Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

Καμία αναφορά στη δεύτερη αξιολόγηση , στο χρόνο επιστροφής των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Ελλάδα ή στο ενδεχόμενο χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας δεν έγινε κατά τη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από την Ουάσιγκτον.

Καμία έκπληξη δεν σημειώθηκε ούτε και στο «μέτωπο Τραμπ», καθώς ο αναπληρωτής διευθυντής των ΗΠΑ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν διαφοροποιήθηκε από τη στάση που υιοθετούσαν οι αμερικανικές αρχές κατά τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Ομοίως, και ο Γερμανός διευθυντής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ παρουσίασε τις πάγιες ευρωπαϊκές θέσεις και δεν απέκλινε από αυτές.

Αν και το κλίμα της συνεδρίασης χαρακτηρίσθηκε «βατό» οι διαφωνίες που καταγράφηκαν στη δήλωση που εξέδωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το βαθμό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και για το ύψος των πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, δείχνουν πως πλέον η χάραξη μιας κοινής γραμμής εντός του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα καθίσταται αρκετά δύσκολη, χωρίς αυτό όμως να θέτει απαραίτητα προσκόμματα στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αν και υπήρχαν ορισμένοι Ευρωπαίοι διευθυντές που προσήψαν στους Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ότι ήταν πολύ «συντηρητικοί» σε ορισμένες από τις υποθέσεις τους στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο αυτή δεν ήταν η γνώμη της πλειοψηφίας και έτσι η έκθεση – που έκρινε μη βιώσιμο το χρέος- έλαβε τη στήριξη του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως εντός του Συμβουλίου αναγνωρίστηκε πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 πρόκειται να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, ωστόσο ξεκαθαρίσθηκε πως αυτό που αμφισβητούν τα στελέχη του Ταμείου είναι η ικανότητα της Ελλάδος να καταγράφει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλα διαστήματα και με βιώσιμο τρόπο.

Στο σημείο αυτό η πλειοψηφία των διευθυντών τάχθηκε με την άποψη των Τόμσεν – Βελκουλέσκου πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 1,5% είναι επαρκής και πως οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος για το πλεόνασμα θα πρέπει να μην έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στη θέση αυτή ξανά υπήρξε γερμανική αντίδραση με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας να υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Η γραμμή που χαράχθηκε για το θέμα αυτό είναι πως εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας της. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εάν δει – και συμφωνήσει – με τα μέτρα που θα ληφθούν από τις ελληνικές Αρχές.

Αυτό που καταδείχτηκε πάντως είναι πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στηρίζει ομόφωνα τη διεύρυνση της φορολογική βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μείωση αφορολογήτου) και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών. Αυτό το σημείο «συναίνεσης» εντός του Ταμείου μπορεί να θεωρηθεί με ασφάλεια και το «ελάχιστο» απαιτούμενο σημείο επαφής του ΔΝΤ, με την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους για να υπάρξει πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.