Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός.

Επιστολή αναφορικά με τις δηλώσεις του Ν. Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσε η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Ένα γεγονός που η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα αναγνώρισε με καθυστέρηση μόλις το 1994. Και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων από το 1922 έως τότε να αποκρύψουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Ο κ. Φίλης στα πλαίσια επιστημονικού διαλόγου προ ετών διατύπωσε την άποψη πως εναντίον των Ποντίων υπήρξε εγκληματική εθνοκάθαρση. Η άποψη αυτή, ακόμη και αν διαφωνούμε,  δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί.   Όσοι σήμερα φωνασκούν, με αφορμή προσωπικές απόψεις,  για να δημιουργήσουν εντυπώσεις  οφείλουν να απαντήσουν γιατί  οι κομματικοί τους σχηματισμοί επί 70 χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποσιωπούσαν ένα ιστορικό γεγονός.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω από την ιστορική αλήθεια και μια συγνώμη για το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος του. Οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών μπορούν να οικοδομηθούν μόνο στα θεμέλια της ιστορικής αλήθειας.

Υποχρέωση  της Ελληνικής Πολιτείας είναι  αφενός να διδάξει στις νέες γενιές την ιστορική αλήθεια και αφετέρου να εργαστεί για την περαιτέρω διεθνοποίηση της  Ποντιακής Γενοκτονίας, ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.