Οι τρεις λόγοι που η Μέρκελ δεν θα αλλάξει στάση στο προσφυγικό

Οι τρεις λόγοι που η Μέρκελ δεν θα αλλάξει στάση στο προσφυγικό

Η στάση που θα κρατήσει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο προσφυγικό, μετά την ήττα του CDU σε δύο από τα τρία ομόσπονδα κρατίδια όπου διεξήχθησαν εκλογές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών αναλυτών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, μπορεί τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όμως η Μέρκελ δεν θα αλλάξει την στάση της για τρεις λόγους.

Η Μέρκελ πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ιδέα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pοlitico, η Μέρκελ αποζητά την εύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η οποία προϋποθέτει την συνεργασία των κρατών – μελών. Μπορεί να μην συμφωνούν όλοι στο CDU μαζί της, όμως η ίδια ακολουθεί τα βήματα των καγκελαρίων Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ και δύσκολα θα εγκαταλείψει την ιδέα της Ηνωμένης Ευρώπης.

Δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την στροφή στην ακροδεξιά

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με το Politico, είναι το γεγονός ότι, εάν το CDU υποστηρίξει τα επιχειρήματα του AfD, το οποίο ανεβαίνει σταθερά στη Γερμανία, στην ουσία θα παράσχουν αξιοπιστία στο ακροδεξιό κόμμα. Αυτό, θα οδηγήσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος από το κέντρο στην δεξιά, επομένως το CDU δεν θα επωφεληθεί από αυτή τη στροφή προς στην ακροδεξιά.

Η ήττα του CDU ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλη

Τέλος, όπως αναφέρει το Politico, οι δυσκολίες σύστασης ενός κυβερνητικού συνασπισμού στα τρία ομόσπονδα κρατίδια που διεξήγαγαν εκλογές, ίσως αναγκάσουν τα κόμματα να ζητήσουν τη συνεργασία του CDU. Εάν το κόμμα συμμετέχει στους κυβερνητικούς συνασπισμούς, τότε η Μέρκελ στην πραγματικότητα θα επωφεληθεί, καθώς η θέση της θα ενισχυθεί στην Μπούτεστανγκ.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.