Νίκος Τόσκας: «Η Ειδομένη θα εκκενωθεί σε 3 εβδομάδες»

Το «τέλος» του καταυλισμού της Ειδομένης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στη Huff Post Greece. Ο κ. Τόσκας δηλώνει ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, προσθέτοντας όμως ότι «σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας».

Για τα θέματα της τρομοκρατίας και τις εξελίξεις μετά το χτύπημα τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες τονίζει ότι «δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από τη βελγική πλευρά για τα συγκεκριμένα άτομα» και προσθέτει σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χάρτες του βελγικού αεροδρομίου που βρέθηκαν στη γιάφκα του Παγκρατίου ότι «την εποχή εκείνη διαβιβάστηκαν όλα στις βελγικές Αρχές. Εμείς δεν αναλύσαμε τα στοιχεία αυτά».

Για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ειλημμένη απόφαση την εφαρμογή του μητρώου επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR), η οποία μάλιστα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.
Ερωτηθείς για το βίντεο που απεικονίζει ενόπλους να περιφρουρούν πορεία στα Εξάρχεια απαντά ότι «το κύριο πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι τα ναρκωτικά» και ότι ο «Ρουβίκωνας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένοπλη ομάδα.

Κύριε υπουργέ. Ας ξεκινήσουμε με το προσφυγικό και την Ειδομένη. Εκεί όπου ο καταυλισμός προσφύγων έχει φτάσει στα όριά του. Φαίνεται ότι κάποιοι παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην περιοχή. Διασπείρουν για παράδειγμα ψευδείς φήμες που θέτουν σε κίνδυνο πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχουν τελικά «ύποπτες» ΜΚΟ ή ύποπτοι «αλληλέγγυοι»; Έχετε στοιχεία για ύποπτες ΜΚΟ; Θα δούμε αποτελέσματα;

Ύποπτες δεν θα έλεγα, επιπόλαιες θα έλεγα ότι υπάρχουν. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, άνθρωποι που ωθούν τους πρόσφυγες σε λάθος κατεύθυνση ή τους διατηρούν ψευδαισθήσεις. Εμείς προσπαθούμε να πούμε όλη την αλήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι συγκεντρωμένοι σε αυτή την περιοχή. Δεν είναι καλό ούτε για αυτούς να μένουν σε αυτόν τον χώρο γιατί υπάρχουν πολύ καλύτεροι χώροι από πλευράς στέγασης, τροφής και περίθαλψης. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να προχωρήσουν πέρα από τα σύνορα. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και πρέπει να μας εμπιστευτούν ως επίσημη Αρχή.

Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της σε ότι αφορά στην προστασία των προσφύγων ώστε να μην παραπλανόνται. Δεν πρόκειται να ξαναφήσουμε να διανεμηθούν φυλλάδια που ωθούν τους πρόσφυγες στο να περάσουν τα σύνορα ή που τους λένε ψευδή πράγματα. Εμείς τους πληροφορούμε με τα πραγματικά στοιχεία και σιγά σιγά οι πρόσφυγες αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αυτό.

Ο κ. Μουζάλας από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι η Ειδομένη σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει. Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης, Πότε θα γίνει; Θα στείλετε τα ΜΑΤ;

Δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμία μας να επιτεθούμε σε 13.000 κόσμο, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, με βίαια αστυνομικά μέσα αστυνομικά. Θα πειστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα γίνει πιο έντονη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες για να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε καταυλισμούς. Φυσικά σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας αλλά ήπιας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Μουζάλας νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό.

Δηλαδή μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να έχει εκκενωθεί;

Ναι. Ήδη έχει αρχίσει μία μικρή ροή προς τα πίσω και θα γίνουν ιδιαίτερες προσπάθειες τις επόμενες ημέρες ώστε η ροή αυτή να γίνει μεγαλύτερη.

Κύριε υπουργέ δημιουργήθηκε ένα θέμα με τη σίτιση των προσφύγων στην Ειδομένη. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ο Στρατός δεν είναι κέτερινγκ. Πως δημιουργήθηκε η παρεξήγηση;

Η όλη προσπάθεια είναι να δοθεί στοιχειώδης τροφή και στέγαση στους οργανωμένους καταυλισμούς. Η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένος καταυλισμός και δεν μπορεί να είναι οργανωμένος καταυλισμός στη θέση αυτή. Αυτή η συσσώρευση δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των συνόρων, είναι μία πρόχειρη κατάσταση, εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε πρόχειρες καταστάσεις. Πάμε σε πιο οργανωμένους καταυλισμούς που τους παρέχουμε και τα στοιχειώδη. Πράγματι δεν μπορούμε να τους καλύψουμε τις ανάγκες στην Ειδομένη και για αυτό τους καλούμε να πάνε στους οργανωμένους χώρους.

Υπήρξε κάποια ασυνεννοησία ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Καμμένο;

Δεν υπάρχει θέμα ασυνεννοησίας. Το κρατικό σχέδιο σας είπα ότι προβλέπει τροφή και στέγη στους οργανωμένους καταυλισμούς. Συνεπώς μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να πάνε εκεί, όπου εκτός των άλλων θα μπορέσουν να πάρουν προτεραιότητα για να πάνε στη χώρα όπου είναι το όνειρό τους να πάνε.

Μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν έρθει στην Ελλάδα Τούρκοι τοποτηρητές –όχι από την τουρκική Αστυνομία όπως έχετε δηλώσει- και έχουμε στείλει και εμείς από την πλευρά μας στην Τουρκία Έλληνες τοποτηρητές. Τι σας λένε οι Έλληνες τοποτηρητές; Τηρείται η συμφωνία από την Τουρκία;

Η συμφωνία δεν έχει αρχίσει να τηρείται. Θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Και οι Τούρκοι από εδώ και οι Έλληνες από εκεί είναι για να επιτηρούν τις ροές, τις επιστροφές, μόνο για αυτό το λόγο είναι εκεί. Εκεί θα δούμε κατά πόσο η τουρκική πλευρά είναι συνεπής με τη συμφωνία και παραλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κυρίως τους μετανάστες, και κατά πόσο τηρεί αυτά που συμφώνησε.

Οι Έλληνες τοποτηρητές της Τουρκίας θα μπορούν να μας δώσουν μία καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στα τουρκικά παράλια;

Και οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι είναι για να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά, δεν έχουν ευρύτερο ρόλο, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα και πολλά σενάρια. Από τη στιγμή που είναι σύνδεσμοι είναι πολύ συγκεκριμένος ο ρόλος τους. Είναι για τη μεταφορά και επιστροφή των μη αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

tosk

Η άνοιξη και το καλοκαίρι κύριε υπουργέ προμηνύονται δύσκολες εποχές για τη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον μετανάστες θα κυνηγήσουν το όνειρο της Ευρώπης. Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει στην Ελλάδα. Η Τουρκία δείχνει πρόθεση να πατάξει τους δουλέμπορους;

Ότι και να πούμε θα είναι πρόωρο. Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι συνεπής με τη συμφωνία, κατά πόσο είναι συνεπής στο κυνήγι των δουλεμπόρων και των διακινητών, κατά πόσο είναι συνεπής στο να κλείσουν αυτά τα μαγαζιά που πουλάνε βάρκες και σωσίβια στην απέναντι πλευρά.

Τα οποία κυκλώματα μπορεί να συνεργάζονται και με Έλληνες στα δικά μας νησιά; Να έχουν συνεργούς Έλληνες;

Πιθανόν. Δεν το αποκλείω. Αλλά κυρίως οι διακινητές είναι από την άλλη πλευρά. Είναι αυτοί που τους παίρνουν από τα βάθη της τουρκικής περιοχής, από τα σύνορα της Συρίας, του Ιράκ και τους μεταφέρουν μέχρι τα παράλια και σε ότι αφορά το θέμα του καιρού, ο φετινός χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος χειμώνας, επομένως δεν μεταβαίνουμε σε μία τελείως διαφορετική κατάσταση με πολύ διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Όλα εξαρτώνται από τη θέληση της τουρκικής πλευράς να είναι συνεπής με αυτά τα οποία υπέγραψε.

Δεν βλέπετε δηλαδή προς το παρόν απροθυμία; Το επισημαίνω γιατί είδαμε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας να φτάνουν στη Λέσβο εκατοντάδες άνθρωποι;

Μειώθηκαν αλλά δεν ανακόπηκαν οι ροές. Είμαι επιφυλακτικός αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα δείξει καλή θέληση η τουρκική πλευρά και θα υλοποιήσει τη συμφωνία.

«Δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις βελγικές Αρχές. Διαρκής αγώνας η τρομοκρατία»
Ας περάσουμε στα θέματα τρομοκρατίας. Ο βομβιστής του Μετρό στις Βρυξέλλες είχε περάσει τον Ιούλιο του 2015 από την Ιταλία στην Ελλάδα, κάποιοι λένε ότι εδώ έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για χτυπήματα στην Ευρώπη. Το γνωρίζαμε; Είχαν γνώση οι φύλακες;

Να σας υπενθυμίσω ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν πολίτες της Ευρώπης, είχαν βελγικά διαβατήρια, επομένως μπορούσαν να πάνε οπουδήποτε στην Ευρώπη χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τώρα. Και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν για να κάνουν ότι έκαναν. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στοιχεία σαν αυτά που αναφέρατε. Αν πέρασαν κάποια στιγμή από εδώ το ίδιο μπορεί να ισχύει και για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης από τις οποίες μπορεί να περάσανε. Δεν έχουν ζητηθεί στοιχεία από τη βελγική πλευρά για τα συγκεκριμένα άτομα. Έχουν ζητηθεί στοιχεία από υπηρεσίες άλλων χωρών για διάφορα άτομα, κατά καιρούς, απαντούμε άμεσα με ότι στοιχεία έχουμε.

Υπάρχει μία συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών, όμως, μεταξύ των δικών μας υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών ασφαλείας των υπολοίπων χωρών. Δίνουμε άμεσα οποιαδήποτε στοιχεία. Και στο παρελθόν μετά τα γεγονότα στο Παρίσι απαντήσαμε άμεσα στη γαλλική πλευρά και για αυτό και μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα η γαλλική πλευρά. Ότι στοιχεία έχουμε τα δίνουμε στη βελγική, γαλλική, οποιαδήποτε πλευρά, γιατί το ζήτημα της τρομοκρατίας αφορά όλες τις χώρες. Όμως δεν θα μπω σε συγκεκριμένη περιγραφή κάποιων περιστατικών. Διότι η αρχή που τηρούμε και στην περίπτωση του Βελγίου και τηρήσαμε και στην περίπτωση στο Παρίσι είναι ότι θα ανακοινωθεί ότι είναι να ανακοινωθεί από τις ανακριτικές Αρχές της χώρας που κάνει τις ανακρίσεις, δηλαδή τις βελγικές Αρχές στην προκειμένη περίπτωση.

Απορρέει μία αίσθηση, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, ότι οι βελγικές Αρχές δεν συνεργάζονται όπως θα έπρεπε με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ασφαλείας των άλλων χωρών. Έχετε την ίδια εικόνα; Υπήρξαν προβλήματα στη συνεργασία ελληνικών και βελγικών Αρχών στο παρελθόν;

Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Εμείς συνεργαζόμαστε με τις Αρχές όλων των ευρωπαϊκών χωρών χωρίς κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα προβλήματα πάντα υπάρχουν σε όλες τις Αρχές ασφαλείας. Δεν είμαι αυτός που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα των βελγικών Αρχών. Θα γίνει οπωσδήποτε συζήτηση μόλις ησυχάσουν τα πράγματα και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα βέβαια που είναι κύρια πολιτικό πρόβλημα, το πρόβλημα του πως αντιμετωπίζεις την τρομοκρατία που γεννιέται μέσα στις ευρωπαϊκές πόλεις, σε γκετοποιημένες περιοχές, σε περιοχές απομονωμένες, και το πως ενσωματώνεις αυτόν τον κόσμο ώστε να μην τον περιθωριοποιείς.

Πιστεύω ότι μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει για να μη γεννιέται η τρομοκρατία σε παιδιά που δεν γεννήθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά σε ευρωπαϊκές πόλεις. Η ενσωμάτωση είναι η λύση. Και αν θέλετε και ο πρόεδρος της Αμερικής κ. Ομπάμα αυτό ανέφερε ως κύριο στοιχείο αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει σταματήσει την τρομοκρατία στις αμερικανικές πόλεις. Η ενσωμάτωση είναι η λύση ώστε να μη γεννιέται η τρομοκρατία.

Με κάθε ευκαιρία έρχεται στην επικαιρότητα το διαμέρισμα στο Παγκράτι. Ξένα Μέσα Ενημέρωσης και ελληνικά έγραψαν ότι βρέθηκαν εκεί χάρτες του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Τι ισχύει τελικά από όλα αυτά για το διαμέρισμα του Παγκρατίου;

Ότι στοιχεία είχαν βρεθεί εκείνη την εποχή διαβιβάστηκαν όλα στις βελγικές Αρχές και από εκεί και πέρα αυτές είναι αρμόδιες να τα αξιολογήσουν. Αυτούς αφορούν αυτά τα θέματα αυτή την εποχή, αυτοί πρέπει να συνδυάσουν όλους τους παράγοντες και αυτό πιστεύω ότι κάνουν. Επομένως εμείς δεν αναλύσαμε αυτά τα στοιχεία, τα δώσαμε στις βελγικές Αρχές για ανάλυση όπως ζητήθηκε.

toskas

Έχετε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τρομοκρατικό χτύπημα από τζιχαντιστές. Θεωρείται ωστόσο ότι το κλείσιμο των συνόρων και τυχόν εγκλωβισμός εξτρεμιστών στη χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πυρήνων τζιχαντιστών στην Ελλάδα; Υπάρχουν αρμόδιοι αξιωματικοί που εκτιμούν κάτι τέτοιο. Πότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;

Δεν υπάρχει καμία κοινωνία που να είναι διασφαλισμένη για πάντα από την τρομοκρατία. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής αγώνας, ένας αγώνας που κύρια πρέπει να εστιάζεται στα πολιτικά μέσα, όπως αυτό που σας είπα πριν για την ενσωμάτωση των πολιτών. Να μην γκετοποιούνται πληθυσμιακές ομάδες. Από εκεί και πέρα το θέμα έχει σχέση με την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ρατσιστικά ένας μέρος του πληθυσμού. Εμείς έχουμε μάθει για χιλιάδες χρόνια να ζούμε μαζί με ανθρώπους άλλων λαών, άλλων θρησκευμάτων και άλλων πεποιθήσεων χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτή η ανεκτικότητα μας έχει σώσει μέχρι τώρα, αυτή η ώσμωση που γίνεται με τους άλλους πολιτισμούς μας έχει σώσει. Βέβαια πιστεύω αυτά τα παραδείγματα να τα υιοθετήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν θα πρέπει να γκετοποιούν πληθυσμιακές ομάδες γιατί μέσα εκεί γεννιέται το αυτό του φιδιού.

Ναι αλλά αν οι εξτρεμιστές προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως τράνζιτ σταθμό και εγκλωβιστούν εδώ δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την ενσωμάτωση.

Έχετε δίκιο. Είναι ένας αγώνας δρόμου. Παράλληλα με την ενσωμάτωση πρέπει να υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου, οι μηχανισμοί ασφαλείας, οι μηχανισμοί εκείνοι που απαγορεύουν και δεν αφήνουν περιθώρια για όποια τρομοκρατική δράση και για αυτό το λόγο και εμείς έχουμε στείλει περισσότερες δυνάμεις που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας στα νησιά και σε άλλους χώρους, ακριβώς για να αποτρέψουμε τη διείσδυση ανθρώπων που είτε κουβαλάνε επικίνδυνα πράγματα μαζί τους είτε έχουν άλλα στο μυαλό τους, σε όποιον βαθμό βέβαια αυτό μπορεί να αποτραπεί καθώς καταλαβαίνετε ότι τις προθέσεις του κάθε ανθρώπου –αν για παράδειγμα δεν κουβαλάει επικίνδυνα πράγματα μαζί του- δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Το κύριο είναι να επικρατήσει ειρήνη στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, εκεί δηλαδή που παράγεται η τρομοκρατία. Εκεί όπου παράγονται οι κίνδυνοι, οι οποίοι στη συνέχεια ένας μέρος τους έρχεται στην Ευρώπη.

«Ειλημμένη απόφαση το μητρώο επιβατών πτήσεων»
Πόσο έχει βοηθήσει η Europol όλο αυτό το διάστημα των προσφυγικών ροών εισόδου στα νησιά στη συλλογή πληροφοριών ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την είσοδο τρομοκρατών του ISIS;

Υπάρχουν οι τράπεζες πληροφοριών της Ευρώπης (οι τράπεζες της Europol και της Interpol). Σε αυτές τις τράπεζες πληροφοριών συλλέγονται κάποια στοιχεία, ενημερώνονται άμεσα οι χώρες αν υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που συνδέονται με τρομοκρατικές πράξεις και αυτή η συνεργασία εντείνεται. Υπάρχουν και πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να ενταθούν αυτές οι συνεργασίες και στα θέματα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Ενδεχομένως τα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις τα συζητήσατε και στην πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχατε;

Ναι συζητήθηκε το θέμα του PNR (μητρώο επιβατών αεροπορικών πτήσεων), δηλαδή της καταγραφής στοιχείων για τις πτήσεις. Είναι ένα θέμα το οποίο είχε μπει μπροστά αρκετά χρόνια πριν, δεν είχε προχωρήσει. Τώρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Είναι θέματα τα οποία δεν γίνονται με μεγάλη ευχαρίστηση γιατί κανένας δεν θέλει να δίνει τα στοιχειά του αλλά δυστυχώς έχουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των επιβατών και να προστατεύουμε τους πληθυσμούς μας, άρα παίρνουμε μέτρα που δεν είναι πάντα ευχάριστα.

Άρα πρόκειται για ειλημμένη απόφαση;

Είναι ειλημμένη απόφαση το θέμα της υλοποίησης πιστεύω ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ασφάλεια στην Ελλάδα σύμφωνα με την προσωπική ανάλυση σας και ποια στρατηγική πρέπει να χαραχτεί μακροπρόθεσμα;

Στα θέματα ασφαλείας πρέπει να έχουμε οργανωμένο σχέδιο, πρέπει να έχουμε σχέδιο το οποίο συνδέεται με τις κοινωνίες, το οποίο υποστηρίζεται από τις κοινωνίες, σχέδια που λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανθρωπιστικές απαιτήσεις αλλά και τα θέματα ασφαλείας. Δηλαδή ένα πολύπλευρο σχέδιο που δεν θα δημιουργεί εξαθλίωση, δεν θα δημιουργεί πίκρα σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά θα τους δίνει το αίσθημα φιλοξενίας και ασφάλειας στους πρόσφυγες. Αλλά το ίδιο αίσθημα ασφαλείας πρέπει να δίνεται και στον περίγυρο, στις γειτονικές περιοχές, στον κόσμο γύρω. Διότι είδατε ότι περιστατικά παραβατικότητας και εγκληματικότητας δεν έχουμε στην Ελλάδα. Μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον αν υπάρξουν επιπόλαιες αντιδράσεις από κάποιους θερμοκέφαλους ή αν γίνουν αυτοί οι άνθρωποι αντικείμενο εκμετάλλευσης επιπέδου human trafficking. Αυτό χρειάζεται προσοχή. Είναι ένα σχέδιο επομένως το οποίο έχει πολλούς παράγοντες. Και δεν είναι μόνο αστυνομικό αλλά και πολιτικό και κοινωνικό.

toskas

«Το κυριότερο πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι τα ναρκωτικά. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος»
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο που απεικονίζει άτομα που περιφρουρούν πορεία με όπλα στα Εξάρχεια. Ο Ρουβίκωνας δήλωσε ότι ήταν συνδιοργανωτής και ότι αυτή «είναι εικόνα από το μέλλον». Θεωρείται ότι πρόκειται για τη γέννηση μίας νέας ένοπλης ομάδας; Τι μέτρα λαμβάνετε;

Το κακό μπορεί να δημιουργηθεί και εκεί όπου υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κρατήσουμε και τα όπλα μακριά από όλες τις περιοχές, από όλους τους ανθρώπους. Αλλά να κρατήσουμε και τα ναρκωτικά μακριά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών και παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα όπλα. Υπάρχουν κάποια περιστατικά αλλά δεν υπάρχει κάτι μαζικό, κάτι σε μεγάλη κλίμακα. Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι το κυριότερο πρόβλημα μέσα στα Εξάρχεια, όπως και το κυριότερο πρόβλημα και σε άλλες περιοχές. Η λύση όμως πρέπει να δοθεί μέσα από τις νόμιμες Αρχές.

Το ίδιο πρόβλημα με τα Εξάρχεια αντιμετωπίζουν στην Αττική δυτικές περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Εμείς έχουμε ξεκινήσει και να εξετάζουμε την κάθε περίπτωση και να συζητάμε με τους κατοίκους και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν αυτές οι προσπάθειες. Δηλαδή συζητήσεις με τους κατοίκους για να δούμε πόσο μπορεί από δράσεις της καθημερινότητας να αποκλείσουμε την παραβατικότητα. Αλλά και με παράλληλες αστυνομικές δράσεις που θα κάνουμε με έμφαση τα ναρκωτικά.

Επειδή αναφέρατε τους κατοίκους θα ήθελα να σας αναφέρω ότι αρκετές ομάδες κατοίκων αλλά και οργανώσεις από τον αριστερό χώρο καταγγέλλουν ότι η Αστυνομία κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στα Εξάρχεια. Λένε μάλιστα ότι αυτό είναι φανερό στην πλατεία, όπου όλες τις ώρες της ημέρας γίνονται ανενόχλητα δοσοληψίες.

Και γω έχω ακούσει ιστορίες τέτοιες από διάφορες περιοχές. Μακριά από εμάς τέτοιες αντιλήψεις. Υπάρχουν ναρκωτικά στα Εξάρχεια, υπάρχουν ναρκωτικά στη δυτική Αττική. Εμείς θα δείτε ότι θα κάνουμε πετυχημένες ενέργειες. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και μέσα στα Εξάρχεια και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές όπως είναι η δυτική Αττική.

Όσον αφορά στον Ρουβίκωνα δεν μπορεί να δοθεί ο όρος ένοπλη ομάδα σε κάποιον έτσι αυθαίρετα. Ένοπλη ομάδα είναι αυτή που τα μέλη της έχουν όπλα. Επομένως εμείς θα αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε. Δεν ξέρω αν αυτά τα όπλα ήταν πραγματικά ή ψεύτικα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ανθρώπους να κυκλοφορούν σε στιλ φαρ ουέστ στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι νόμιμες Αρχές που είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις αυθαιρεσίας.

Υπάρχουν προβλήματα στα Εξάρχεια. Προβλήματα που δεν αφήνουν την Αστυνομία να δράσει όπως πρέπει. Υπάρχουν προβλήματα ανεπαρκούς αστυνόμευσης, προβλήματα μη αποδοχής της αστυνόμευσης. Αυτά δεν λύνονται σε μία μέρα, δεν λύνονται με σόου της μορφής που γίνονταν παλιά, τα οποία διαρκούσαν 24 ώρες και μετά τα πράγματα γυρνούσαν στην πρότερη κατάσταση. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμες καταστάσεις ασφάλειας σε όλες της περιοχές. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στο προσφυγικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείψαμε την καθημερινότητα. Αν θέλετε κάντε μία σύγκριση της ηρεμίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα με προηγούμενες περιόδους που δεν υπήρχε το προσφυγικό και οι Αρχές είχαν μία προτεραιότητα την αστυνόμευση. Νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση τώρα παρότι υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις από πολλές μεριές. Θα προχωρήσουμε συστηματικά. Εμείς προχωράμε συστηματικά, δεν προχωράμε με θεαματικές δράσεις της μίας ημέρας.

«Δεν πρόκειται να φτιάξουμε ξανά ομάδα Δέλτα, ούτε «Ο». Η Αστυνομία είχε μάθει μόνο τη καταστολή»
Σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης των αστυνομικών δράσεων θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο μία νέα ομάδα ευέλικτων μοτοσικλετιστών, στο πρότυπο της κατηργημένης ομάδας Δέλτα; Γράφτηκε ότι η νέα ομάδα θα ονομάζεται ομάδα «Ο».

Δεν ξέρω που τη βρήκανε κάποιοι αυτή την ομάδα. Ομάδα «Ο» δεν υπάρχει. Είναι εφεύρημα δημοσιογραφικό και δεν τη γνωρίζω. Αν τη ξέρετε εσείς πείτε το. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν αναπροσαρμόζουμε και την οργάνωσή μας και τη δράση μας ανάλογα με τις ανάγκες. Αλλά πραγματικά εγώ δεν γνωρίζω κάποια ομάδα «Ο» και δεν ξέρω αν υπάρχει.
Έγινε μία προσπάθεια δημοσιογραφική για να πουν κάποιοι ότι ξαναδημιουργούνται οι ομάδες «Δέλτα». Οι ομάδες αυτές δεν ξαναδημιουργούνται γιατί λειτουργούσαν αυθαίρετα, προκαλούσαν σε πολλές περιπτώσεις, ήταν έξω από κάθε μορφή ελέγχου και τέτοια ομάδα δεν θα ξαναδημιουργήσουμε. Ευέλικτους σχηματισμούς για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες καταστάσεις φυσικά και μπορεί να δημιουργηθούν. Άλλα ούτε ομάδα Δέλτα, ούτε «Ο» υπάρχει αυτή τη στιγμή.

toskas

Εδώ τίθεται ένα θέμα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στη «Δέλτα» και μετά την κατάργηση αποχώρησαν εγκαλούμενοι για περιστατικά βίας τώρα καλούνται να επανδρώσουν αυτούς τους νέους ευέλικτους σχηματισμούς.

Ξέρετε υπάρχει το εγωιστικό σύνδρομο που λέει ότι «είχα εγώ δίκιο και οι άλλοι άδικο», σε στιγμές άκρατου εγωισμού. Οι αστυνομικοί δεν ενεργούν σύμφωνα με το τι θέλει ο καθένας, οι αστυνομικοί ενεργούν σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο συντάσσει η ηγεσία της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και όχι σύμφωνα με το τι είχανε μάθει μέχρι τώρα. Ξέρετε η Αστυνομία είχε μάθει μόνο την καταστολή μέχρι τώρα. Είδατε ότι οι άλλες μέθοδοι που δεν στηρίζονται αποκλειστικά στην καταστολή είναι πιο αποτελεσματικές;

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση έκανε συχνά αναφορές για παρακράτος που λειτουργεί παράλληλα με τις διωκτικές Αρχές. Για παράδειγμα στις πορείες διαμαρτυρίας. Υπάρχει στην εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παρακράτος, και αν ναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Όχι. Έχει απαγορευτεί αυστηρά να κυκλοφορούν ανάμεσα στους διαδηλωτές άνδρες της Ασφάλειας. Η Ασφάλεια μπορεί να παρακολουθεί το κοινό έγκλημα. Η Ασφάλεια έχει ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις. Δεν παρακολουθεί κόμματα, δεν παρακολουθεί κοινωνικές ομάδες, δεν παρακολουθεί οργανωμένες πορείες.

Κύριε Τόσκα σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται άνοδος ακροδεξιών σχηματισμών και μορφωμάτων. Σας ανησυχεί η άνοδος των ακροδεξιών ομάδων που θα μπορούσαν να καταφύγουν στην άσκηση πολιτικής βίας στη χώρα μας;

Από πλευράς αστυνομικής δεν υπάρχει παρακολούθηση των πολιτικών απόψεων των πολιτών. Πολιτικά κρίνοντας η εντύπωσή μου είναι ότι η άκρα δεξιά βρίσκεται σε κάμψη. Δεν πείθει στην Ελλάδα. Είναι πάντα το αυγό του φιδιού που υπάρχει και εδώ και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι ότι δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν προβλήματα. Δημιουργούν εντυπώσεις χωρίς καμία ουσία στο λόγο τους και ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος -από ότι φάνηκε- στα μεγάλα λόγια τους. Υπάρχει όμως και θα υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος και πολιτικά θα πρέπει να ενισχυθούν και οι δημοκρατικές δομές, οι δημοκρατικές πεποιθήσεις και οι δημοκρατικές αντιλήψεις απέναντι στο αυγό του φιδιού που ηττήθηκε το Μάιο του 1945 αλλά χρειάζεται διαρκής εγρήγορση για την αντιμετώπισή του.

«Κάποιοι θέλουν αστυνομικούς-φύλακες για πρεστίζ. Αλλάζουμε τα κριτήρια»
Μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και Αστυνομικά Τμήματα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειψανδρίας. Την ίδια ώρα η Αστυνομία φυλάει περίπου 2.500 στόχους. Οι αστυνομικοί δεν έχουν φύγει από τους vip. Σχεδιάζετε κάτι σε αυτό το μέτωπο;

Έφυγε ένα μέρος αλλά είναι αλήθεια ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος συνεχίζει να υπάρχει. Υπάρχει μία τάση σε επώνυμους ή σε πολιτικούς ή σε άλλους -δικαστικούς κτλ.- ότι «κινδυνεύω, θέλω αστυνομικό» και μπορεί αυτός ο κίνδυνος να είναι ο ελάχιστος κίνδυνος που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης. Από μία έρευνα που κάναμε τέτοιες πρακτικές δεν εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε μία κακή αντίληψη στη χώρα μας για την ασφάλεια και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αστυνομικών που καλοβολεύονται δίπλα σε κάποιους και ανθρώπων που θέλουν αστυνομικούς δίπλα τους είτε για λόγους πρεστίζ είτε για να νιώθουν υπερασφάλεια. Υπερασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά και για κανέναν. Και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν προτεραιότητες. Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι αλλά υπάρχουν και προτεραιότητες. Και η προτεραιότητα της ασφάλειας του πολίτη είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι προτεραιότητα αυτός που έχει κάποια θέση.

Έχετε κάτι συγκεκριμένο που ετοιμάζετε;

Αυτή τη στιγμή βγάζουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα γιατί κάποιοι προφασίζονται ότι δέχθηκαν ένα απειλητικό τηλεφώνημα και άρα κινδυνεύουν. Τα κριτήρια συνεπώς που υπάρχουν δεν είναι κατάλληλα. Χρειάζεται να αλλάξει το πλαίσιο ώστε να μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι τους αφήσαμε απροστάτευτους επειδή δέχθηκαν ένα απειλητικό τηλεφώνημα. Αλλάζουν τα κριτήρια πολύ σύντομα και μειώνεται το προσωπικό από αυτούς που δεν πρέπει, δηλαδή από τους περισσότερους εννοώ.

Υπάρχει μία έλλειψη αραβόφωνων στην ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργούνται κατά πληροφορίες ζητήματα τόσο στο προσφυγικό μέτωπο όσο και στην τρομοκρατία. Υπάρχει πρόθεση να κινηθούν διαδικασίες για προσλήψεις;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αραβόφωνους, δηλαδή σε αστυνομικούς που μιλούν αραβικά ή φαρσί ή διαλέκτους του Αφγανιστάν. Ψάχνουμε τρόπο να πάρουμε ανθρώπους σε προσωρινή ή σε πιο μόνιμη βάση. Θα το δούμε αυτό για να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες. Έχουμε ανθρώπους που μιλούν αραβικά αλλά θέλουμε πολύ περισσότερους. Οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Μπορεί να γίνει πρόσληψη για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάποιων μεταφραστών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αστυνομικοί αυτοί ή ότι πρέπει να τους πάρουμε σε μόνιμη βάση.

huffingtonpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.