Οι άνθρωποι μπορεί να μοιάζουν με το όνομά τους

Οι άνθρωποι μπορεί να μοιάζουν με το όνομά τους

Είναι πιθανό ένας άνθρωπος να μοιάζει με το όνομά του, λένε οι επιστήμονες από το Ισραήλ και τη Γαλλία, που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα. Το να ταιριάξει ένα όνομα με ένα πρόσωπο δεν είναι μόνο θέμα τύχης, αναφέρουν οι ειδικοί, αλά και ζήτημα άλλων παραγόντων, οι οποίοι έχουν να κάνουν περισσότερο με τα (πολιτιστικά) στερεότυπα που συνοδεύουν κάθε όνομα.

Για την ανάγκη της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Γιονάτ Ζουέμπνερ, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πραγματοποίησαν πειράματα με τη συμμετοχή 300 ατόμων. Οι εθελοντές έβλεπαν μια έγχρωμη φωτογραφία ενός αγνώστου και έπρεπε να μαντέψουν το όνομα του εικονιζόμενου, διαλέγοντας ανάμεσα σε πέντε ονόματα.

Σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, θα ήταν κατά 20% πιθανό να μαντέψει κάποιος το πραγματικό όνομα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόσωπο. Ωστόσο, μετά από το πείραμα, αποδείχθηκε πως οι πιθανότητες να μαντέψει κανείς σωστά ήταν περισσότερες, από 25% έως 40%.

Ειδικότερα μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ένας Ισραηλινός μπορεί να ταιριάξει πολύ καλύτερα τα ισραηλινά από ό,τι τα γαλλικά ονόματα με τα πρόσωπα, ενώ ένας Γάλλος είναι πολύ καλύτερος με τα γαλλικά ονόματα από ό,τι με τα ισραηλινά. Επιπλέον, για κάποιο λόγο, μερικά ονόματα είναι πιο εύκολο να τα προβλέψει κανείς και να τα συσχετίσει με ένα πρόσωπο, σε σχέση με άλλα ονόματα.

Ακόμα, το ταίριασμα ενός προσώπου με ένα όνομα μπορεί να σχετίζεται και με την κόμμωση ή το κούρεμα ενός ανθρώπου. Για την ακρίβεια, το ποσοστό επιτυχίας στην πρόβλεψη ενός ονόματος ανερχόταν κατά μέσο όρο στο 30% όταν στη φωτογραφία δεν φαίνονταν τα μαλλιά, αλλά στο 36% όταν φαίνονταν.

Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τα συμπεράσματα της έρευνας, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα αλγόριθμο στον υπολογιστή, ο οποίος μπορούσε να κάνει (αυτόματα) το ταίριασμα ονομάτων και προσώπων. Έχοντας κάθε φορά να διαλέξει ανάμεσα σε δύο ονόματα για κάθε πρόσωπο (η διαδικασία επαναλήφθηκε για πάνω από 94.000 πρόσωπα), ο υπολογιστής είχε επιτυχία 54% έως 64%, δηλαδή πάνω από το 50% που θα περίμενε κανείς αν η επιλογή ήταν μόνο τυχαία.

Αλλά πού οφείλεται αυτή η ευστοχία; Σύμφωνα με τους επιστήμονες πολλοί άνθρωποι υποσυνείδητα προσαρμόζουν την εμφάνισή τους, έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο με αυτό που η κοινωνία θα περίμενε από αυτούς, με βάση το όνομά τους. Αυτή η «προσαρμογή» μας στα στερεότυπα έχει επιβεβαιωθεί και από έρευνες στο παρελθόν. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, που οι πιθανότητες, να ταιριάξουμε ένα όνομα σε ένα πρόσωπο, είναι τελικά περισσότερες από τις αναμενόμενες. Κατά συνέπεια, τα ονόματα ασκούν τη δική τους δύναμη πάνω στους ανθρώπους, επηρεάζοντας έτσι, σε ένα βαθμό, και την πορεία του ανθρώπου στη ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.