Οι «Εσκομπάρ των Βαλκανίων»: Σκάφη, δυνατές επαφές και παρουσιαστικό… businessman

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει τα κέρδη του κυκλώματος ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής κ.Χρίστος Παπαζαφείρης. Σε επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης γνωστοποιήθηκαν άγνωστες λεπτομέρειες της δράσης της οργάνωσης όπως ότι έκρυβε εκατοντάδες κιλά κάνναβης σε βραχονησίδα που βρίσκεται από την παραλία του Αγίου Σώστη στη Ζάκυνθο.

Τα μέλη ίδρυαν εταιρίες μεταφορών που δηλώνονταν σε ονόματα αχυρανθρώπων με σκοπό τη «νόμιμη» μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών. Ένας 44χρονος Αλβανός, ηγετικό μέλος, φέρεται ως ο βασικός χρηματοδότης ενώ ένας 46χρονος Έλληνας ως ο «στρατολογητής» οδηγών βαρέων οχημάτων.

Η οργάνωση είχε δράση σε Βέλγιο, Ολλανδία, Αλβανία, πΓΔΜ και Ελλάδα.

Επίσης δύο Έλληνες ήταν υπεύθυνοι προκειμένου να φτιάχνουν μέσα στα φορτηγά ειδικές κρύπτες όπου έβαζαν τα παράνομα φορτία, σε συνεργία φορτηγών στον Ασπρόπυργο. Δύο από τους συνεργούς τους είχαν έδρα τις Βρυξέλλες και συνελήφθησαν σήμερα, Τρίτη από τις βελγικές αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές.

Οι συνολικά 15 συλλήψεις που έγιναν στις 8 Μαϊου πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την προγραμματισμένη μεταφορά τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών από την Αλβανία στη Ζάκυνθο. Στο νησί έγιναν οι πέντε από τις συλλήψεις και κατασχέθηκαν 678 κιλά κάνναβης αξίας 1,5εκατ. ευρώ.

O Αλβανός είναι ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα της μαφίας ναρκωτικών στην Αλβανία, ο οποίος δηλώνει επιχειρηματίας ενώ ο Έλληνας, ο οποίος «έλυνε και έδενε» στα Βαλκάνια καταφέρνοντας να περνάει από χώρα σε χώρα τις ουσίες. Οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τα δύο πρόσωπα ως τους «Εσκομπάρ των Βαλκανίων».

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό κύκλωμα, το οποίο διακινούσε τόνους ινδικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές και νταλίκες μεταφορικών εταιρειών προκειμένου να διοχετεύσουν τις ποσότητες σε διάφορες χώρες. Σε αρκετές εξ αυτών οι τιμές των ναρκωτικών τουλάχιστον 20 φορές ακριβότερες από τις αγορές τις κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εξελίχθηκε σε 15 περιοχές της Αττικής, Βορείου Ελλάδας και Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 15 άτομα, 10 Έλληνες και 5 Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν 678 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Επίσης έχουν κατασχεθεί ένα ταχύπλοο σκάφος και φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με τα οποία γινόταν η μεταφορά ναρκωτικών.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αναφέρουν ότι το «αρχηγείο» του κυκλώματος ήταν στην Αλβανία, όπου φορτώνονταν οι ποσότητες των ναρκωτικών, από εκεί με ταχύπλοο σκάφος μεταφέρονταν δια θαλάσσης σε νησιά του Ιονίου και κυρίως στη Ζάκυνθο. Εκεί μεταφορτώνονταν σε νταλίκες μεταφορικής εταιρείας μαζί με νόμιμο φορτίο προκειμένου να προωθηθούν στις σκανδιναβικές χώρες. Η συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι νόμιμη και ερευνώνται τα «παρακλάδια» της σε Αυστρία και Βουλγαρία. Παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν μέσω Ιντερπόλ στο Όσλο της Νορβηγίας, που ήταν ο τελικός προορισμός της ποσότητας των 678 κιλών ινδικής κάνναβης. Σήμερα θα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις στη Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τα συνολικά αποτελέσματα της διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης.

Αρχηγικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος είχε ένας Αλβανός επιχειρηματίας, με… δυνατές επαφές στον δημόσιο βίο της γειτονικής χώρας. Παρόμοιο ρόλο και γενική επίβλεψη της δραστηριότητας του μεγάλου κυκλώματος είχε και Έλληνας, που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.