Όλα τα βλέμματα τώρα στη Βουλή

Όλα τα βλέμματα τώρα στη Βουλή

Με βάση τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές τα μέτρα πρέπει να περάσουν με ταχύτητα… φωτός από την ελληνική Βουλή. Και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ανέβει στο προεδρείο και, αν ανέβει, τι στάση θα κρατήσει.

Θα βοηθήσει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να περάσουν από τη Βουλή μέχρι την Τετάρτη τα βαριά μέτρα ή έχοντας τα ξημερώματα του Σαββάτου επιλέξει το «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία για να δοθεί εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν, θα «εκμεταλλευτεί» τη δυνατότητα που της δίνει η θέση της και θα επιχειρήσει να καθυστερήσει την όλη διαδικασία;

Σε αυτήν τη περίπτωση τα χέρια του Πρωθυπουργού είναι «δεμένα». Με βάση τα ισχύοντα, η κ. Κωνσταντοπούλου μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να απομακρυνθεί από τη θέση της. Αλλά κάτι τέτοιο σκοντάφτει αφενός στο ότι ουδείς στο Μαξίμου επιθυμεί να συμπλεύσει με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ στην «καθαίρεση» από τη θέση της μιας προσωπικής επιλογής του πρωθυπουργού, αφετέρου αυτό είμαι μια διαδικασία που θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα καθυστερήσει την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

Ωστόσο η σημερινή σκληρή επίθεση, μέσω του ΑΝΤ1, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τουΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε ευθέως για «συμπόρευση» σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και ειδικά στην εμμονή της να καθυστερήσει τη συζήτηση στη Βουλή, θα πρέπει να θεωρείται -και είναι- μήνυμα στην κ. Κωνσταντοπούλου να μην επιχειρήσει να καθυστερήσει τη διαδικασία της ψήφισης των μέτρων.

Η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, με δήλωσή της χθες Κυριακή στο naftemporiki.gr, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, κάτι που, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα ανακούφιζε το Μαξίμου.

Ήδη πάντως ο Πρωθυπουργός με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις Κ.Ο. της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το απόγευμα συναντάται με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Ο τελευταίος παρά το χθεσινοβραδινό του tweet, που άφηνε υπονοούμενα ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, σήμερα φαίνεται να υπαναχωρεί, αποδίδοντας τη χθεσινή του ενέργεια στη φόρτιση της στιγμής.

Σύμφωνα τέλος με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο Τρίτη στις 8:30 θα συνεδριάσει, υπό τον Πρωθυπουργό, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρθρo 150: Πρόταση μoμφής κατά τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής ή μέλoυς τoυ Πρoεδρείoυ

  1. H Boυλή μπoρεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τoυλάχιστoν βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ της ή άλλoυ μέλoυς τoυ Πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.
  2. H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
  3. H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς Boυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι Boυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η Kυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo άρθρo 97. To μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.
  4.  H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.
  5. Πρόταση μoμφής κατά τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσoυν έξι μήνες από την απόρριψη όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των Boυλευτών. Aν η πρόταση μoμφής στρέφεται εναντίoν άλλoυ μέλoυς τoυ Πρoεδρείoυ, δεν μπoρεί να υπoβληθεί νέα πρόταση μoμφής κατά τoυ μέλoυς αυτoύ πριν περάσoυν τρεις μήνες.του Δημήτρη Χατζηνικόλα 

naftemporiki.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.