Οι 10 έμμεσοι φόροι που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο

Σε συσκευασία πολυνομοσχεδίου έρχεται το βαρύ πακέτο των έμμεσων φόρων μαζί με τον διάσημο πια «κόφτη», δηλαδή τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων το οποίο παρά την κατ΄αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, έχει ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, ανάμεσα στις υπόλοιπες δεσμεύσεις της κυβέρνησης («κόφτης», κόκκινα δάνεια, υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και 10 έμμεσοι φόροι, οι οποίοι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα έχει ένα τελικό αποτέλεσμα περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Τα πρόσθετα έσοδα από τους έμμεσους φόρους θα φτάσουν το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,44 δισ. ευρώ νέων φόρων.

 

Το πακέτο των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει: 

1. Τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, μέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο. Αυτήν την φορά θα αυξηθεί ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Μαζί του θα αυξηθούν ανάλογα και οι τιμές σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί, τα αναλώσιμα των αγροτών (λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές). Μεγάλος χαμένος από την δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ θα είναι ο χώρος της εστίασης, ο οποίος είδε το συντελεστή να αυξάνεται από το 13% στο 23% τον Ιούλιο του 2015 και τώρα θα υποστεί την δεύτερη κατά σειρά αύξηση, φτάνοντας να πληρώνει ΦΠΑ 24%.

2. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά. Στην βενζίνη αναμένεται να γίνει άμεσα με την τελική τιμή λιανικής, να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά, ενώ άμεση θα είναι η αύξηση σε υγραέριο , φυσικό αέριο και κηροζίνη. Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα γίνει από την επόμενη περίοδο δηλαδή από τον Οκτώβριο.

3. Η κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.

4. Η αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα η οποία θα επιβαρυνθεί και από τον αυξημένο ΦΠΑ.

5. Η αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού και πάλι με πρόσθετη αύξηση από τον ΦΠΑ.

6. Η θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ. Και εδώ θα έχουμε αυτόματα διπλή αύξηση, αφού και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν σήμερα ΦΠΑ 23%.

7. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».

8. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών, από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, σε αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής πέντε λεπτών στην στήλη για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού. Μετά την απόσυρση του σχετικού άρθρου που αύξαινε την φορολογία επί των μεικτών κερδών από το 30% στο 35%.

Από το πολυνομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αναμένεται νέα διάταξη με μια πιο προοδευτική φορολόγηση των εσόδων του ΟΠΑΠ.

9. Η επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.

10. Η αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που αιφνιδιάζει σε μια τέτοια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να επανέλθει στο κάδρο των επενδύσεων κάθε είδους.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.