Στο Eurogroup οι όροι και οι προϋποθέσεις του νέου δανείου

Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τους οποίους η Ελλάδα θα λάβει διετή χρηματοδοτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα συζητηθούν εκ νέου το απόγευμα (18:30 ώρα Ελλάδας) στο Eurogroup που αναμένεται να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης στις 30 Ιουνίου και η μη πληρωμή του ΔΝΤ έχουν θέσει την Ελλάδα στη ζώνη κινδύνου «τεχνικής χρεοκοπίας», κάτι που ασκεί μεγάλη πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη διαπραγμάτευση αυτή την έχει αναλάβει απευθείας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήδη από χθες εμφανίσθηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε θέσεις των δανειστών σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα μια συμφωνία.

Αν και ο σχετικός πίνακας που συνόδευε την επιστολή του πρωθυπουργού για το αίτημα διετούς δανείου τοποθετούσε στα 29 δισ. ευρώ τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος την περίοδο 2015-2017, αυτό το ποσό δεν είναι και το τελικό ποσό του δανείου που θα ζητήσει η Ελλάδα.

Δεδομένης της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι τράπεζες, αναμένεται να προβλεφθεί πρόσθετο ποσό για ενδεχόμενη κεφαλαιακή τους στήριξη. Σημειώνεται πως μέχρι χθες η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό αυτό απολέσθηκε με τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες στο Eurogroup η ελληνική πλευρά παρουσίασε στο συμβούλιο ένα έγγραφο με μεταρρυθμίσεις, το οποίο αξιολογήθηκε ως μη επαρκές. Σήμερα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τι θα ακολουθήσει

Εάν και εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε βάθος διετίας, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα αυτό.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του ESM ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού θα πρέπει να αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο, αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

Αυτές οι διαδικασίες ήδη έχουν σχεδόν γίνει στα πλαίσια του προηγούμενου προγράμματος και οι εμπλεκόμενες πλευρές ξέρουν ήδη πως θα πρέπει να κινηθούν. Έτσι, η διαπραγμάτευση του Μνημονίου Κατανόησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής είναι για την ελληνική υπόθεση κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα.

Βάσει των ίδιων κανόνων το κράτος μέλος που λαμβάνει την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα παρέχει στον ESM σε μηναία βάση όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και τη διαχείριση του κινδύνου, όπως μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ, θα παρακολουθούν τη συμμόρφωση προς τους όρους που θα συνοδεύουν τη διευκόλυνση της χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

Στο πλαίσιο αυτό η «2+1 τρόικα» του ESM θα πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο μέλος υπό επιτήρηση για να επαληθεύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εγκριθεί. Στην βάση αυτή θα γνωστοποιεί ανά τρίμηνο τα πορίσματά της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM το οποίο θα κρίνει και το εάν θα απαιτούνται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους όρους ή τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM μπορεί να αποφασίσει να κλείσει την πιστωτική γραμμή.

 

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.