Κόλαφος η έκθεση του πραγματογνώμονα για το καράβι “Ορεστειάς” (Φωτό)

Ως «μη αξιόπλοο» και επομένως «επικίνδυνο» για οποιαδήποτε χρήση κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, έκρινε η έκθεση επιθεώρησης του τεχνικού πραγματογνώμονα, το πλοιάριο «Ορεστειάς» της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 κατόπιν εντολής του Δ.Σ. και του Προέδρου της Επιχείρησης Διονύση Λίτσκα. Όπως αποκαλύπτει η Καστοριανή Εστία,το σκάφος, όπως είναι γνωστό, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν αγκυροβολημένο στην παραλία της Μαυριώτισσας, και εκτελούσε επιλεκτικά δρομολόγια μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις»! Αυτό όμως δεν εμπόδιζε την τότε διοίκηση της Κοινωφελούς  με πρόεδρο την Ειρήνη Μισκία να δαπανά τεράστια ποσά για την …. τουριστική προβολή του σκάφους στα μέσα ενημέρωσης αλλά και να εγγράφει στον προϋπολογισμό σημαντικά κονδύλια για τη συντήρησή του!!!
Σύμφωνα με την έκθεση του πραγματογνώμονα το σκάφος που παραλήφθηκε καινούργιο από τον Δήμο το έτος 1997, «ουδέποτε ανελκύστηκε για έλεγχο  και συντήρηση κατά την τελευταία 10ετία»! Επίσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη «σαπισμένων – διαβρωμένων πατωμάτων και ξυλείας στο χαμηλότερο κατάστρωμα και μηχανοστάσιο του πλοίου, σε συνδυασμό με την παρουσία νερού στα ύφαλά του»!
Στα σοβαρότερα προβλήματα του σκάφους, περιλαμβάνονται: η μη λειτουργία του πηδαλίου, η έλλειψη συντήρησης του υδραυλικού τιμονιού, η έλλειψη συντήρησης των κυρίως μηχανών του σκάφους, όπως και της γεννήτριας, η έλλειψη συντήρησης των αξονικών συστημάτων και χοανών, ζημιές – στρεβλώσεις του προπελών καθώς και η κατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, σημεία για τα οποία ζητήθηκε ειδικά να γίνει επισταμένως  έλεγχος και αξιολόγηση της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασης τους.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ και φωτογραφίες στην Καστοριανή Εστία: http://kastoriani-estia.blogspot.gr/

1

2
new-1

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.