Οικονομικά κίνητρα για ιατρική στελέχωση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών”

Ερώτηση 14 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με συνυπογραφή της Μαρία Αντωνίου

Οικονομικά κίνητρα  για ιατρική στελέχωση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών”

“Παρότι το οικονομικό κίνητρο αποτελεί θετικό βήμα για την κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά και διόρθωσης αδικιών – ανισοτήτων στην επιλογή των άγονων περιοχών”. Το γεγονός αυτό αναφέρουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν 14 Βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου που συνυπέγραψε την συγκεκριμένη Ερώτηση.

 

Οι Βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι “με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών Α2/Οικ.43080/2016 – ΦΕΚ 1919/Β/28-6-2016, θεσπίστηκε μηνιαίο επίδομα 400€ για 311 αγροτικούς ιατρούς, – όχι όμως και για τους Γενικούς Ιατρούς- υπηρεσίας υπαίθρου, που υπηρετούν σε άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της στελέχωσης των Δημόσιων Δομών Υγείας στις περιοχές αυτές».

Επισυνάπτεται η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΥΓΕΙΑΣ, κ.  Α.  ΞΑΝΘΟ

 

Θέμα: Οικονομικά κίνητρα για ιατρική στελέχωση άγονων και απομεμακρυσμένων περιοχών.

 

Οι θέσεις ιατρών υπαίθρου, ως γνωστόν, καταλαμβάνονται τόσο από ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς- υπόχρεους και επί θητεία -,όσο και από ειδικευμένους Γενικούς Ιατρούς.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών Α2/Οικ.43080/2016 – ΦΕΚ 1919/Β/28-6-2016, θεσπίστηκε μηνιαίο επίδομα 400 € για 311 αγροτικούς ιατρούς, – όχι όμως και για τους Γενικούς Ιατρούς- υπηρεσίας υπαίθρου, που υπηρετούν σε άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της στελέχωσης των Δημόσιων Δομών Υγείας στις περιοχές αυτές.

 

Παρότι το οικονομικό κίνητρο αποτελεί θετικό βήμα για την κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά και διόρθωσης αδικιών – ανισοτήτων στην επιλογή των άγονων περιοχών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

  1. Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν αυτές οι περιοχές ως άγονες και εξαιρέθηκαν άλλες, εξίσου ή και περισσότερο απομακρυσμένες και απομονωμένες;
  2. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι ειδικευμένοι Γενικοί Ιατροί από το αντίστοιχο επίδομα;
  3. Θα προβείτε σε αναδιαμόρφωση της Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να εκλείψουν οι υπάρχουσες ανισότητες και αδικίες; Οι άγονες περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη, δεν θα προτιμηθούν από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση μόνο για περιοχές, όπου χορηγείται επίδομα.

 

14/10/2016                ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

  1. ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                               Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ              Ν.  ΚΑΒΑΛΑΣ
  3. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                            Ν.  ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  4. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  5. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ                 Β’  ΑΘΗΝΑΣ
  6. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ          Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ
  7. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                      Ν.  ΚΙΛΚΙΣ
  8. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ                         Ν.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  9. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                            Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
  10. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ν.  ΑΧΑΙΑΣ
  11. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ν.  ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  12. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
  13. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  14. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΑΡΤΑΣ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.