Ο όρος της Κύπρου για να δεχθεί την τουρκική βοήθεια για την κατάσβεση

Ο όρος της Κύπρου για να δεχθεί την τουρκική βοήθεια για την κατάσβεση

Αποδέχεται την βοήθεια από την Τουρκία σε πτητικά μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Την θέση αυτή διατύπωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Το θέμα ξεκίνησε μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα.

Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων, επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του μετέφερε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Της επίσημης ανακοίνωσης από την κυπριακή κυβέρνηση προηγήθηκε σύσκεψη στο προεδρικό.

Η πυρκαγιά καίει ήδη για τρίτη ημέρα χωρίς να υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης, καθώς τα μεγάλα μέτωπα είναι ακόμη ενεργά. Στις προσπάθειες κατάσβεσης έχασαν τη ζωή τους δύο πυροσβέστες, ενώ ένας τρίτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή του.

Μέχρι στιγμής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν αεροσκάφη από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Βρετανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.