Η Νορβηγία πληρώνει τους πρόσφυγες για να φύγουν από τη χώρα

Περίπου 1000 ευρώ μπόνους σε κάθε πρόσφυγα που έχει καταθέσει αίτημα ασύλου στη χώρα, πληρώνει η Νορβηγία για να επιστρέψει οικιοθελώς στην πατρίδα του.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης αναφέρει ότι το μέτρο εφαρμόζεται σαν πιο φθηνή εναλλακτική σε σχέση με το να μείνουν οι πρόσφυγες σε κέντρα ασύλου στη Νορβηγία.

Η «προσφορά» που έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα, θα ισχύσει για έξι εβδομάδες σύμφωνα με το κρατικό κανάλι της Νορβηγίας και τη «δικαιούνται» όσοι έφθασαν στη χώρα πριν από την πρώτη Απριλίου και μόνο οι 500 πρώτοι μετανάστες θα λάβουν τα έξτρα χρήματα.

Η υπουργός μετανάστευσης Sylvi Listhaug, δήλωσε ότι ελπίζει πως το μέτρο θα ενθαρρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Υπάρχουν πολλοί που δεν δικαιούνται άσυλο και το αίτημά τους θα απορριφθεί, είναι πιο σωστό για εμάς να τους ενθαρρύνουμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους, πρόσθεσε η υπουργός.

Το μπόνους των 10.000 κορωνών θα είναι το επιπλέον ποσό στις 20.000 κορώνες που ήδη προσφέρεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που επιλέγουν να εγκαταλείψουν οικιοθελώς την Νορβηγία.

Η Νορβηγία το 2015 δέχθηκε περίπου 31.000 αιτήματα για άσυλο και από αυτά 7.825 απορρίφθηκαν, περίπου το ένα τρίτο των αιτούντων είναι από τη Συρία.

Η Νορβηγία συμφώνησε να δεχθεί 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία ως μέρος της Ευρωπαϊκής συμφωνίας, αλλά δέχθηκε κριτική τον περασμένο Ιανουάριο για τις προσπάθειές της να στείλει πίσω στη Ρωσία περίπου 5.500 πρόσφυγες με ποδήλατα.

Η υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας έχει τονίσει ότι δεν έχει τη δύναμη να προσφέρει προστασία στους περισσότερους από τους πρόσφυγες που φθάνουν από τη Συρία, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε ικανοποιητικό χρόνο.

 

Πηγή: Independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.