Ο πολιτικός στόχος Τσακαλώτου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Ο πολιτικός στόχος Τσακαλώτου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα επιδιώξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο η συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν όσο και η συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Γάλλο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει πως στο αυριανό EuroWorking Group δεν μπορεί να πάρει τίποτε άλλο παρά την έγκριση για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν «παγώσει» στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος θέλει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να αποσαφηνιστεί μια και καλή το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την ευρωζώνη πριν τον Μάρτιο και συγκεκριμένα το εάν υπάρχει πραγματική βούληση αφενός για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και για την περιγραφή των μέτρων μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει στους συνομιλητές του πως για εκείνον το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου δεν είναι ένα ορόσημο που έχει παρέλθει και το οποίο έχει αντικατασταθεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά μια εξαιρετική ευκαιρία να καταδειχθεί εάν πράγματι η ζώνη του ευρώ και οι χώρες του πυρήνα της θέλουν να προχωρήσει η Ελλάδα ή αντιθέτως προτάσσουν τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη σταθερότητα της περιοχής.

Η ελληνική πλευρά δεν κατέρχεται χωρίς προτάσεις στις επαφές με τους κ.κ. Σαπέν και Μοσκοβισί (αντίστοιχες θέσεις αναμένεται να εκθέσει ενδελεχώς και μετά από 15 ημέρες στο Eurogroup). Σύμφωνα με την επεξεργασμένη ελληνική πρόταση η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021 με παράλληλη επέκταση και ενίσχυση του λεγομένου δημοσιονομικού κόφτη, ωστόσο τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2018 (κυβερνητικοί κύκλοι αποσαφήνισαν στο CNN Greece πως η ενίσχυση του κόφτη δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τη μείωση του αφορολογήτου).

Ωστόσο για να προχωρήσει στα παραπάνω η ελληνική πλευρά θέτει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη εξ αυτών είναι από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, το 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ να κατευθυνθεί για τη μείωση των φορολογικών βαρών. Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η Ελλάδα σχετίζεται με τη χορήγηση ρητής δέσμευσης από την ευρωζώνη ότι θα περιγραφούν από τώρα τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 (κάτι που αποτελεί και απαίτηση του ΔΝΤ).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις των δανειστών και να αποσαφηνίσει το εάν υπάρχει πραγματική βούληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ή απλά μια προσχηματική ρητορική και μια παρελκυστική στρατηγική που σκοπεύει να μεταθέσει τα εκκρεμή ζητήματα για μετά τις γερμανικές εκλογές, ανεξαρτήτως του κόστους για την ελληνική οικονομία.

Πηγή: cnn.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.