Εκκλήσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης – Η Ρωσία ούτε θα ξεχάσει ούτε θα συγχωρήσει

Εκκλήσεις ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης – Η Ρωσία ούτε θα ξεχάσει ούτε θα συγχωρήσει

Το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή του Πούτιν και την προειδοποίησή του για σοβαρές επιπτώσεις. Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την κατάρριψη «μαχαιριά στην πλάτη από συνεργούς τρομοκρατών» καθώς το ρωσικό αεροσκάφος επιχειρούσε κατά Τσετσένων ανταρτών στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι το περιστατικό συνέβη στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και η Τουρκία γίνεται η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που καταρρίπτει ρωσικό αεροσκάφος από τη δεκαετία του 1950 και τον πόλεμο της Κορέας.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη τον οικονομικό πόλεμο καθώς το Κρεμλίνο καλεί τους Ρώσους να μην πηγαίνουν διακοπές στην Τουρκία και το υπουργείο Άμυνας ακύρωσε όλα τα συμβόλαια που είχε με Τούρκους εταίρους τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του είπε ότι ο ρωσικός στρατός κάνει ηρωικές προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, αλλά η απώλεια αυτή είναι μία μαχαιριά στην πλάτη, που έγινε από συνεργούς τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά. Δεν θα ανεχθούμε εγκλήματα, όπως αυτά που διαπράχθηκαν σήμερα (χθες)».

Στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε συμβούλιο των υψηλόβαθμων αξιωματικών σε ένα έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της χώρας. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι το ρωσικό αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και προειδοποιήθηκε από τους πιλότους 10 φορές από τη στιγμή που πλησίαζε τα σύνορα, αλλά ακόμη και μετά από αυτό, το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε μέσα στον εναέριο τουρκικό χώρο για μερικά δευτερόλεπτα. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η χθεσινή παραβίαση έρχεται σε συνέχεια ισχυρών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο λόγος για τον οποίο δεν συνέβησαν χειρότερα περιστατικά τις προηγούμενες εβδομάδες είναι γιατί η Τουρκία επέδειξε ψυχραιμία, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες ότι η Τουρκία προσπάθησε να αποφύγει αυτό το περιστατικό. «Αλλά όλοι πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορά της» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στηρίζουν την Τουρκία

Ο πρόεδρος Ομπάμα και το ΝΑΤΟ στήριξαν την τουρκική εκδοχή των πραγμάτων. Ο Ομπάμα είπε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι οι εκτιμήσεις τους συμπίπτουν με αυτές της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο με την Τουρκία και την εδαφική της ακεραιότητα και ταυτόχρονα έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως μια αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη επανεξέταση θα διευκρινίσει τα γεγονότα και θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επαναλήψεων τέτοιων περιστατικών.

Η τύχη των πιλότων και οι αντάρτες

Από την κατάρριψη του αεροπλάνου, έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ένας πιλότος είναι νεκρός και αγνοείται η τύχη του δεύτερου, νεκρός είναι και ένας Ρώσος πεζοναύτης που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης των δύο πιλότων.

Οι Τουρκμένοι αντάρτες υποστήριξαν και με ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ότι χτύπησαν τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού την ώρα που εγκατέλειψαν το αεροπλάνο και έπεφταν με  τα αλεξίπτωτα. Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των Ρώσων δημοσίευσαν video που δείχνει τον ένα πιλότο νεκρό. Επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα και δεύτερο video, στο οποίο φαίνεται να καταστρέφουν το ρωσικό ελικόπτερο που είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση μετά από πυρά που είχε δεχθεί από τους αντάρτες.

Η απάντηση της Ρωσίας

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κατά της Τουρκίας. Προειδοποίησε τους Ρώσους να μην πηγαίνουν διακοπές στην Τουρκία, κάτι που θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα και συνέκρινε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού με την πτώση του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο που οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Άγκυρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του την τουρκική ενέργεια ως «μη φιλική», προσθέτοντας ότι σχεδιάζονται μία σειρά μέτρων για να δοθεί απάντηση σε τέτοια περιστατικά.

Ο Ντμίτρι Τρενίν, Ρώσος αναλυτής τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει χαλαρά την κατάρριψη του αεροσκάφους από χώρα του ΝΑΤΟ, του πρώτου παρόμοιου περιστατικού εδώ και μισό αιώνα. Ο θάνατος του πιλότου ή των πιλότων δεν θα συγχωρεθεί αλλά ούτε θα ξεχαστεί.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία θα αναθεωρηθούν πλήρως. Ο Πούτιν θα διαγράψει τον Ερντογάν από συνεργάτη και η Τουρκία δεν θα θεωρείται πια φιλική χώρα. Μία αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών προς την Τουρκία είναι το επόμενο λογικό βήμα για να αποτρέψει τα εκατομμύρια των Ρώσων τουριστών από το να επισκέπτονται την Τουρκία.

Επίσης, όπως τονίζει ο αναλυτής, ο αγωγός Turkish Stream, μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία, θα παγώσει ή θα ακυρωθεί. Στην Συρία τα βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από ρωσικά μαχητικά έτσι ώστε σε μία μελλοντική παρόμοια αναμέτρηση οι Ρώσοι θα μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Ο Ian Kearns, διευθυντής του ινστιτούτο για τη διπλωματία και τον πυρηνικό αφοπλισμό, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, αλλά θα υπάρχει έντονη διπλωματική φιλονικία.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ισχυρούς δεσμούς βασισμένους στο εμπόριο, τα οικονομικά και τον τουρισμό. Υπήρξαν γεγονότα που έφεραν κοντά την Δύση και την Ρωσία για το θέμα της Συρίας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο και η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει να χαθεί αυτή η ευκαιρία» προσθέτει.

Η έκθεση του ινστιτούτου αναφέρει ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Βαλτικής όπου ρωσικά αεροσκάφη πετούν κοντά στον εναέριο χώρο, κρατών –μελών του ΝΑΤΟ. Η έκθεση προτείνει ένα νέο μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών για να αποτρέπονται παρεξηγήσεις, διαφορετικά τέτοια γεγονότα κάποιες φορές θα συμβαίνουν και ένα από αυτά θα οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Πηγή: The Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published.