Φεύγουν από τον ΟΓΑ οι συντάξεις των αγροτών! Μένουν τα επιδόματα και η περίθαλψη

Στην απόφαση να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος Οργανισμός, ο οποίος όμως δεν θα έχει στην ευθύνη του τον ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό κλάδο των αγροτών, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του agro24, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο συνολικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους δανειστές προβλέπεται ότι τα συνταξιοδοτικά θέματα (εισφορές και συντάξεις) θα αποκοπούν από τον ΟΓΑ και θα περάσουν στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Στον ΟΓΑ, ο οποίος θα κρατήσει τις δομές του ανά τη χώρα, θα μείνουν η ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τα προνοιακά επιδόματα.
Όσον αφορά την αύξηση των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες ώστε να εξομοιωθούν με των υπολοίπων ελεύθερων επαγγελματιών, υποχρέωση που περιγράφει ρητά η συμφωνία με τους δανειστές (τρίτο μνημόνιο), δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, παρά μόνον η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου σε βάθος 5ετίας. Μετά την πλήρη εξομοίωση, το ύψος της εισφοράς κάθε ασφαλισμένου αγρότη θα είναι κλιμακωτό με βάση το φορολογητέο εισόδημα, όπως συμβαίνει με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αυτές βεβαίως είναι οι προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το υπουργείο Εργασίας. Που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση και τι θα εφαρμοστεί τελικά , είναι ένα άλλο ζήτημα, προς το παρόν άγνωστο.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου για οριζόντια εθνική σύνταξη που θα κυμανθεί στα επίπεδα των 380 – 390 ευρώ, οι αγρότες που παίρνουν σήμερα την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ των 330 ευρώ θα βρεθούν ωφελημένοι, όπως άλλωστε και όσοι κάτοικοι της υπαίθρου (άγνωστο ποια θα είναι τα κριτήρια) θα διατηρήσουν το δικαίωμα να μην ασφαλιστούν καθόλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.