Τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

Τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

Στις 12:00 θα ανακοινώσει η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης 2015 και λίγο πριν από την απονομή τα μεγαλύτερα φαβορί θεωρούνται ο πάπας Φραγκίσκος και η Διεθνής Καμπάνια για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) που εδρεύει στη Γενεύη.
Σύμφωνα με το κρατικό σουηδικό δίκτυο NRK, οι πιθανότητες να απονεμηθεί το βραβείο στον Φραγκίσκο έχουν αυξηθεί λόγω της αντίθεσής του στα πυρηνικά όπλα, της διαμεσολάβησής του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, αλλά και της «πράσινης» εγκυκλίου του για την κλιματική αλλαγή.
Το NRK, που στο παρελθόν έχει πέσει πολλές φορές μέσα στις προβλέψεις του, έχει αναφερεθεί επίσης στα ονόματα των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και των ΗΠΑ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Τζον Κέρι, επειδή διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ακόμη ένα ηχηρό όνομα που θεωρείται πιθανό να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λόγω του μεσολαβητικού της ρόλου στην ουκρανική κρίση και διότι άνοιξε τις πόρτες της Γερμανίας, τη στιγμή που η Ευρώπη ερχόταν αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση.
Ο Μούσι Ζεράι, ιερέας από την Ερυθραία και ο Τζούσι Νικολίνι, δήμαρχος της Λαμπεντούζα, είναι επίσης ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους για το βραβείο λόγω του έργου τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, συγγραφέας και δημοσιογράφος από την Λευκορωσία, είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Το Νόμπελ τής απονέμεται «για τα πολυφωνικά της γραπτά, ένα μνημείο στον πόνο και το κουράγιο στην εποχή μας».
Το έργο της 67χρονης βασίζεται στη σύνθεση υπομονετικά συγκεντρωμένων μαρτυριών και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα βιβλία της είναι απόντα από τα ράφια των βιβλιοπωλείων της Λευκορωσίας, διότι «δεν αρέσουν» στον Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον πρόεδρο της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.