Νέο κούρεμα συντάξεων μέσω επανυπολογισμού- Απώλειες έως και 240 ευρώ

Νέο κούρεμα συντάξεων μέσω επανυπολογισμού- Απώλειες έως και 240 ευρώ

Σοκ προκαλούν οι διαφορές παλιών και νέων συντάξεων στο ΙΚΑ με απώλειες που φτάνουν μέχρι και τα 240 ευρώ. Οι διαφορές αυτές θα ισχύσουν και για τους νυν συνταξιούχους με τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, και είναι θέμα χρόνου να αφαιρεθούν από τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα, δεδομένου ότι η τρόικα έχει ζητήσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στον αέρα είναι όσοι βγήκαν με σύνταξη από 1/7/2015 ως 12/5/2016, πριν δηλαδή από το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς παίρνουν σχεδόν το 50% της σύνταξης όσων αποχώρησαν μέχρι 30/6/2015. Με το νόμο του τρίτου Μνημονίου (4336/2015) καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια και όσοι υπέβαλαν αιτήσεις και πήραν σύνταξη από 1/7/2015 και μετά λαμβάνουν σύνταξη ακόμη και 236 ευρώ, όπως αποκαλύπτεται σε συνταξιοδοτηθείσες μητέρες, αντί 508 ευρώ που θα είχαν αν δεν καταργούνταν τα κατώτατα όρια! Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων είναι ίσως από τις πιο αδικημένες και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό βήμα από το υπουργείο Εργασίας για να διορθωθούν οι αδικίες.

Ελλείμματα

Την ίδια στιγμή, βόμβα χρεών και ελλειμμάτων βρίσκεται στα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που είναι αμφίβολο αν θα είναι σε λειτουργία από το 2017, λόγω της ελλιπούς οργάνωσης.
Τα στοιχεία για τις συντάξεις και τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ που παρουσιάστηκαν χθες στο συνέδριο των εργαζομένων του ΙΚΑ είναι αποκαλυπτικά.

Προσωπικές διαφορές

Για τις «προσωπικές διαφορές» από τη σύγκριση παλιών και νέων συντάξεων προκύπτει ότι:
* Ασφαλισμένος του ΙΚΑ που αποχωρεί σήμερα με 40 χρόνια και ο μέσος όρος των αποδοχών του από το 2002 και μετά είναι στα 1.500 ευρώ θα πάρει με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) 1.026 ευρώ και μετά την εισφορά ασθένειας 6% η σύνταξη πέφτει στα 965 ευρώ. Η παλιά σύνταξη για τα ίδια έτη ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό έβγαινε στα 1.260 ευρώ (1.184 ευρώ μετά την εισφορά 6% για ασθένεια). Η μείωση των 234 ευρώ στη νέα σύνταξη θα εφαρμοστεί και στην παλιά, πλην όμως με το τρικ του νόμου θα χαρακτηριστεί «προσωπική διαφορά» και θα συνεχίσει να καταβάλλεται στην παλιά σύνταξη μέχρι νεωτέρας. Με το τρικ αυτό οι παλιοί συνταξιούχοι θα έχουν στην ουσία μια νέα σύνταξη μικρότερη από αυτή που προέβλεπε η αρχική τους απόφαση, αλλά θα παίρνουν το ποσό της διαφοράς χωρίς να θεωρείται τμήμα της σύνταξής τους!

* Ασφαλισμένος με 35 χρόνια και αποδοχές 1.500 ευρώ παίρνει σήμερα 1.070 ευρώ μικτά, ενώ με αίτηση από 13/5/2016 που ισχύει ο νέος υπολογισμός, η σύνταξη 35ετίας από το ΙΚΑ με μισθό 1.500 ευρώ μειώνεται στα 895 ευρώ. Η αρνητική διαφορά των 175 ευρώ θα περάσει και στην παλιά σύνταξη των 1.070, καθώς με τον επανυπολογισμό η βασική σύνταξη θα είναι 895 και η «προσωπική διαφορά» των 175 ευρώ θα συνεχίσει να καταβάλλεται στον παλιό συνταξιούχο, μέχρι νεωτέρας. Στην ουσία η σύνταξη που θα αναγνωρίζει το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είναι τα 1.070 αλλά τα 895 ευρώ.

Αυτές οι διαφορές θα φανούν όταν γίνει ο επανυπολογισμός όλων των παλιών συντάξεων με τα δεδομένα και τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου. Οι δανειστές όμως έχουν καταστήσει σαφές (κυρίως το ΔΝΤ) ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 οι προσωπικές διαφορές θα πρέπει να εκλείψουν.

Επιστρέφουν τις επιστολές στον Κατρούγκαλο

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) για να επιστρέψουν στον αποστολέα τους Γιώργο Κατρούγκαλο τις επαίσχυντες, όπως τις χαρακτηρίζουν, επιστολές που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας μετά από τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Αριστοτέλους στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και πραγματοποίησαν πορεία προς τον υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Αφού η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων δεν κατάφερε να συναντήσει κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου, έκαψε κάποιες επιστολές.

Νωρίτερα μέλη των «συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ομοσπονδιών» (ΙΚΑ- ΟΑΕΕ- Δημοσίου), που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, σε συγκέντρωση τους, το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ, στην πλατεία Αριστοτέλους, «επέστρεψαν», συμβολικά, ως «απαράδεκτες» τις επιστολές, που είχε στείλει ο υπουργός Εργασίας σε συνταξιούχους.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.