Ο Τραμπ στην Σαουδική Αραβία το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου

Ο Τραμπ στην Σαουδική Αραβία το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου

Στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών χωρών στη μάχη κατά του εξτρεμισμού, αναμένεται να συμβάλει η επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τραμπ  στο Ριάντ και στο Τελ Αβίβ μετά τις 20 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σοβαρές πιθανότητες να επιτύχει μία ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων με δεδομένη τη “νέα” προσέγγιση που επιχειρεί η Ουάσιγκτον.

Η Σαουδική Αραβία, στην οποία βρίσκονται οι ιεροί τόποι του Ισλάμ, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης Τραμπ κατά την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Η επίσκεψη αυτή στο Ριάντ έχει υψηλή συμβολική αξία για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί σύμμαχο αποτελεσματικής σημασίας για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη μεσανατολική περιοχή.

Η γεωπολιτική δυναμική των συμφερόντων της περιοχής τοποθετεί το Ριάντ στον αντίποδα περιφερειακής επιρροής της Τεχεράνης με το σημείο ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση Τραμπ να εστιάζεται στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων αλλά και στην αντιστάθμιση της πολλαπλής επιρροής που ασκεί το Ιράν.

Στη διάρκεια της επίσκεψης  θα πραγματοποιηθεί μία διμερής διάσκεψη (ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας), μία συνάντηση του Τραμπ με τους ηγέτες των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, αλλά και μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών της ευρύτερης μεσανατολικής περιοχής ενισχύοντας τον περιφερειακό χαρακτήρα της επίσκεψής του.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ έχει δεχτεί σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ αναφορικά με τα προεδρικά διατάγματα που έχει υπογράψει σχετικά με την απαγόρευση εισόδου προσφύγων και τουριστών από μουσουλμανικές χώρες, ώστε οι θέσεις του να χαρακτηρίζονται ως αντί-μουσουλμανικές.

Ο Τζουμπέιρ έδωσε έμφαση επίσης, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών με ακρίβεια πλήγματος στη Σαουδική Αραβία. Οι πωλήσεις αυτές, είχαν ανασταλεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, μετά τις ανησυχίες για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη.. Στο επίπεδο των όπλων, η παραγγελία συμπεριλαμβάνει διατρητικές κεφαλές διαφόρων πυρομαχικών, αλλά και βόμβες Paveway με καθοδήγηση λέιζερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.