Ο Ερμής παραμένει ένας γεωλογικά ενεργός πλανήτης

Ο Ερμής παραμένει ένας γεωλογικά ενεργός πλανήτης

Πιθανότατα ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης, ο Ερμής, είναι τεκτονικά ενεργός, εμφανίζοντας ακόμα σεισμική δραστηριότητα, όπως μαρτυρούν τα γεωλογικά χαρακτηριστικά στην επιφάνειά του, σύμφωνα με εικόνες που έστειλε το σκάφος Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Τόμας Γουότερς του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία που έστειλε το αμερικανικό σκάφος κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε τροχιά γύρω από τον Ερμή.

 

Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν μικρά ρήγματα μήκους κάτω των δέκα χιλιομέτρων και απόκρημνες πλαγιές ύψους το πολύ μερικών δεκάδων μέτρων, που έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, κατά τα τελευταία 50 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι νέα ρήγματα δημιουργούνται ακόμη και σήμερα, καθώς το εσωτερικό του μικρού πλανήτη συνεχίζει να ψυχραίνεται.

Αυτή η συνεχόμενη γεωλογική δραστηριότητα είναι πιθανό να σχετίζεται με σεισμούς, που ίσως ανιχνεύσουν άμεσα οι επιστήμονες σε μελλοντικές αποστολές τους. Το διαστημικό σκάφος Messenger τέθηκε, για πρώτη φορά, σε τροχιά το 2011 και είχε από καιρό εντοπίσει μεγάλες, απόκρημνες πλαγιές, μήκους έως 1.000 χιλιομέτρων και ύψους άνω των τριών χιλιομέτρων, που θεωρήθηκαν ενδείξεις παλαιότερης τεκτονικής δραστηριότητας.

Οι πιο πρόσφατες όμως φωτογραφίες από το Messenger, που τραβήχτηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του πλανήτη, αποτελούν μαρτυρίες για πρόσφατη τεκτονική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον πλανήτη Ερμή. Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.