Οι αλλαγές στην Παιδεία για 15μελή, σπουδές εξ αποστάσεως και μεταπτυχιακά

Οι αλλαγές στην Παιδεία για 15μελή, σπουδές εξ αποστάσεως και μεταπτυχιακά

Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ, αλλά και «κόφτη» προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση και στην Ελλάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο του υπουργείου θα τεθούν και τα εξ αποστάσεως προγράμματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, με δεδομένο ότι κάθε πρόγραμμα μπορεί να έχει μεγάλους αριθμούς διαδικτυακών φοιτητών, ενώ τα δίδακτρα ανέρχονται έως και 5.000 ευρώ το άτομο.

Ο κόφτης συνίσταται στο ότι, θα καθιερωθεί μεταβατική περίοδος για όσους επιθυμούν να κάνουν διδακτορικές σπουδές, καθώς σήμερα παρατηρείται μεγάλο μεν αρχικό ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο στη διαδρομή «ξεφουσκώνει».

Εν τω μεταξύ την αναβίωση των 15μελων μαθητικών συμβουλίων, που θεσμοθετήθηκαν το 1986, σκοπεύει να αναβιώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε ότι «για τον στόχο της ισότητας, της δημοκρατίας στην εκπαίδευση θα ανανεώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων ώστε ο θεσμός να ζωντανέψει και να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη σχολική ζωή».

«Επιδίωξή μας η θεσμοθέτηση διαδικασιών όπου θα συμμετέχουν οι μαθητές και του Δημοτικού, στο μέτρο βέβαια που αναλογεί σε κάθε ηλικία, ώστε οι κανόνες συνύπαρξης στο σχολείο να μην έρχονται ως αποφάσεις που επιβάλλονται άνωθεν αλλά ώς ένα “κοινωνικό συμβόλαιο” που συζητείται, αναγνωρίζεται ως αποραίτητο για την ομαλή συμβίωση και λειτουργία του σχολείου και καταλήγει ως συμφωνία μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας» αναφέρεται στο σκεπτικό του υπουργού Παιδείας.

Προωθείται ακόμη η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού σε κάθε σχολείο με τη συνεργασία των γονιών και ενίσχυση του συλλόγου διδασκόντων, κάτι που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του ρόλου των διευθυντών.

Πηγή: Καθημερινή 

Leave a Reply

Your email address will not be published.