Οι προσδοκίες της Αθήνας για το κρίσιμο Eurogoup-Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ

Οι προσδοκίες της Αθήνας για το κρίσιμο Eurogoup-Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας» εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι. Τηλεφωνική επικοινωνία Λαγκάρντ-Μέρκελ, σε τι συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας» εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

«Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, με μια κρίσιμη προσθήκη: «Έχει καταστεί σαφές -όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε- ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας αλλά ούτε και της Ευρώπης».

Τέλος, όταν το ΑΠΕ -ΜΠΕ ζήτησε από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να σχολιάσουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης, σημείωναν: «Η προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης και επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν το έωλο του καταστροφολογικού αφηγήματος της ΝΔ και αφήνουν τον κ. Μητσοτάκη έκθετο μπροστά σε ένα νέο στρατηγικό αδιέξοδο. Και όλα αυτά είναι εμφανή».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας», γράφει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Die Welt επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για μία ακόμη φορά χρόνο για την πολιτική.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και ότι η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.

Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.

Η Welt σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα αλλά και ελάφρυνση χρέους της. «Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα», αναφέρει η εφημερίδα.

«Το να ζητά κανείς από την Ελλάδα να έχει στον προϋπολογισμό της πλεόνασμα 3,5% ετησίως, για ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, είναι οικονομία βουντού. Η επανάληψη της συζήτησης για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε τώρα, αναφέρει, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ, με πρωτοσέλιδο άρθρο στη Züddeutsche Zeitunug με τίτλο «Διένεξη στους κόλπους των χριστιανικών κομμάτων για την πολιτική έναντι της Ελλάδας» αναφέρει ότι στο Βερολίνο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι θα έπρεπε να αφήσει κανείς το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση της Ελλάδας, εφόσον επιμένει σε ένα κούρεμα του χρέους.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

H Ελλάδα, πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δήλωσε, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι αν ήταν κυβέρνηση θα υποχωρούσε σε όλα τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές .

Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και την ήττα, ανέφερε η ΝΔ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.