Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου του Πρωθυπουργού

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τη χθεσινή κίνηση να πετάξει το γάντι στην εσωκομματική του αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρνει στο προσκήνιο το σχέδιο του για μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο κυβερνών κόμμα με εντελώς διαφορετικό πρόσημο από εκείνο με το οποίο διεκδίκησε και πήρε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται σαφώς για μία ενδιαφέρουσα μετάλλαξη τα στάδια της οποίας περιστρέφονται γύρω από τέσσερις άξονες:

Άξονας πρώτος: η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου -επί της ουσίας της 5ης αξιολόγησης- της συμφωνίας με εταίρους και δανειστές. Σήμερα περνά από τη Βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων και ταυτοχρόνως ξεκινά η διαπραγμάτευση για την τριετή συμφωνία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου. Μέχρι τότε στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκούν να λειάνουν πολλές από τις αιχμές της συμφωνίας.

Άξονας δεύτερος: το ξεκαθάρισμα τον προσεχή Σεπτέμβριο των λογαριασμών του με την Αριστερή Πλατφόρμα και με όσους διαφώνησαν με τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας όχι τυχαία μίλησε για «ανοιχτό συνέδριο». Κάτι που για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑσημαίνει ότι το κόμμα και οι οργανώσεις του ανά την επικράτεια, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέα μέλη κι αυτή τη φορά όχι με τη γνωστή ποσόστωση 70 – 30 με την οποία γίνονταν έως τώρα οι εγγραφές νέων μελών στο κόμμα.

Η εκτίμηση του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι ότι η συγκεκριμένη ποσόστωση έχει προ πολλού ξεπεραστεί -πολύ προ των εκλογών του Ιανουαρίου- και ήρθε ο καιρός αυτό να εκφραστεί και εντός του κόμματος και σε επίπεδο οργάνων.

Μία πρώτη αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας ήρθε από την ιστοσελίδα Iskra όπου με επώνυμο άρθρο σήμερα εκφράζεται η ελπίδα ότι θα διαψευστούν όσοι μιλούν για εκκαθάριση όσων διαφωνούν με το τρίτο μνημόνιο και ακολούθως διατυπώνονται ορισμένα ερωτήματα όπως: «Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο Πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;».

Άξονας τρίτος: η απομείωση του χρέους. Όπως δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της έχουν ξεκινήσει και επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην αναδιάρθρωση του χρέους της και πόση ακριβώς ελάφρυνση θα χρειαστεί.

Άξονας τέταρτος: η διενέργεια εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, αφού και θα ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς σε ένα πλειοψηφικό εντός της κοινωνίας αριστερό κόμμα που «δεν θα απολέσει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά», όπως λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά θα τα μπολιάσει με αυτό που κάποιοι ονομάζουν κυβερνητισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.