Νέες διευκολύνσεις για τους οφειλέτες από τη ΔΕΗ

Νέες διευκολύνσεις για τους οφειλέτες από τη ΔΕΗ

Στη μείωση της προκαταβολής για τη ρύθμιση που αφορά σε 36 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 1.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ, από 20% σε 15%, αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης προκειμένου να διευκολύνει τους οφειλέτες.

Παράλληλα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 30 Απριλίου το πρόγραμμα που προβλέπει «πάγωμα» της οφειλής για έναν χρόνο και έκπτωση 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, ο κανονισμός ρύθμισης οφειλών που θα ισχύει έως τις 31 Μαΐου για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ως εξής:

• Για οφειλή έως 1.000 ευρώ ρύθμιση σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται άμεσα.
• Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ υπάρχουν δύο επιλογές: άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 18 μηνιαίες δόσεις, ή άμεση καταβολή του 15% (αντί για 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα) της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
• Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα ισχύει προκαταβολή 10%, ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτές τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί, για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Ακόμη, για τους πελάτες που είχαν οφειλή έως 500 ευρώ στις 28 Φεβρουαρίου υπάρχει η δυνατότητα για αναστολή πληρωμής αυτού του ποσού για ένα έτος και χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Για να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά στο 11770 ή σε οποιοδήποτε κατάστημα ΔΕΗ μέχρι τις 30 Απριλίου.

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος ότι στο πρόγραμμα της «δεύτερης ευκαιρίας» που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (αφορούσε όσους είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους στο πλαίσιο του προγράμματος των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα η ρύθμισή τους να διακοπεί) εντάχθηκαν 57.000 καταναλωτές.

Η απάντηση… για τις εισπρακτικές

Σχετικά με κάποιες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες η Εταιρεία σκοπεύει να αναθέσει σε τρίτους τη διαδικασία είσπραξης των οφειλών, ο κ. Παναγιωτάκης έσπευσε να… διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν μεταξύ των καταναλωτών δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις περιουσιών, δεν θα πουλήσουμε τις οφειλές των πελατών μας σε ξένες τράπεζες, δεν θα στέλνουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία».

Προκειμένου πάντως να καταφέρει η ΔΕΗ να περιορίσει δραστικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ θα αναζητήσει… βοήθεια μέσω διαγωνισμού, από τον οποίο θα προκύψει η ξένη συμβουλευτική εταιρεία. Με την εξειδίκευση που διαθέτει, την εμπειρία του προσωπικού και το κατάλληλο λογισμικό, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει πολύ τη ΔΕΗ στο να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν στην Επιχείρηση τα τεράστια «φέσια» από τους ιδιώτες.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.