Ολική ανατροπή στις συντάξεις – Να τι θα πάρουν όσοι “φεύγουν” το 2015

Ολική ανατροπή στις συντάξεις – Να τι θα πάρουν όσοι “φεύγουν” το 2015

Ολική ανατροπή έρχεται με το νέο ασφαλιστικό στις συντάξεις, επηρεάζοντας όχι μόνον όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης το επόμενο διάστημα, αλλά και όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μετά την 1-1-2015, καθώς τα ποσά που έχουν πάρει ή θα πάρουν πρόκειται να υπολογιστούν εκ νέου, με νέο τρόπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Τα 1.000 ευρώ σύνταξης που πήρε ένας ασφαλισμένος με αίτηση αποχώρησης μετά την 1-1-2015 θα υπολογιστούν ξανά με το νέο σύστημα που βάσει του νόμου 3863/10 θα έπρεπε να εφαρμόζεται από την αρχή του έτους.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί τώρα, και μάλιστα, σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε στα μέτρα που ψηφίστηκαν για το νέο Μνημόνιο, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1-1-2015 και όχι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την αρχή του έτους.

Η διαφορά μεταξύ αίτησης και θεμελίωσης είναι σημαντική, καθώς ένας ασφαλισμένος που είχε θεμελιώσει δικαίωμα έως 31-12-2014 αλλά έκανε την αίτηση μετά την 1-1-2015 δεν θα επηρεαζόταν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.

Με την τροποποίηση που έγινε, όμως, θα επηρεαστεί και η σύνταξή του θα υπολογιστεί εκ νέου, εφόσον η αίτηση υποβλήθηκε μετά την 1-1-2015.

Διαβάστε στον πίνακα, που δημοσιεύει η εφημερίδα, παραδείγματα με ποσά συντάξεων και τις απώλειες που θα επέλθουν με το νέο σύστημα υπολογισμού για όσους «φεύγουν» το 2015.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Leave a Reply

Your email address will not be published.