Ο Τσίπρας ποντάρει στους Ευρωπαίους – «Αχρείαστο» το ΔΝΤ

Στον ευρωπαϊκό παράγοντα φαίνεται να ποντάρει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή του ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έδωσε συνέχεια στην κόντρα με το ΔΝΤ αλλά έδειξε να υποβαθμίζει και να αμφισβητεί  τη συνεισφορά του  στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ανοιχτή – ως γνωστόν τη ζητούν οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης – και θα συζητηθεί στις κρίσιμες συναντήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Βερολίνο, μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ, και μεταξύ Τόμσεν και  Σόιμπλε, ενώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση επομένως έχει στραμμένο το βλέμμα στο Βερολίνο και αναμένει τα μηνύματα που θα προκύψουν από τις συζητήσεις αυτές.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, μετά τη συνομιλία που είχε την Κυριακή με την Μέρκελ, είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ολάντ και Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου η οποία προβλέπει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες στη Βουλή κατηγορηματικός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι εφικτό να γίνει μέσα σε λίγες μέρες ώστε να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου κι επισήμανε μάλιστα ότι σε αυτό έχει την απόλυτη στήριξη των ευρωπαίων με τους οποίους έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε όπως είπε για πρώτη φορά η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει στο δημοσιονομικό.

Ωστόσο, όπως εξηγεί υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική διότι το κλίμα στήριξης που λαμβάνει ο πρωθυπουργός από τους ευρωπαίους ομολόγους του και λοιπούς αξιωματούχους, δεν αντικατοπτρίζεται στις συζητήσεις που γίνονται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και του κουαρτέτου όπου υπάρχουν ακόμη αποστάσεις να καλυφθούν στα περισσότερα ζητήματα.

«Αχρείαστο» το ΔΝΤ – η συζήτηση για το χρέος προβλέπεται από τη συμφωνία

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος η κυβέρνηση πλέον χαράζει τη γραμμή πως αυτή περιλαμβάνεται ούτως ή άλλως στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, είναι κάτι που έχει διασφαλισθεί και κατακτηθεί και δεν εξαρτάται από το αν θα συμμετάσχει ή όχι το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού πως «η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για το χρέος χωρίς να περιλαμβάνει ακρότητες» και αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση θα τηρήσει «κατά γράμμα» . «Δεν θα δώσουμε χιλιοστό παραπάνω από όσα η συμφωνία περιλαμβάνει», διαβεβαίωσε.  Επίσης ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την αναφορά του ΠτΔ κατά την επικοινωνία που είχαν το Σάββατο αμέσως μετά τη διαρροή, ότι είναι ανάγκη ο ευρωπαϊκός μηχανισμός του ESMνα αντικαταστήσει το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά κατηγόρησε ανοιχτά το ΔΝΤ ότι παραβιάζει τη συμφωνία του καλοκαιριού και προσπαθεί να επιβάλλει νέα συμφωνία με νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την – πιο συμφέρουσα σύμφωνα με κάποιους – πρόταση για μείωση στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων που κάνει το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αφενός αυτή γίνεται προσχηματικά, με προεξοφλημένη την άρνηση των ευρωπαίων, αφετέρου το Ταμείο εκκινεί από χαμηλότερη βάση όσον αφορά τις παραδοχές για την οικονομία γιατί δεν δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για το 2015, κάτι που έχουν αποδεχτεί και οι ευρωπαίοι, αλλά βλέπει έλλειμμα 0,6%.

Η ερμηνεία που ο ίδιος ο Τσίπρας έδωσε για τη στάση αυτή του Ταμείου είναι ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι τα προγράμματα που το ίδιο κατάρτισε και υλοποίησε απέτυχαν ενώ το πρόγραμμα των ευρωπαίων δείχνει να πετυχαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυβερνητικό στέλεχος αναρωτιόταν χθες σε πηγαδάκι στη Βουλή γιατί το Ταμείο παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο όταν δεν χρηματοδοτεί το τρέχον πρόγραμμα και δεν αναμένεται να το κάνει ακόμη κι αν αποφασίσει ότι θα συμμετάσχει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρωθυπουργός με τη στάση του αυτή επιχειρεί να ασκήσει πίεση ή έχει κάνει στροφή στο ζήτημα του χρέους συμπλέοντας με την ευρωπαϊκή λύση αλά Σόιμπλε η συζήτηση αυτή να ξεκινήσει λίγο αργότερα και η ελάφρυνση να γίνει σε στάδια και όχι με άμεσο και δραστικό τρόπο όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.