Οι παρασκηνιακές μάχες της Κεντροαριστεράς και η Φώφη Γεννηματά

Οι παρασκηνιακές μάχες της Κεντροαριστεράς και η Φώφη Γεννηματά

Έντονη κινητικότητα με ομαδικά πυρά, συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη Φώφη Γεννηματά, να συγκεντρώνει επευφημίες και ανάθεμα, μετά τη συμφωνία της Πέμπτης για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με μια επιλογή υψηλού ρίσκου, επιχείρησε να βγει στον αφρό και να αποτινάξει από πάνω της την υποψία ότι είναι άτολμη, στρογγυλεύει τις γωνίες και επιχειρεί να διατηρήσει το «μαγαζάκι» της. Η κίνησή της όχι μόνο να προβάλλει την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και την παρουσία του στη συνάντηση των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο είχε έντονη σηματοδότηση.

Αγνοώντας τους κεραυνούς Βενιζέλου, που ακολούθησαν χτες, αλλά και τις φοβίες για την έντονη τοξικότητα που διαθέτει ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι θέλει να προκληθεί συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για την πορεία της Κεντροαριστεράς.

Με την κίνησή της ενεργοποίησε αντιπαπανδρεϊκά αντανακλαστικά αλλά και πυροδότησε τη συζήτηση για την πορεία του χώρου. Πήρε τα εύσημα από πολλά παλιότερα στελέχη όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, που θεωρεί πως «απέδειξε ότι δε λειτουργεί σαν «αρχηγός» μιας εσωκομματικής ομάδας που, προωθούμενος από επιχειρηματικά συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα, οδηγείται στην ηγεσία – όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, που στερούνται εσωκομματικής δημοκρατίας – αλλά ως πραγματικός ηγέτης που έχει πρωτίστως πολιτικό ήθος και την ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους, να συσπειρώνει και να συνθέτει, χάριν της ενότητας της παράταξης της οποίας ηγείται και όχι να αποσυνθέτει στο βωμό της «αρχηγικής» αλαζονείας».

Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η προβολή μιας εικόνας επανασυσπείρωσης είναι προφανές ότι έχει στόχο να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι μέσα από ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τους πρώην υπουργούς Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη που χτες από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν μια πρωτοβουλία συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς, που έχει ως κυρίαρχο χώρο την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και όσων απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη δημιουργία ενός κόμματος από μηδενική βάση.

Κοντά τους φαίνεται να κινείται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος φέρεται χολωμένος από την κίνηση της Γεννηματά να ενσωματώσει το βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ στην Κ.Ο της ΔΗΣΥ λίγη ώρα μετά την αποχώρησή του από το Ποτάμι. Επίσης είναι σφόδρα ενοχλημένος από τις πληροφορίες ότι είναι θέμα ημερών η Κατερίνα Μάρκου που επίσης αποχώρησε από το Ποτάμι να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Την ίδια ώρα πάνω από 30 πρώην βουλευτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά να παραβρεθούν σε συνάντηση δηλώνοντας το παρόν τους στις μελλοντικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Γιώργου Παπανδρέου, στον οποία καταλογίζει ακέραιη την ευθύνη της διάσπασης του Ιανουαρίου του 2015 και του εκλογικού καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ. « Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως είναι πιο κοντά στη λογική της αυτοδιάλυσης όλων των κινήσεων και κομμάτων και συγκρότηση του χώρου από την αρχή, όπως προτείνουν οι τρεις υπουργοί προβλέποντας ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά. Μάλιστα ειρωνεύτηκε την κατάσταση που διαμορφώνεται αμφισβητώντας ευθέως τις προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά: «δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρυμμένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ». Η τελευταία αναφορά στα χρέη που άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, για πολλούς σημαίνει ότι είναι μια συζήτηση που δεν έχει ολοκληρωθεί. Από την παρέμβαση Βενιζέλου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε όσα ήθελε να πει, αλλά δεν σκοπεύει να κάνει βιαστικές κινήσεις. Κρούει τον κώδωνα  του κινδύνου, χωρίς να επιχειρεί ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν στην παρούσα φάση διασπαστικές αναμένοντας τις εξελίξεις. Πολλοί επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να αναμένει την έκβαση της πρωτοβουλίας των 3 υπουργών κι αν αυτή ασκήσει τελικά κάποιου είδους κοινωνική πίεσης στο ΠΑΣΟΚ. Εχει ενδιαφέρον πάντως τόσο η επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκο στην Κ.Ο. ενός βουλευτή με πολύ στενή πολιτική σχέση με τον Βενιζέλο, όπως και η παρουσία στη συνάντηση των πρώην βουλευτών, στελεχών που προέρχονται από τον σημιτικό – εκσυγχρονιστικό χώρο και είχαν στηρίξει τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις συγκρούσεις του με τον Παπανδρέου.

Η Φώφη Γεννηματά είχε προλάβει να απαντήσει στις αιτιάσεις Βενιζέλου επισημαίνοντας την ανάγκη υπερβάσεων προς χάρη της ενότητας του χώρου:

«Δεν μένουμε στο χθες, σε ότι μας χώρισε, στις διαφορές και τις αντιδικίες μας. Ξεπερνάμε το εγώ μας για να θέσουμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από όλα. Όπως ακριβώς οφείλουμε στο κόσμο της παράταξής μας, που θέλει την Ενότητα και την κοινή πορεία μας. Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανένα. Όλοι έχουμε κριθεί και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους πολίτες. Πρέπει να δούμε το σήμερα και να διαμορφώσουμε το αύριο» είπε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Πάντως από τη Θεσσαλονίκη Ραγκούσης- Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο λόγο υπεραμύνθηκαν της πρωτοβουλίας τους προβλέποντας ότι τελικά θα δικαιωθούν.

«Νέα παράταξη νομοτελειακά θα υπάρξει και θα δημιουργηθεί, αλλά θα υπάρξει και θα δημιουργηθεί ως ιστορική αναγκαιότητα και όχι απλώς ως πολιτική επιθυμία κάποιων», υποστήριξε ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνοντας πως το πραγματικό πολιτικό δίλημμα δεν είναι «ή εμείς ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια νέα μεγάλη και ενωμένη προοδευτική παράταξη».

«Ο κομματικός διάλογος που παρακολουθούμε όλοι είναι ένας δημόσιος διάλογος από το παρελθόν. Σύγκρουση στη σύγκρουση, πόλεμος στον πόλεμο χωρίς ουσία», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

«Οι συνάξεις ιστορικών στελεχών και μόνο, χωρίς την αυτοκριτική για το παρελθόν, δεν οδηγούν σε κανένα μέλλον. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η παρουσία σας σήμερα είναι ακριβώς αυτή που πιστοποιεί τι είναι να προσκαλείς τους πρώην και τι είναι να προσκαλείς την κοινωνία», επισήμανε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε πάντως ότι η παρουσία κοινού ήταν πενιχρή και πως η εκδήλωση στηρίχτηκε από στελέχη και φίλους του Ποταμιού και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από χρόνια. Ιδιαίτερα επικριτική όμως εμφανίστηκε και η Φώφη Γεννηματά: «Ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν την συνοχή και την δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία. Δεν έχουν καμία τύχη. Ιδιαίτερα στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί  μας. Αν δεν το πράξουν αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους. Και σταματώ σήμερα εδώ» είπε η Φώφη Γεννηματά, σε μια προσπάθεια της να απαξιώσει την πρωτοβουλία των 3.

Ο Γραμματέας της Κ. Ε του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ο κ. Ξεκαλάκης σημείωσε ότι η πρόσκληση να βρεθούν στη ίδια κοίτη αφορά: «Όλους όσους σήμερα εκπροσωπούν την κομματική βάση του Κινήματος. Αυτούς που πίκραναν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ το 2015. Τα στελέχη που τίμησαν και τιμήθηκαν από το χώρο και τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να απέχουν συνειδητά. Τους συντρόφους μας που σήμερα από τη Θεσσαλονίκη δημοσιοποιούν τη δική τους πρόταση για το αύριο της Παράταξης. Τις δεκάδες πανελλαδικές και περιφερειακές κινήσεις που διέπονται από τις ίδιες ιδεολογικές αρχές και αξίες».

Η ρευστότητα που υπάρχει στο χώρο αφήνει σε όλους πολλά ερωτηματικά. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας εξακολουθεί να κοιτά καχύποπτα και μάλλον με ειρωνική συγκατάβαση την προσπάθεια ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου να ανακάμψει πολιτικά. Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια νεκρανάσταση με πολιτικά ζόμπι που πρέπει να εξαφανιστούν και άλλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Φώφη Γεννηματά με τις κινήσεις της κατόρθωσε να επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά.

Μέσα από τις συγκρούσεις και τη διαχείριση μιας ιδιαίτερης και αχαρτογράφητης πορείας κάνει ασκήσεις ηγετικότητας. Αν την αντέξει το σχοινί, θα φανεί είτε σε αιφνιδιαστικές κάλπες, όπου θα είναι ξανά επικεφαλής είτε μέσα από τις διαδικασίες εκλογής του νέου ηγέτη του χώρου, αν τελικά συγκληθεί το περίφημο συνέδριο και συμφωνηθεί η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού το φθινόπωρο, όπως λένε πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.