O (πιθανός) νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμπαθεί τον Πούτιν, απεχθάνεται τον Ερντογάν και ήταν πορτιέρης σε κλαμπ

O (πιθανός) νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμπαθεί τον Πούτιν, απεχθάνεται τον Ερντογάν και ήταν πορτιέρης σε κλαμπ

Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ έχει προκαλέσει η παραίτηση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, κατόπιν ρήξης με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου- ο οποίος φέρεται να επιδιώκει την αντικατάστασή του με τον υπερεθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν, του κόμματος Γίσραελ Μπεϊτένου.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Foreign Policy, ο Γιααλόν είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με την Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο Λίμπερμαν είναι αντίστοιχα γνωστός για τους δεσμούς του με τη Μόσχα, και την πολύ σκληρή αντι-αραβική ρητορική του. Επίσης, έχει γεννηθεί στον Μόλδοβα και ήταν πορτιέρης σε κλαμπ.

Ακολουθούν πέντε ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για τον Λίμπερμαν, σύμφωνα με το Foreign Policy.

  • 1) Θέλει να αποκεφαλίζει Άραβες που δεν είναι πιστοί στο Ισραήλ: Ζητεί εδώ και χρόνια θανατική ποινή για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία. «Αυτοί που είναι μαζί μας αξίζουν τα πάντα, αλλά αυτοί που είναι εναντίον μας αξίζουν αποκεφαλισμό με τσεκούρι» είπε σε συγκέντρωση τον Φεβρουάριο. Ο Αχμάντ Τίμπι, Ισραηλινός Άραβας πολιτικός, σχολίασε ότι ο Λίμπερμαν είναι το «Εβραϊκό Ισλαμικό Κράτος».
  • 2) Θέλει να εξορίσει κάποιους Ισραηλινούς Άραβες πολιτικούς: Κατηγόρησε τον Ιμάν Οντέχ, Ισραηλινό Άραβα πολιτικό συνασπισμού ισραηλινών-αραβικών κομμάτων ότι είναι μέλος «Πέμπτης Φάλαγγας». Επίσης, του είπε πως είναι ανεπιθύμητος και ότι θα έπρεπε να πάει στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη και προδότη». Παράλληλα, έχει ζητήσει οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ να παίρνουν όρκο πίστης, καθώς και να ενταχθούν χωριά Ισραηλινών Αράβων σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, ανεξαρτήτως αν οι κάτοικοί τους το θέλουν ή όχι.
  • 3) Συμπαθεί πολύ τον Πούτιν: Έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επικρίνει τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου, τον οποίο περιγράφει ως έναν σπάνιο ηγέτη, που κατανοεί την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού. Κατά τη διετή θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, το 2011, χαρακτήρισε τις, εν πολλοίς, αμφιλεγόμενες ρωσικές βουλευτικές εκλογές ως «ελεύθερες και δημοκρατικές» (ενδεικτικά, η Χίλαρι Κλίντον, τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, είπε ακριβώς το αντίθετο). Ακόμη, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, Ισραηλινοί διπλωμάτες του υπουργείου του Λίμπερμαν απείχαν από ένα συμβολικό ψήφισμα που καταδίκαζε την προσάρτηση.
  • 4) Δεν συμπαθεί καθόλου τον Ερντογάν: Τον Ιανουάριο χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «αντισημίτη τραμπούκο της γειτονιάς». Είπε ότι η άρνηση της Ευρώπης να καταδικάσει τον Ερντογάν για κάποιες παλιές δηλώσεις του «μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1930», παραπέμποντας στις διώξεις των Εβραίων εν όψει του Ολοκαυτώματος.
  • 5) Τεχνικά μιλώντας, δεν ζει στο Ισραήλ: Ζει στο Νοκντίμ, έναν ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη, κάτι που τον καθιστά ίσως τον μόνο υπουργό Άμυνας στον κόσμο που δεν ζει στα αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας του. Σημειώνεται πως το 2014 τέσσερις μαχητές της Χαμάς είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί ότι σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν με αντιαρματική ρουκέτα ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.