Ο αυξημένος ΦΠΑ βλάπτει…τα έσοδα

Ο αυξημένος ΦΠΑ βλάπτει…τα έσοδα

Το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο από πολλούς άλλωστε, η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Κι αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού όπου φαίνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις με τον αυξημένο ΦΠΑ ήταν μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Είναι από τις περιπτώσεις όπου η αστοχία μίας απόφασης έχει διττό αρνητικό αποτέλεσμα.

AdTech Ad

Από τη μία οι ήδη επιβαρυμένοι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερα πληθώρα αγαθών όπως είναι τα: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια κλπ.

Από την άλλη το λογιστήριο του κράτους έχει ακόμα λιγότερα έσοδα στα ταμεία του με τις προφανείς συνέπειες που έχει αυτό για την πολύπαθη ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις των Δ.Ο.Υ από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,116 δισ. ευρώ έναντι 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Την ίδια ώρα στα τελωνεία εισπράχθηκαν 375 εκατ. ευρώ ΦΠΑ έναντι 386 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά οι εισπράξεις ΦΠΑ από τελωνεία και εφορίες ανήλθαν σε 1,492 δισ. ευρώ έναντι 1,552 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ σαφώς συνδέεται και την φοροδιαφυγή λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων. Δεκάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, για το λόγο αυτό, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται ακόμα πιο βαριές καμπάνες για τους παραβάτες.

Συνολικά, έχει μπει “λουκέτο” 48 ωρών σε 31 επιχειρήσεις, ενώ 40 εταιρείες, κατά προτεραιότητα, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο “λουκέτου” έως ένα μήνα.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις αρμόδιες εφορίες είναι να εξεταστεί το ύψος του τζίρου των επιχειρήσεων και η σοβαρότητα των παραβάσεων.

Πηγή: economy365.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.