Ο «αστεροειδής του Halloween» πέρασε «ξυστά» από τη Γη

Ο «αστεροειδής του Halloween» πέρασε «ξυστά» από τη Γη

Έχει μήκος 25 μέτρα και εντοπίστηκε πριν πέντε μέρες από το νέο σύστημα της NASA. Ο λόγος για τον «αστεροειδή του Halloween» ο οποίος πέρασε «ξυστά» από τη Γη της 31ης Οκτωβρίου, της ημέρας που γιορτάζεται το Halloween σε όλον τον πλανήτη, σε απόσταση μόλις 310.000 μιλίων, δηλαδή περίπου 1,3 φορές της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

Ο βράχος με τον κωδικό ονομασίας 2016 UR36, εντοπίστηκε από το νέο σύστημα εντοπισμού «Scout» της NASA στο αστεροσκοπείο της Χαβάης.

Το σύστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25 Οκτωβρίου και έχει σκοπό να «μετρά» τις απειλές και να ενημερώνει για τυχόν συγκρούσεις μεγάλων -αλλά και μικρότερων- ουράνιων σωμάτων με τον πλανήτη.

Παρ’ ότι το σύστημα λειτουργεί μόλις ελάχιστα 24ωρα, απέδωσε θαυμάσια. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε κοντά στη Γη ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής, ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ένα αντικείμενο 20 μέτρων εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη έξω από το Chelyabinsk, στη Ρωσία.

«Μέχρι τώρα, όταν εντοπίζαμε ένα ουράνιο αντικείμενο, δεν γνωρίζαμε ούτε την απόστασή του, ούτε την πορεία του», δήλωσε ο Paul Chodas υπεύθυνος του προγράμματος.

Πηγή:cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.