Αφιέρωμα θέρμανση: Οδηγός αγοράς για ζεστό και οικονομικό χειμώνα στην Καστοριά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λύσεις θέρμανσης των σπιτιών

Αφιέρωμα θέρμανση: Οδηγός αγοράς για ζεστό και οικονομικό χειμώνα στην Καστοριά

Με το χειμώνα να δείχνει τα δόντια του από νωρίς στην Καστοριά, η ανάγκη για θέρμανση χτυπάει… κόκκινο. Ποια είναι όμως η καλύτερη λύση και ποια είναι τα τα υπέρ και τα κατά; Με το πετρέλαιο να κυμαίνεται σε καλά επίπεδα και φέτος, το ξύλο και τους καυστήρες πέλλετ σε υψηλή ζήτηση αλλά και τα κλιματιστικά και τους αφυγραντήρες να “παίζουν” δυνατά, η αγορά θέρμανσης κονταροχτυπιέται για τα μερίδια της. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις προτάσεις της αγοράς πριν πάρετε την… καυτή απόφαση.

Πετρέλαιο, ο βασιλιάς του χειμώνα

41e6d31f-faa3-4a93-89da-c4f46d74bb07

Τα τελευταία χρόνια, οικονομικοί λόγοι (αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών) έχουν στρέψει στους καταναλωτές σε λύσεις θέρμανσης εναλλακτικές του πετρελαίου σε μία προσπάθεια για μείωση του κόστους. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά όπως και πέρυσι, το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να κάνει τους καταναλωτές να “επιστρέψουν” στην παραδοσιακή λύση. Το πετρέλαιο συνεχίζει σταθερά να προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Το μεγαλύτερο όλων εστιάζει στο ότι ζεσταίνει ομοιόμορφα το χώρο, ενώ παράλληλα, είναι ένα ενεργειακό προϊόν εύκολο στη χρήση. Ειδικά δε με τους σημερινούς σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, μπορείς να πετύχεις με μεγάλη ακρίβεια το ύψος της θερμοκρασίας που επιθυμείς να έχεις στο σπίτι σου. Ακόμη, έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα και δεν απαιτεί νέα και μεγάλη επένδυση, καθ’ ότι η πλειοψηφία των κατοικιών διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή.
Από ενεργειακής πλευράς, καθώς και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι πιο «φιλικό» από τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η χρήση σε ένα σωστά ρυθμισμένο καυστήρα έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, με εκπομπές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές των καυστήρων στερεών καυσίμων.
Από θέμα προσφοράς, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάντα απρόσκοπτη, αφού οι υποδομές αποθήκευσης και διάθεσης των επιχειρήσεων διανομής θέρμανσης υπερκαλύπτουν τη ζήτηση προσφέροντας στον καταναλωτή δεκάδες επιλογές για να προμηθευτεί το πετρέλαιό του, πχ. από εταιρίες, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, πρατήρια, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που τον συμφέρει και του ταιριάζει. Και πλέον φυσικά, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει με επιτυχία πλήθος συστημάτων, διαδικασιών και ελέγχων, με στόχο ο καταναλωτής να παραλαμβάνει σωστή ποιότητα και ποσότητα πετρελαίου.
Τέλος, η θέρμανση με πετρέλαιο είναι ασφαλέστερη σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, καθώς δεν ενέχει κινδύνους, πχ. από αναθυμιάσεις κλπ.

data-petrelaio

 

Θέρμανση από ξύλα: Ζεστά και ωραία

ksyla

Η πάντα κλασική λύση για ζέστη αλλά και χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Είναι στις top προτιμήσεις και αυτό φαίνεται. Άλλωστε, μια βόλτα να κάνει κανείς στις γειτονιές της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού αλλά και σε όλα τα χωριά, ήδη οι ντάνες από ξύλα είναι… στολισμένες σε πάρκινγκ, βεράντες και αποθήκες. Η λύση της καύσης ξύλου έχει προσφέρει μια λύση για οικονομική θέρμανση στα νοικοκυριά. Χρειάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στην ποιότητα του ξύλου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.
Το είδος των καυσόξυλων που θα χρησιμοποιήσουμε στο τζάκι έχει μεγάλη σημασία για τη δύναμη και τη διάρκεια της φλόγας. Υπάρχουν ξύλα για τζάκι από διάφορα είδη δέντρων όπως η ελιά, το πουρνάρι, η καστανιά, η οξιά, η βελανιδιά κ.ά. Για τη σωστή επιλογή των ξύλων για τζάκι χρειάζονται γνώσεις και, κυρίως, πείρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είδος ξύλου είναι κατάλληλο για τζάκι, αν η φωτιά του διατηρείται αρκετή ώρα, αν καπνίζει κλπ. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς να αγοράζουμε τα καυσόξυλα.
Το πεύκο είναι ένα ξύλο που ανάβει εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρετσίνι. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καίγεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα ξύλα με αποτέλεσμα η χρήση του να καθίσταται οικονομικά ασύμφορη, ενώ συνήθως πωλείται στην ίδια τιμή με τη δρυ, την οξιά και την ελιά.
Η οξιά είναι σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια καύσης. Η καύση της διαρκεί περισσότερο από του πεύκου γιατί πρόκειται για σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Παρ’ όλα αυτά, ο χρόνος καύσης της δεν μπορεί να προσεγγίσει τον αντίστοιχο της δρυός ή της ελιάς. Έχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία.
Η βελανιδιά ή δρυς είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο για τζάκι. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες. Για την ακρίβεια, κατά την καύση του παράγεται μακριά και ήρεμη φλόγα ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν τα φλεγόμενα κομμάτια δρυός μοιάζει με αυτή του πυρωμένου σιδήρου.
Η ελιά θεωρείται το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι. Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι μαντράδες ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο.
Το πουρνάρι έχει μεγάλη θερμική απόδοση. Θεωρείται υψηλής ποιότητας καυσόξυλο, που, όμως, δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα ξύλα. Καίγεται αργά, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για το τζάκι.

data-pellet

Πέλετ: Υψηλές αποδόσεις – χαμηλό κόστος


pellet-biomaza

Mία ακόμη οικονομική λύση για θέρμανση στην Καστοριά, με φανατικούς οπαδούς είναι οι καυστήρες πέλετ (βιομάζας). Πολλοί έχουν αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τους καυστήρα με καινούργιο, ο οποίος καίει το νέο αυτό, φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.
Οι καυστήρες πέλετ (pellet) χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα. Επειδή οι συγκεκριμένοι καυστήρες καίνε τα υπολείμματα ξύλου τόσο αποτελεσματικά, δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος, καθώς η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των καυστήρων πέλετ είναι ότι δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό τόσο συχνά όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα. Ανάλογα με τη συσκευή αλλά και τις ανάγκες σε θέρμανση, ο ανεφοδιασμός με πέλλετ ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές σας ανάγκες. Για να γίνει ο ανεφοδιασμός απλώς τοποθετούνται τα πέλλετ σε μια χοάνη, η οποία κρατά μεταξύ 15 και 60 κιλά και από εκεί ένας μηχανισμός τα μεταφέρει στο εσωτερικό του καυστήρα.
Το κάψιμο των πέλλετ μέσα στον καυστήρα είναι συνήθως βολικό, τακτοποιημένο και ασφαλές και τα πέλετ συμπιέζονται και τοποθετούνται σε σάκους για να μπορείτε να έχετε μία καθαρή και εύκολη αποθήκευση για την άνετη διαχείριση τους.

data-pellet

 

Κλιματιστικά: Με καύσιμο τον… ηλεκτρισμό!

air-conditioning

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ο βασικός… υπαίτιος για να μπουν δυναμικά τα κλιματιστικά στο παιχνίδι της θέρμανσης. Η χρήση κλιματιστικών αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την οικιακή θέρμανση, ιδιαίτερα σε μικρότερα σπίτια καθώς μπορούν να θερμάνουν το χώρο γρήγορα και αποδοτικά. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών επιβαρύνει ξεχωριστά τον κάθε καταναλωτή και όχι ολόκληρη την πολυκατοικία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη να αποφασίζει μόνος του για τη θέρμανση του χώρου του ενώ και το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης των κλιματιστικών είναι χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης.
Τα κλιματιστικά inverter αποτελούν την πιο πρόσφατη συμβολή της τεχνολογικής εξέλιξης για θέρμανση με κλιματιστικά, αφού εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομία καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους (ο συντελεστής απόδοσης πλησιάζει σε αρκετές περιπτώσεις το 4). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα (kwh) που καταναλώνουμε ζεσταινόμαστε με τετραπλάσια θερμική ενέργεια.
Επίσης, ο ρόλος των κλιματιστικών μπορεί να είναι και συμπληρωματικός της κύριας θέρμανσης, ειδικά για τους μεγάλους χώρους, εξασφαλίζοντάς μας με αυτό τον τρόπο ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο για τη συνολική απόδοση του κλιματιστικού παίζει η σωστή τοποθέτησή του. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να απευθύνεστε στους ειδικούς προτού προχωρήσετε σ’ αυτή την κίνηση, προκειμένου να εξασφαλίσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Με τη δύναμη του υγραερίου

innerwidecouplefire

Και το υγραέριο αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για οικονομική θέρμανση σε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο. Μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες για αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ακόμα και μαγείρεμα. Το υγραέριο αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή υγραερίου, είναι πιο φθηνό από το πετρέλαιο θέρμανσης και διαθέτει υψηλή θερμογόνο δύναμη. Όσον αφορά τον λέβητα συμπύκνωσης υγραερίου διασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας εξαιτίας της υψηλής του απόδοσης και κατά συνέπεια και χρημάτων. Το κόστος συντήρησης των συσκευών που χρησιμοποιούν υγραέριο είναι ελάχιστο αφού λόγω της καθαρής του καύσης δεν απαιτούνται συχνές συντηρήσεις και η διάρκεια ζωής τους είναι αρκετά μεγάλη.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Κανονισμό Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003) για την εγκατάσταση της δεξαμενής υγραερίου απαιτείται να εκδοθεί άδεια από την αρμόδια πολεοδομία και θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας από το κτίριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτίρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π).

Αφυγραντήρες, ο μεγάλος σύμμαχος… 

spirti

Όπως ακριβώς πονάνε τα ανθρώπινα κόκκαλα όταν αλλάζει ο καιρός και αυξάνεται η υγρασία, έτσι ακριβώς «πονάνε» και τα κτίρια εξαιτίας αυτού του φαινομένου. Μέχρι τώρα ήταν αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υγρασίας, πέραν του «αερίσματος» του χώρου και της θέρμανσης του σπιτιού τον χειμώνα. Με την θέρμανση του χώρου, μπορεί να μειώνεται η θερμοκρασία όμως ο υδρατμός δεν αφαιρείται, με αποτέλεσμα η υγρασία να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα, μετά τη διακοπή της θέρμανσης. Ούτε η χρήση του κλιματιστικού ενδείκνυται γιατί μπορεί να επηρεαστεί η απόδοσή του, ενώ ο αερισμός του χώρου μπορεί να είναι αποδοτικός μόνο στην περίπτωση που ο αέρας είναι βορεινός και η εξωτερική υγρασία χαμηλή. Αντίθετα, μία από τις πιο οικονομικές αλλά και αποδοτικές λύσεις είναι πλέον οι αφυγραντήρες.
Όλοι πρέπει να έχουν παρατηρήσει ότι όσο μειώνεται η θερμοκρασία σε ένα σπίτι, τόσο περισσότερους υδρατμούς αποβάλλει ο αέρας, οι οποίοι υγροποιούνται και εμφανίζονται σε όλες τις ψυχρές επιφάνειες, όπως τα τζάμια και οι τοίχοι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ικανότητα του αέρα να παρακρατεί υδρατμούς αυξάνεται ανάλογα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πάντως, έχει εκτιμηθεί ότι με τη χρήση αφυγραντήρα το κόστος θέρμανσης μπορεί να μειωθεί έως και 15-20%.
Η λειτουργία του αφυγραντήρα είναι σχετικά απλή: Αναρροφά τον αέρα του χώρου, τον περνά πάνω από ένα ψυκτικό στοιχείο, υγροποιεί τους υδρατμούς και τους αποβάλλει υπό μορφή νερού σε ένα ειδικό δοχείο ή προς ένα σημείο μόνιμης αποθήκευσης. Κατόπιν μεταθερμαίνει τον αέρα περνώντας τον πάνω από ένα θερμό στοιχείο, και ρίχνει έτσι ακόμα περισσότερο την υγρασία του. Ακριβώς επειδή αφαιρεί νερό από τον αέρα, τα αποτελέσματά του είναι ορατά και μόνιμα, ανεξάρτητα από τον αν θερμαίνουμε ή αερίζουμε τον χώρο. Και αυτό γιατί αφαιρώντας την υγρασία από έναν χώρο, μπορούμε να αισθανθούμε την ακριβή θερμοκρασία που επικρατεί μέσα σε αυτόν. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει στην πρόγνωση του καιρού ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους τάδε βαθμούς, αλλά θα την αισθανόμαστε κάποιους βαθμούς χαμηλότερα και το αντίθετο; Γι’αυτό ακριβώς το φαινόμενο ευθύνεται η υγρασία.

data-giannakopoulos

Ενδοδαπέδια θέρμανση, προσιτή πολυτέλεια

slide01-1680x736

Όταν αναφερόμαστε σε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, εννοούμαι ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού (δηλαδή το μέσο από το οποίο θα εξέρχεται η θερμότητα) δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Το δάπεδο λοιπόν, αφού μονωθεί από κάτω, απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων οι οποίοι μεταφέρουν το ζεστό νερό σε όλη του την επιφάνεια. Οι βασικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με εκείνες των συμβατικών συστημάτων: καυστήρας, λέβητας με οποιοδήποτε καύσιμο (πετρέλαιο, υγραέριο κλπ)., κυκλοφορητής, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με αντλία θερμότητας.
Η ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει άριστες συνθήκες θερμικής άνεσης με ήπια μετάδοση θερμότητας από τα πόδια προς το κεφάλι και συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην διατήρηση της ομοιομορφίας της θερμοκρασίας σε όλη την έκταση των χώρων.
Αποτελεί ιδανική επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας & χαμηλού κόστους λειτουργίας διότι λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού (35-45 °C)- δηλαδή μικρή κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων- και συνδυάζεται ιδανικά με συστήματα παραγωγής θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών (π.χ αντλίες θερμότητας).
Προσφέρει ελευθερία στην διακόσμηση των χώρων γιατί δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα ή άλλες τερματικές μονάδες που να καλύπτουν ωφέλιμο χώρο.
Τέλος υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει για δροσισμό τους θερινούς μήνες με το ίδιο σύστημα.

data-energon

Οι άλλοι διεκδικητές της ζέστης…

Παρόλο που πετρέλαιο θέρμανσης, ξύλα, πέλλετ και κλιματισμός είναι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς θέρμανσης η αγορά θέρμανσης προσφέρει και αρκετές άλλες επιλογές οικονομικές ή μη. Μερικές από αυτές τις λύσεις είναι:

Αντλία θερμότητας: Το σημαντικό πλεονέκτημα των αντλιών θερμότητας σε σχέση με τις άλλες μορφές θέρμανσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την λειτουργία της και τον αυξημένο βαθμό απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα ο συντελεστής απόδοσης COP, δηλαδή ο λόγος της αντλούμενης θερμικής ενέργειας προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια φτάνει έως 4, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι καταναλώνοντας 1KW ηλεκτρικής ενέργειας, παράγονται έως και 4KW χρηστικής ενέργειας. Σημαντικά επίσης πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι η αθόρυβη λειτουργία τους καθώς και το μικρό μέγεθος των μονάδων. Όσον αφορά το οικολογικό κομμάτι, οι αντλίες θερμότητας στη λειτουργία τους είναι φιλικές προς το περιβάλλον και έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Τέλος, μια αντλία θερμότητας μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τους κλασικούς λέβητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικούς λέβητες. Η ίδια μονάδα παράγει και δροσισμό, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο, την ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στο χώρο. Η κάθε μονάδα έχει επιπλέον τη δυνατότητα παραγωγής ζεστών νερών χρήσης.

Θερμοπομποί: Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί, γνωστοί στην αγορά και ως «κονβέκτορες» ή convectors, είναι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται τοπικά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για κύρια θέρμανση (με την κατάλληλη συνδυαστική επιλογή τους) είτε συμπληρωματικά. Τα τελευταία χρόνια οι θερμοπομποί έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας, ιδιαίτερα ως συμπληρωματική θέρμανση, η οποία εξοικονομεί καύσιμα καθώς, μεταξύ άλλων, η τοποθέτησή τους είναι ιδιαίτερα απλή (αρκεί μόνο η «στερέωσή» τους στον τοίχο και η τοποθέτησή τους στην πρίζα) και η τιμή τους προσιτή. Όσον αφορά το κόστος, τώρα, οι τιμές των θερμοπομπών, ανάλογα κυρίως με την ισχύ τους, κοστίζουν μεταξύ 150 – 250 ευρώ ο καθένας.

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας: Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας αποτελούν μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε πρώτο στάδιο στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι πολύ μεγάλες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, αφού μια συσκευή υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να λύσει μια και καλή το ζήτημα της θέρμανσης ενός νοικοκυριού. Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, οι λύσεις είναι πολλές, άλλες προσιτές από μόλις 80 ευρώ (για χώρους έως 20 τ.μ.) και άλλες πιο ακριβές, με κόστος που μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ (για μεγαλύτερους χώρους). Οι συγκεκριμένες συσκευές πάντως εξελίσσονται διαρκώς και βελτιώνονται, αποτελώντας ένα προϊόν που αναπτύσσεται στην αγορά και βρίσκει θέση ολοένα και σε περισσότερα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών. Η θέρμανση των προσώπων και των αντικειμένων γίνεται κατά κύριο λόγο με την απευθείας έκθεση στην ακτινοβολία, δύσκολα όμως ζεσταίνεται ο χώρος για να συσσωρεύσει δευτερογενώς θερμότητα και να την ακτινοβολεί. Η ζεστασιά τους γίνεται αισθητή αμέσως, εάν βάλουμε σε λειτουργία το πάνελ και σταθούμε μπροστά του, όπως μας ζεσταίνει ο ήλιος στο πρόσωπο και το σώμα μια κρύα μέρα του χειμώνα, αλλά αν παρεμβληθεί εμπόδιο η ζεστασιά δεν φτάνει σε εμάς.

Ηλεκτρικοί λέβητες: Οι ηλεκτρικοί λέβητες τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης του νερού των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil). Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια συμφέρουσα και έξυπνη λύση για θέρμανση και ζεστό νερό. Άλλωστε τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και χωρίς να απαιτούνται καπνοδόχοι και δεξαμενές καυσίμων. Εφαρμόζονται δε ιδανικά σε μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους. Η τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού λέβητα ξεκινά από τα 700 ευρώ (στην περίπτωση μονοφασικής συσκευής μικρής ισχύος) και μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ (τριφασικός λέβητας μεγάλης ισχύος για κάλυψη μεγαλύτερων κατοικιών). Στο κόστος θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έξοδα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση του λέβητα, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 1.500 ευρώ περίπου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.