Τρία σενάρια για το ασφαλιστικό σύστημα – αυτόνομος ο ΟΓΑ

Τάσεις για συγκερασμό των διαφορετικών αντιλήψεων που έχουν διατυπωθεί στην Επιτροπή των Σοφών για το ασφαλιστικό εμφανίστηκαν χθες, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, κατά την τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση της πριν την παράδοση του πορίσματος τις στις 14 Οκτωβρίου στον υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλου. Πληροφορίες, μέσω διαρροών, αναφέρουν πως στο τελικό ενιαίο κείμενο αναμένεται να υπάρξει συγκερασμός κυρίως μεταξύ της άποψης που θέλει ενιαίους κανόνες εισφορών – παροχών, οι οποίοι θα φέρουν μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και εκείνης που φέρνει το αυστραλιανό μοντέλο στην Ελλάδας, με το οποίο θα εισαχθεί μία προνοιακή σύνταξη γύρω στα 411 ευρώ με βάση εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά κριτήρια.Τρεις βασικές διαφορετικές αντιλήψεις για το πως θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας συγκρούονται στα πλαίσια της Επιτροπής Σοφών, την οποία συνέστησε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Συγκεκριμένα, οι αντιλήψεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Η επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρόταση αυτή οδηγεί σε μειώσεις παλαιών και νέων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίες φθάνουν ακόμη και το 10,5%. Έτσι προστατεύονται οι χαμηλές συντάξεις, δηλαδή εκείνες που βρίσκονται κάτω από τα 1000 ευρώ, δηλαδή κυρίως του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

2. Η ταχύτερη πλήρης εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 3863/2010 που προβλέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις θα μειωνόταν στο 45-50% (από το 75-80% που είναι μέχρι τώρα), στα επόμενα δέκα χρόνια και όχι στα επόμενα 20 με 25 χρόνια, όπως προκύπτει από τη σημερινή εκδοχή του εν λόγω νόμου. Έτσι θα μειώνονταν οι νέες συντάξεις 30% κατά τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι αρχικά προβλέπεται.

3. Η εφαρμογή στην Ελλάδα του συστήματος ασφάλισης σύνταξης που ισχύει στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με αυτό, καταβάλλονται ιδιαίτερα χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές και συνεπώς αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις κατώτατες συντάξεις, που κατά αναλογία, δίδονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αυστραλιανό μοντέλο, το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις φθάνει ακόμα και το 41,5%. Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πως “θα υπάρξει προστασία των μικρών συντάξεων”. Νωρίτερα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διεξήχθη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να μην μειωθούν συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ .
Για να αντιμετωπίσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να μειώσεις τις επικουρικές συντάξεις, μπορεί να αυξηθούν οι εισφορές, αν και κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα παρά για ένα χρόνο, δήλωσε επίσης έξω από Μέγαρο Μαξίμου.

Παραμένει αυτόνομος φορέας ο ΟΓΑ, αλλά ακριβαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές
Την παραμονή του ΟΓΑ ως αυτόνομου φορέα για την κύρια ασφάλιση των αγροτών επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά ως αντιστάθμισμα στις υποχρεώσεις της έναντι του 3ου μνημονίου που υπέγραψε με τους δανειστές οι ασφαλιστικές εισφορές θα ακριβύνουν. Συγκεκριμένα, σε μια 5ετία τουλάχιστον, θα υπάρξει σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα.
Το θέμα ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αργά το βράδυ της Τρίτης 6 Οκτωβρίου από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των συζητήσεων τω προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέροντας τα εξής: «Περιμένουμε σε αυτά και την δική σας συμβολή, τις δικές σας προτάσεις και ειδικά στο δυσκολότερο ζήτημα που είναι αυτό του ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ, όπως και σεις αγαπητοί συνάδελφοι καλά γνωρίζετε δημιουργήθηκε το 1961 για να προστατεύσει μία ευάλωτη ομάδα, τους αγρότες. Από το 1998 έχει μετεξελιχθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης -700.000 είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι – και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των αγροτών. Οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού πληθυσμού είναι πολλές, με χαρακτηριστικότερη  την απασχόληση εκτός του συζύγου και της συζύγου και σε πολλές περιπτώσεις ενός, δύο ή και περισσοτέρων παιδιών. Και μόνο γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με τις κατάλληλες βέβαια θεσμικές παρεμβάσεις, όπως: την σε βάθος χρόνου -5ετία τουλάχιστον- σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα».

agro24.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.