Νουί (SSM): «Οι τράπεζες πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα»

Νουί (SSM): «Οι τράπεζες πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα»

Αιχμές για την στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση

Αιχμές για την στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, και την επίπτωση τους στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, άφησε σε συνέντευξη της στον Σκάι η Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. «Οι πρώτοι δύο μήνες του χρόνου ήταν κάπως απογοητευτικοί, και τώρα οι τράπεζες πρέπει να υλοποιήσουν τα άρτια σχέδια που έχουμε συμφωνήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες ευρωπαϊκές πηγές δήλωναν πως η στάση της εποπτικής Αρχής SSM δεν μεταβάλλεται παρά τα προβλήματα με την αξιολόγηση που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση του πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Ήταν σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο, σημείωσε η κ. Νουί, και πρόσθεσε ότι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, τους επενδυτές και τους καταθέτες.

Η κα Νουί έκρουσε «καμπανάκι κινδύνου», για τις καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες. «Ξέρω», ανέφερε, «ότι υπάρχουν νόμοι που μπορούν να τεθούν σύντομα σε ισχύ», ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Η πλευρά των δανειστών επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η νομική κάλυψη, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και το φορολογικό καθεστώς, μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για να συμβάλουν στη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Οι τραπεζίτες μάλιστα πήραν το μήνυμα και απ’ την επίσκεψη της κας Νουί προχθές στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των στόχων για τα «κόκκινα δάνεια» και ότι θα πρέπει να επιμείνουν προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινώντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που παραμένουν πρώτη προτεραιότητα.

Ας σημειωθεί ότι για να αντιμετωπίσουν την αιμορραγία των καταθέσεων, οι τράπεζες αύξησαν την εξάρτηση τους από τον δανεισμό του ELA.

«Πράγματι, η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος χρησιμοποιώντας λιγότερο ELA και περισσότερες καταθέσεις και επενδύσεις είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά. Μπορεί να είναι παροδικό, ελπίζουμε ότι είναι παροδικό» υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM.

Η Ντανιέλ Νουί απέκλεισε πάντως την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την επιτάχυνση της άρσης των capital controls αποτελεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.