Ολυμπία Τελιγιορίδου: θα κάνουμε πράξη αυτά που δεν μας επέτρεψαν κάποιοι να ολοκληρώσουμε

 

«Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί εργαλείο στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης. Η διαχείριση αυτού του εργαλείου, θα κρίνει και το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες» τονίζει η υποψήφια βουλευτής Καστοριάς με το ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο inKASTORIA. Η κ. Τελιγιορίδου παρουσιάζει τις θέσεις τις για την γουνοποιία, την γεωργία και τον τουρισμό, ενώ σε ερώτηση για την αποχώρηση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως: «Κανείς μας δεν είναι ιδιοκτήτης της Αριστεράς, της κοινωνικής ευαισθησίας και της δημοκρατικής συνείδησης. Ιδιοκτήτες είμαστε μόνο της αξιοπρέπειάς μας και τη διαχειριζόμαστε όπως της αξίζει»…

Συνέντευξη στον Μάρκο Πετρόπουλο

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ το βράδυ των εκλογών. Τι πρόβλεψη κάνετε για το αποτέλεσμα;
Όσο πλησιάζουμε στην ώρα της απόφασης, στην ώρα της πραγματικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης, τόσο ξεκαθαρίζει το δίλημμα αυτών των εκλογών. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε μπροστά ή επιστροφή στο παλιό σύμπλεγμα της διαπλοκής και της ολιγαρχίας που οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Στις 20 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες θα επιλέξουν με κριτήριο το συμφέρον το δικό τους και των παιδιών τους, το συμφέρον της κοινωνίας. Όχι το συμφέρον της διαπλοκής που επιδιώκει μέσω κατευθυνόμενων δημοσκοπήσεων να δημιουργήσει μια «μαγική εικόνα» ρευστού αποτελέσματος, ώστε να προωθήσει τον διακαή πόθο της για έναν μετεκλογικό «μεγάλο συνασπισμό». Οι πολίτες έχουν πλέον εμπειρία από αυτά. Τα έζησαν και την προεκλογική περίοδο της 25ης Ιανουαρίου και του Δημοψηφίσματος και απέδειξαν ότι δεν παρασύρονται. Θα το αποδείξουν και τώρα. Η νίκη μας θα είναι μεγάλη και καθαρή. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μοιράζονται μαζί μας την προγραμματική δέσμευση για σύγκρουση με τις δυνάμεις του χθες, με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού μας, θα κάνουμε πράξη αυτά που δεν μας επέτρεψαν κάποιοι να ολοκληρώσουμε.

olimpia1Ποια θεωρείται ότι είναι τα κόμματα με τα οποία θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί εάν δεν πάρει αυτοδυναμία; Ο Αλέξης Τσίπρας έχει περιγράψει την αντίληψή μας για τις συνεργασίες. Υπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μια πολιτικά έντιμη και συνεπής δύναμη με την οποία υπάρχει ήδη μια πετυχημένη κυβερνητική συμπόρευση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το πρόγραμμά μας, η δέσμευσή μας για διαρκή διαπραγμάτευση στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η μάχη στο εσωτερικό με τις δυνάμεις της συντήρησης που καθήλωσαν την κοινωνία σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής.
Είμαστε πάντα πρόθυμοι για συνεργασίες πάνω στη βάση αυτού του προγράμματος, με όσους έχουν την πολιτική βούληση να συμμετέχουν στην αναγεννητική προσπάθεια, με όσους εκπροσωπούν γνήσια προοδευτικές αντιλήψεις. Έχουμε και θα έχουμε πάντα «μέτωπο» με τις δυνάμεις που εκπροσωπούν το χθες της διαπλοκής, του παλαιοκομματισμού και της αδιαφάνειας.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα την επόμενη μέρα των εκλογών προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του πολίτη;
Δύσκολα μπορεί κανείς να «διαλέξει» ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που απαιτούν άμεσες, σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις. Η Οικονομία είναι ασφαλώς το κυρίαρχο ζήτημα. Έχουμε στα χέρια μας μια συμφωνία. Μια συμφωνία δύσκολη, που μας δίνει όμως τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε με ορίζοντα τετραετίας. Και παράλληλα, ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί εργαλείο στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης. Η διαχείριση αυτού του εργαλείου, θα κρίνει και το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες. Αν βρεθεί στα χέρια του παλιού κατεστημένου, ξέρουμε πως θα χαθεί, όπως συνέβη στο παρελθόν. Εμείς μιλάμε για ένα ενιαίο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που περιλαμβάνει και τους τρείς τομείς της Οικονομίας, με έμφαση στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, του μικρού και μεσαίου εμπορίου και των καινοτόμων πρωτοβουλιών στην τεχνολογία και την έρευνα.
Μιλάμε για αποκατάσταση του αισθήματος Δικαίου, με βαθιές τομές στη φορολογία, ώστε να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μέχρι σήμερα κρύβονταν πίσω από ένα πλέγμα ανομίας και παρασιτισμού. Αυτή η προσπάθεια θα γίνει μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, με παλιές και καινούργιες προκλήσεις για την ασφάλεια της χώρας και την σταθερότητα της περιοχής. Το μεταναστευτικό, ως πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, απαιτεί ψυχραιμία, συνεργασία και εγρήγορση. Η ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί όρο επιβίωσης της συνοχής μας. Και η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής για τη Νεολαία αποτελεί όρο επιβίωσης για την Πατρίδα μας.

Η αποχώρηση του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου θα παίξει ρόλο στις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά;
Καθένας κάνει τις επιλογές του. Κανείς μας δεν είναι ιδιοκτήτης της Αριστεράς, της κοινωνικής ευαισθησίας και της δημοκρατικής συνείδησης. Ιδιοκτήτες είμαστε μόνο της αξιοπρέπειάς μας και τη διαχειριζόμαστε όπως της αξίζει.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου με τους συνυποψηφίους της από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Η Ολυμπία Τελιγιορίδου με τους συνυποψηφίους της από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι πυλώνες ανάπτυξης της Καστοριάς; Πως μπορούν αυτοί να υλοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της οικονομίας;
Ο Νομός μας έχει ταλαιπωρηθεί όσο λίγοι από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως της νεολαίας μας. Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης είναι η γουνοποιία, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Στη γουνοποιία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έχει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα με στόχο την υγιή επιχειρηματικότητα, το σταμάτημα της φοροδιαφυγής των μεσαζόντων, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης και το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας με την προστασία των εργαζομένων μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε προγράμματα που σε αντίθεση με όσα εφαρμόστηκαν παλιότερα που έδιναν το 75% στους μεσάζοντες της υλοποίησής τους θα δίνουν το 75% στους εργαζόμενους. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα διεθνώς όπως για παράδειγμα αυτά που ξεκίνησαν με την Ουκρανική κρίση για τα οποία προειδοποιήσαμε εγκαίρως χωρίς κανείς από τους πρώην κυβερνώντες να αντιληφθεί πως θα γίνουμε θύματα μιας παράπλευρης απώλειας. Η προώθηση των προϊόντων στην Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και το άνοιγμα σε νέες αγορές απαιτεί σχέσεις εμπιστοσύνης τις οποίες μπορούμε να προωθήσουμε. Η έμπρακτη απόδειξη της στήριξής μας στον κλάδο είναι πως στο τέλος του μήνα θα συμμετέχουμε μαζί με τους ευρωβουλευτές του κόμματός μας στην συζήτηση που οργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Fur Europe. Στις σημερινές συνθήκες ο τόπος μας οφείλει να εφαρμόσει μια νέου τύπου ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Ως επόμενη κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να απαλύνουμε τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στον αγροτικό κόσμο και να θέσουμε νέες βάσεις στην αγροτική παραγωγή. Οι στοχεύσεις μας αφορούν την διατροφική επάρκεια της χώρας, την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα είναι πιστοποιημένα και θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και την ρύθμιση των τιμών και του ελέγχου της κερδοσκοπίας για το ταυτόχρονο κλείσιμο της ψαλίδας παραγωγών – καταναλωτών. Η νέα συμφωνία με τους δανειστές στο δημοσιονομικό της σκέλος παρόλο που επιβαρύνει οικονομικά επιχειρούμε αυτό να μειωθεί με εξορθολογισμό. Πρέπει να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια και η στρεμματική αξιοποίηση της γης που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές για τις χαμηλότερες κατηγορίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ, τα μέτρα για την βελτίωση της εμπορίας των προϊόντων, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία εξαγωγικών δικτύων. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την υλοποίηση για τα έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή όπως φράγματα, αρδευτικά και αναδασμοί.
Στον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, τον τουρισμό, η Καστοριά με το πλεονέκτημα του φυσικού της περιβάλλοντος και της ιστορίας της μπορεί να καταστεί ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Με την ανάδειξη του προφίλ και του συγκριτικού πλεονεκτήματος του κάθε τόπου μπορεί να προβληθεί η φυσική ομορφιά, η πολιτιστική ταυτότητα, η λαϊκή παράδοση, τα τοπικά προϊόντα. Η Καστοριά μπορεί να αποτελέσει κέντρο εμπορικού, συνεδριακού, και ευρύτερου ενδιαφέροντος τουριστικού προορισμού στη Δυτική Μακεδονία. Επιπλέον με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να αξιοποιηθούν οι ορεινοί όγκοι με πεζοπορικές διαδρομές και ο νομός μας να αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα;
 Όσο οι άνθρωποι που δεν προέρχονται και δεν εκπροσωπούν το παλιό πολιτικό και οικονομικό σύστημα είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και όσο καταθέτουμε την θέλησή μας να προσφέρουμε όπου μπορούμε με οδηγό τη συνείδηση και τις ιδέες μας, τότε υπάρχει ελπίδα. Το να λέει κανείς πως «δεν υπάρχει ελπίδα», το θεωρώ ύβρη προς τον εαυτό του, τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Υπάρχει ελπίδα όσο αγωνιζόμαστε, όσο νιώθουμε τη δύναμη που μας δίνει η Γη μας, ο Πολιτισμός μας, η Ιστορία μας. Αυτή η δύναμη θα μας στηρίξει και τώρα και ενωμένοι θα περάσουμε από την κρίση σε μια νέα, πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.