Όλες οι κρίσιμες συσκέψεις και συνεδριάσεις της Δευτέρας για την Ελλάδα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι, Αθήνα

Συσκέψεις, συνεδριάσεις, τηλεδιασκέψεις, συνεντεύξεις Τύπου έως και…συγκεντρώσεις πάντα με αντικείμενο της καταιγιστικές εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα» περιλαμβάνει και η ατζέντα της Δευτέρας και κάθε μια από αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τις εξελίξεις αλλά και το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο μέτωπο των δανειστών.

Η HuffPost Greece συγκέντρωσε τις πιο βασικές εξ αυτών σε μια προσπάθεια να διευκόλυνσης της παρακολούθησης των γεγονότων αυτές τις ημέρες.

Bέλγιο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ προχωρά σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναμένεται να απευθυνθεί στο ελληνικό λαό και να αναφερθεί στην βελτιωμένη πρόταση που υποστηρίζει ότι παρουσιάσαν οι θεσμοί στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Η πρόταση δόθηκε επισήμως την Κυριακή στη δημοσιότητα ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πως της κοινοποιήθηκε πριν την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Πληροφορίες πάντως ανέφεραν πως πιθανότατα ο κ.Γιουνκέρ να προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες προς την Αθήνα.

Γερμανία

Στο Βερολίνο, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις για την Ελλάδα. Η πρόσκληση ήρθε από την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα SPD, το αριστερό Die Linke και το κόμμα των Πρασίνων ασκούν πιέσεις στη Μέρκελ να παρέμβει και να δώσει στην Ελλάδα την ολιγοήμερη παράταση που ζητά

Το απόγευμα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή του κόμματος της κ.Μέρκελ

Γαλλία

Στο Παρίσι και στο Μέγαρο των Ιλισίων έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή έκτακτου υπουργικού συμβούλιου σε περιορισμένη σύνθεση με αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το υπουργικό συγκαλείται από τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ ενώ κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

Ελλάδα

Στις 15:30, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του κ.Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο φυσικά τις τελευταίες εξελίξεις μετά και την έγκριση από την Βουλή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Επίσης στο Σύνταγμα στις 19:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, μετά από κάλεσμα ομάδας στο Facebook, υπό το σύνθημα: «Η απάντηση του Ελληνικού λαού σε τελεσίγραφα είναι ΟΧΙ!»

Σε συγκέντρωση επίσης στο Σύνταγμα, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις 19:30 με κεντρικό σύνθημα: «Ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται – Δεν τρομοκρατείται.  
Υπερασπίζεται τη Δημοκρατία». Στη σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη λέμε ΟΧΙ στη λιτότητα. Λέμε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα των δανειστών. Λέμε ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας. Συμμετέχουμε στις αυριανές κινητοποιήσεις και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα υπερηφάνειας, ελπίδας και αξιοπρέπειας σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες, σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας καλούν και άλλες ομάδες, συχνά και με τη στήριξη κομμάτων, σε χώρες της ΕΕ ενώ τον χορό άνοιξε το Σάββατο η Ισπανία με τη συμμετοχή και των Podemos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.