Οι εκλογές του 1 δισ. δολαρίων – Πόσα ξόδεψαν οι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο

Οι εκλογές του 1 δισ. δολαρίων – Πόσα ξόδεψαν οι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλτ Τραμπ ξόδεψε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου περισσότερα από 94 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές για τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, γράφει ο Guardian.

Το ποσό αυτό είναι αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο που ξόδεψε η Χίλαρι Κλίντον, το οποίο άγγιξε τα 132 εκατ. δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να της δώσει το κλειδί του Λευκού Οίκου. Οι τελευταίες αναφορές αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 20 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας συνολικά ο Τραμπ συγκέντρωσε σχεδόν 340 εκατ. δολάρια τα 66 από τα οποία τα έβαλε από την τσέπη του. Η Κλίντον συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο υποψήφιο και οι δωρεές άγγιξαν τα 581 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Brad Parscale, τον διευθυντή της ηλεκτρονικής εκστρατείας του Τραμπ, οι στοχευμένεςς διαφημίσεις της τελευταίας στιγμής ώθησαν τον Τραμπ στη νίκη. Τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας δαπανήθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε ηλεκτρονική διαφήμιση σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Φλόριντα, όπου η επικράτησή του σε κάποιες από αυτές τις πολιτείες ήταν οριακή. «Εάν δεν είχαν δαπανήσει αυτά τα χρήματα  μπορεί να χάναμε», πρόσθεσε.

Οι τελικές αναφορές για τις δαπάνες επισημαίνουν ότι η εκστρατεία του Τραμπ δαπάνησε 39 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις της τελευταίας στιγμής και 29 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις σε ψηφιακά μέσα.

Η εκστρατεία της Κλίντον έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην τηλεόραση ξοδεύοντας 72 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις τις τελευταίες εβδομάδες και μόνο 16 εκατ. σε διαφημίσεις σε ψηφιακά μέσα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της εκστρατείας Κλίντον, παραδέχθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εκλογών ότι δεν υπήρξε πάντα σωστή διαχείριση των διαφημιστικών δαπανών.

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Κλίντον, Robby Mook, είπε σε συγκέντρωση πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα στο πανεπιστήμιο του Harvard, ότι μετάνιωσε για το γεγονός ότι δεν δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα στο Μίσιγκαν, όπου ο Τραμπ κέρδισε με διαφορά μόλις 11.000 ψήφων.

Αν και οι εκλογές ολοκληρώθηκαν η συγκέντρωση χρημάτων συνεχίζεται καθώς ο Τραμπ έχει μαζέψει εκατομμύρια δολάρια μετά τις 8 Νοεμβρίου για αγορές, όπως καπέλα για την καμπάνια «ευχαριστώ», που μοιράστηκαν στο Οχάιο και την Αϊόβα.

Πηγή: topontiki.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.