ΠΓΔΜ: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Νίκολα Γκρουέφκσι

ΠΓΔΜ: Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Νίκολα Γκρουέφκσι

Όπως ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ και όπως ανέφερε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού θα ενεργοποιηθεί 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Εάν οι εκλογές “κλειδώσουν” για τις 24 Απριλίου, όπως έχει συμφωνηθεί, τότε η παραίτησή του θα τεθεί σήμερα σε ισχύ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Βουλή της χώρας θα αναδείξει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Απριλίου. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Εμιλ Ντιμιτρίεφ.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί βασικές πτυχές της συμφωνίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής παραμένει συγκεχυμένη και όλα τα ενδεχόμενα προβάλλουν ως πιθανά: από το να διεξαχθούν οι εκλογές στα τέλη Απριλίου, μέχρι να αναβληθούν για κάποιο διάστημα.

Σε περίπτωση που οι εκλογές αναβληθούν, τότε θα καθυστερήσει και η παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη θέση του πρωθυπουργού.

Το όλο σκηνικό ίσως ξεκαθαρίσει σήμερα, κατά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, που ξεκίνησε από το πρωί, στα Σκόπια, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου είχε επιτευχθεί η συμφωνία, στις 15 Ιουλίου 2015, για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.