Οι Έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στοιχεία από το Ευρωβαρότερο του Νοεμβρίου δείχνουν πως οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας και τις προοπτικές του νοικοκυριού τους.

Το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες θα είναι χειρότερη από την τωρινή, ενώ μόλις το 8% βλέπει καλύτερη κατάσταση. Άλλο ένα 30% προβλέπει στασιμότητα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 22% προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, 26% της επιδείνωσης και 47% στασιμότητα.

Κακή έως πολύ κακή χαρακτηρίζεται από επτά στους δέκα η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Το 48% προβλέπει επιδείνωση εντός του επόμενου 12μηνου και μόλις ένα αισιόδοξο 7% πιστεύει σε βελτίωση.

7% είναι και το ποσοστό όσων αναμένει βελτίωση στην κατάσταση της απασχόλησης στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ενώ το 64% βλέπει επιδείνωση. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν 23% και 26%.

Μόνο το 1% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση της απασχόλησης καλή και το 99% κακή.

Το 92% των ερωτηθέντων βλέπει πως η Ελλάδα προχωρά προς κακή κατεύθυνση, ενώ το 4% απάντησε καλή. Σε αντίστοιχη ερώτηση για την πορεία της Ευρώπης το 29% των Ελλήνων απάντησε καλά και το 56% προς την κακή κατεύθυνση.

Η σειρά κατάταξης των τριών σημαντικότερων προβλημάτων των Ελλήνων είναι: 66% η ανεργία, 40% η οικονομία και 26% το δημόσιο χρέος.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 68% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (58%), ενώ το 30% τάσσεται κατά (36% στην Ε.Ε.).

Τα στοιχεία δείχνουν πως η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση με αποτέλεσμα να κυμανθεί μόλις στο 9%, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους 10 πολίτες, ενώ το 90% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη.

Το ποσοστό των ελλήνων που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυξήθηκε 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και βρίσκεται στο ψηλότερο ιστορικό του σημείο.

Το 93% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα και μόλις 6% να απαντάει θετικά στην ίδια ερώτηση. Το 12% των Ελλήνων εμπιστεύεται την Βουλή, το 52% τη Δικαιοσύνη, το 23% το Δημόσιο, το 66% την Αστυνομία και το 79% τον Στρατό. Το 20% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 78% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 36% και 54% αντίστοιχα.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.