Αυτή είναι η πιο παγωμένη πόλη του κόσμου (εικόνες)

Απμονωμένη, μολυσμένη και πάνω από όλα παγωμένη. Είναι μία πόλη χτισμένη πάνω στην δυστυχία και το αίμα. Το Νόριλσκ, 250 μίλια βορείως του Αρκτικού Κύκλου,  με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -55 βαθμούς Κελσίου και είναι καλυμμένη εννέα μήνες το χρόνο με χιόνια.


Η ρωσίδα φωτογράφος Elena Chernyshova πέρασε μερικές εβδομάδες στην πόλη για το φωτογραφικό της πρότζεκτ: Days Of Night- Nights Of Day, το οποίο παρουσιάζει η βρετανική Daily Mail.
Εκτός από τις πολικές θερμοκρασίες οι κάτοικοι του Νόριλισκ έρχονται αντιμέτωποι και με την πολική νύχτα η οποία διαρκεί περίπου δυο μήνες. Δύο μήνες διαβίωσης σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο είναι επίσης μία πόλη εξαιρετικής ευμάρειας -κάτι που προκαλεί έκπληξη- και είναι ο λόγος για την απίθανη ύπαρξή της, καθώς διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, παλλάδιου και χαλκού στον πλανήτη.
Στο Νόριλισκ σήμερα ζουν 170.000 Ρώσοι οι οποίοι παρά τις αντίξοες, συνθήκες, προσπαθούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Κάνουν… ηλιοθεραπεία, πικ νικ, αθλούνται και κάνουν ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι στον κόσμο, με τη μόνη διαφορά ότι οι δραστηριότητές τους λαμβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους.

Το προσδόκιμο ζωής στο Νόριλισκ είναι κατά 10 χρόνια μικρότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας

Για τους ανθρακωρύχους του Νόριλισκ προβλέπονται διακοπές 90 ημέρες το χρόνο και συνταξιοδότηση στα 45 ως αντάλλαγμα για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Και αν αυτά μοιάζουν θετικά θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής στο Νόριλισκ είναι κατά 10 χρόνια μικρότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου δύο φορές υψηλότερος. Την ίδια ώρα οι ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό… θερίζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του αέρα στο Νόριλισκ είναι υπεύθυνη για το 37% της παιδικής θνησιμότητας και για το 21,6% των θανάτων ενηλίκων.

Πέρα από τη μόλυνση οι πολικές ημέρες και νύχτες επιδρούν αρνητικά στο ανθρώπινο σώμα που αγωνίζεται να προσαρμοστεί σε αυτές τις ακραίες πολικές συνθήκες. Το σκοτάδι μειώνει την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ρυθμίσει πολλές λειτουργίες του σώματος. Η έλλειψη αυτή προκαλεί προβλήματα ύπνου και του νευρικού συστήματος, μια συνεχή αίσθηση κόπωσης, ψυχολογική δυσφορία, κατάθλιψη, πρόωρη γήρανση και αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο.

dailymail.co.uk

koutipandoras.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.