Γαλλία: Κερδίζει σε δημοτικότητα αλλά χάνει τις εκλογές ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητάς του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Μπορεί ο Ολάντ να ξεπέρασε τον Νικολά Σαρκοζί για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012 σε θετικές γνώμες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match» και του ραδιοφωνιkού δικτύου «Sud Radio», όμως σε άλλη δημοσκόπηση, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος θα έτρωγε τη… σκόνη των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της Ακροδεξιάς αν καλούνται σήμερα οι Γάλλοι να εκλέξουν τον επόμενο ηγέτη τους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop-Fiducial» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match και του ραδιοφωνικού δικτύου Sud-Radio, το 45% των ερωτηθέντων εξέφρασε «καλή γνώμη» τον Δεκέμβριο για τον Γάλλο πρόεδρο, ποσοστό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, το ποσοστό των πολιτών που εξέφρασε θετική γνώμη για τον ηγέτη του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (Les Républicains) περιορίστηκε στο 35%, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες από τον περασμένο Νοέμβριο. Μπορεί ο Ολάντ να πιστώνεται τη συμφωνία για το κλίμα, όμως, όταν οι Γάλλοι καλούνται να αποφασίσουν για τους πολιτικούς που θα στηρίξουν στις προεδρικές εκλογές του 2017, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Αρκετές δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει τη θεαματική άνοδο του ποσοστού δημοφιλίας του Ολάντ -που βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα- μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι εξαίροντας τον τρόπο που ο πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετώπισε τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην γαλλική επικράτεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο, την ώρα της κάλπης, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δείχνουν σαφή προτίμηση στα κόμματα του Νικολά Σαρκοζί και της Μαρίν Λεπέν.
Δημοσκόπηση της ΤNS Sofres- για λογαριασμό της συντηρητικής γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» και των δικτύων LCI και RTL, έδειξε ότι, εάν οι προεδρικές εκλογές του 2017 διεξάγονταν σήμερα, ο Ολάντ δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο αφού θα καταλάμβανε την τρίτη θέση.
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Σοσιαλιστής Ολάντ θα αποσπούσε 19% των ψήφων, η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν θα ερχόταν πρώτη με ποσοστό (26%), και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί δεύτερος με ποσοστό 24%.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το γαλλικό εκλογικό σύστημα, μόνο οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών περνούν στον δεύτερο γύρο. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο καλύτερος αντίπαλος για την Λεπέν από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων δεν θα ήταν ο Σαρκοζί αλλά ο Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας κι ένας από τους διεκδικητές του χρίσματος του συντηρητικού κόμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.