Ο Δημήτρης Τσέας μίλησε στο inkastoria.gr για τα 40 χρόνια λειτουργίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Καστοριάς

Ο Δημήτρης Τσέας μίλησε στο inkastoria.gr για τα 40 χρόνια λειτουργίας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Καστοριάς

Φέτος, η ημέρα των Ευχαριστιών-Thanksgiving Day– πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης καθώς η Ελληνοαμερικανική Ένωση Καστοριάς συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή λοιπόν τον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης και το συμβολισμό της συγκεκριμένης γιορτής μιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Τσέα, Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Καστοριάς κάνοντας μια αναδρομή στο πολύτιμο έργο του συλλόγου.

Συνέντευξη στην Χριστίνα Αγγελή

dsc_0034Πως καταφέρνετε και διατηρείτε ζωντανά τα έθιμα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Καστοριά;

Έχουμε ένα μεγάλο Σύλλογο ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.  Αυτό οφείλεται στα μέλη τα οποία είναι κοντά και εξυπηρετεί ο Σύλλογος ακόμα τις  ανάγκες και όπως βλέπετε με χαρά έρχονται τα μέλη και γιορτάζουν και άλλες φορές μέσα στο χρόνο σε τέτοιες εκδηλώσεις .

Πόσα μέλη αριθμεί η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα;

Σήμερα έχουμε γύρω στα 800 μέλη, είναι μεγάλος σύλλογος.

Στα 40 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου ποια στιγμή έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

Είμαι ρομαντικός, μου αρέσουν οι πρώτες στιγμές, τα πρώτα μέλη που βλέπω πως ήταν και τι προσφορά έχουν κάνει στο σύλλογο . Με συγκινεί! Φυσικά, όλες οι διοικήσεις έχουν προσφέρει. Η δική μας η διοίκηση είναι η τελευταία μιας αλυσίδας αλλά νομίζω ότι μεγαλύτερη εντύπωση μου κάνουν οι πρώτες φωτογραφίες των πρώτων μελών.

Οι νεότερες γενιές συμμετέχουν ενεργά;

Βεβαίως συμμετέχουν και αυτό θα το είδατε και από την παρουσία τους εδώ. Υπάρχουν  και νεότερες οικογένειες και τα παιδιά των νεοτέρων γιατί ο σύλλογος εξακολουθεί και καλύπτει ακόμα τις ανάγκες των μελών.

Ποιο είναι το φιλανθρωπικό έργο του Συλλόγου;

Ο σύλλογος κάνει ένα φιλανθρωπικό έργο ανάλογα με το ύψος των οικονομικών του γιατί τα οικονομικά του είναι σχετικά χαμηλά, παρόλα αυτά κάνουμε και έργα φιλανθρωπικά. Φέτος μόνο κάναμε μια δωρεά 500€ στο γηροκομείο και στο νοσοκομείο και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κάνουμε άλλη μια παρόμοια δωρεά.

Τι γιορτάζουμε την ημέρα των Ευχαριστιών;

Η ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται στην Αμερική με αφορμή τους πρώτους αποικους που πήγαν εκεί και δόξασαν το Θεό για τα καλά που είχε ο καθένας τους και που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σήμερα αυτό είναι το πνεύμα που γιορτάζουμε την προσφορά προς το συνάνθρωπο να ευχαριστήσουμε το Θεό για τα καλά που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε τρόπους να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας;

Πάρα πολύ, καθημερινά.  Συνεχώς, θα πρέπει να εκφράζουμε τις ευχαριστίες, να δοξάζουμε για αυτό που έχουμε όσο μικρό και αν νομίζουμε ότι είναι. Ας αφιερώσει ο καθένας δύο τρία λεπτά να αναλογιστεί τις ευλογίες που έχει στις οικογένειες τους και στα σπίτια τους.

Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον του Συλλόγου;

Το όραμα μου είναι να δω το σύλλογο να μεγαλώνει . Τα 200 άτομα τα οποία σήμερα έχουμε και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα που είχαμε ιστορικά να αυξάνονται και να δω και νέους να αναλαμβάνουν τα ηνία και να πηγαίνουν το σύλλογο μπροστά.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.