημείων πώλησης, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με παρουσία σε 40 χώρες και στις 5 ηπείρους.

 Ελένη Μπότα / insider.gr
Leave a Reply

Your email address will not be published.