Οι λίστες του Τσίπρα: Βάζει Σακελλαρίδη, κόβει τα «παρών», ψάχνει πιστούς

Σκληρή και με αυστηρό πολιτικό… face control θα είναι η επιλογή των υποψηφίων για την κάλυψη των κενών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η στελέχωση θα γίνει από την «κοινωνική αριστερά και την αριστερά» λέει κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου, που μετέχει στις διεργασίες για την αναζήτηση υποψηφίων.

Η δουλειά δεν είναι εύκολη: τα κενά στις εκλόγιμες θέσεις, με βάση τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου είναι περισσότερα από 40 (πιθανότατα 43 εάν αθροίσει κανείς τα ΟΧΙ και τα ΠΑΡΩΝ στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο), ενώ θα ξεπεράσουν ίσως και τα 100 συνολικά με βάση τις αποχωρήσεις που έχουν στο μεταξύ σημειωθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη σε ανοίγματα σε άλλους χώρους, μετά τα όσα συνέβησαν με τη διάσπαση και την αμφισβήτηση που δέχθηκε. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή, ώστε να βρεθούν στις λίστες υποψήφιοι που δεν θα διαχωρίσουν τη θέση τους στο μέλλον, όπως έκαναν πολλοί από εκείνους που εξελέγησαν τον Γενάρη. Η επιλογή θα γίνει με βάση την πίστη που θα έχουν οι υποψήφιοι στο πρόγραμμα και τις επιλογές της ηγεσίας. Δεν πρόκειται δηλαδή να γίνουν ιδιαίτερα ανοίγματα σε άλλους χώρους, ενώ αποκλείεται και η επιλογή προσώπων, μόνο και μόνο επειδή είναι προβεβλημένα – γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει σταρ στο κόμμα.

Πάντως και το όριο αυτού του κριτηρίου, δηλαδή της πίστης και της εμπιστοσύνης έχει ένα όριο, ώστε να μην δοθεί λάθος εντύπωση. Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται δύσκολο, εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η σχετική απόφαση, να μπει στις λίστες ο ξάδελφος του προέδρου, πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας. Παρότι οι αρχικές πληροφορίες τον έφεραν σίγουρο, εσχάτως κυριαρχεί η σκέψη να μην περιληφθεί τελικά στα ψηφοδέλτια, για προφανείς λόγους, καίτοι πρόκειται για αυτόφωτο στέλεχος με μακρά διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον καλή παρουσία στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εκείνο που ενδιέφερε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο σαββατοκύριακο, κατά την πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόματος, ήταν να εξασφαλιστεί η συμμετοχή δύο υπουργών του στα ψηφοδέλτια, καθώς η απουσία τους θα ήταν απώλεια, παρότι και οι δύο είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τη συμφωνία, που έγινε με τους δανειστές: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι τελικά στις λίστες. Μάλιστα ο πρώτος είναι πιθανό να βρεθεί πιο ψηλά από την έκτη θέση που είχε στη σειρά εκλογής τον Γενάρη στη Β’ Αθήνας. Ο κ. Σακελλαρίδης επίσης δήλωσε ότι θα είναι στη μάχη, παρότι είχε φουντώσει η φημολογία για αποχώρησή του.

Η στάση προβληματισμού που τήρησε πάντως επί μέρες εξόργισε στελέχη της ηγεσίας, που του καταλόγιζαν αχαριστία απέναντι στον κ. Τσίπρα, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε θέση επί μήνες στο κεντρικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η στάση και των δύο πάντως σχετίζεται πιθανά με τη γενικότερη στάση αμφισβήτησης και την κριτική που άσκησε η κίνηση των 53 (στην οποία ανήκουν) προς την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα η συγκεκριμένη κίνηση, που έχει πολυδιασπαστεί πλέον επιτέθηκε και προσωπικά στον κ. Τσίπρα και με κείμενό της την Κυριακή επισήμαινε ότι τα κόμματα της αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές και ιδανικά.

Η απάντηση της ηγεσίας θα είναι επίσης σκληρή: σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές που ανήκουν στους 53 και ψήφισαν ΠΑΡΩΝ στη μνημονιακή συμφωνία, είτε θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων, είτε θα τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούν και πάντως συμφωνούν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μη εκλόγιμες θέσεις.

Αυτό οδηγεί πιθανά εκτός εκλόγιμων θέσεων πρώην βουλευτές όπως την Βασιλική Κατριβάνου και την Αννέτα Καβαδία, ίσως και άλλους από την ίδια ομάδα, που επέλεξαν το ΠΑΡΩΝ (Καραγιαννίδης, Κουρεμπές για παράδειγμα).

Πολλά στελέχη εκ των 53, που ήδη παραιτήθηκαν από την κεντρική επιτροπή, αναμένεται να κάνουν δική τους πολιτική κίνηση, ορισμένοι δε να αναζητήσουν ακόμη και συνεργασία με το Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.