Νέος ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ιταλία

Νέος ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ιταλία

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα στις 07:41 το πρωί την κεντρική Ιταλία, ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην πόλη Νόρτσα στην περιφέρεια της Περούτζα.

Νωρίτερα το αμερικανικό ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS είχε ανακοινώσει πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 68 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Περούτζια και είχε μέγεθος 7,1 βαθμούς και το εστιακό βάθος του ήταν 108 χλμ. Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ και στη συνέχεια αναθεώρησε στα 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία της χώρας πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ από το σεισμό δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στο χωριό Αματρίτσε. Παράλληλα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, τρεις άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

«Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν περίπου 10 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας άλλος πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο έγινε γνωστό πως κατέρρευσαν κτήρια στις περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται όμως, κατά κύριο λόγο, για οικήματα που βρίσκονταν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπου είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στους κατοίκους. Στην πόλη Νόρτσια κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις. Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, που είχαν εκκενωθεί, έχουν πλέον καταρρεύσει. Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών.

Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί ελικόπτερα και αεροσκάφη για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία το τελευταίο διάστημα «ταρακουνιέται» συχνά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ενώ πριν από δύο περίπου δύο μήνες ισχυρός σεισμός κόστισε τις ζωές 300 ανθρώπων και επέφερε μεγάλες καταστροφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.