Ο Τραμπ αυξάνει τη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν

Ο Τραμπ αυξάνει τη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Δευτέρα, όπου παρουσίασε τη νέα στρατηγική του για την περιοχή, υποστήριξε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αρχικές του αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Άλλοι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 στρατιώτες που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις «συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα».

«Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε», ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.

Απάντηση των Ταλιμπάν: Συνεχίζουμε τον τζιχάντ

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν καταδίκασε σήμερα Τρίτη την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να παραμείνουν και να αυξηθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα.

«Αντί να συνεχίζουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Τραμπ για την νέα πολιτική στο Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας», οι ένοπλοι ισλαμιστές θα «συνεχίζουν τον τζιχάντ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.