ΝΔ: Εμφύλιος κορυφής, ενώ η βάση βράζει!

ΝΔ: Εμφύλιος κορυφής, ενώ η βάση βράζει!

Δραματικές ώρες για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάσπαση. Ο πρωτοφανής εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ υποψήφιων προέδρων και κορυφαίων στελεχών οδηγεί την παράταξη στα «δύο» και πολλά -αν όχι όλα- αναμένεται να κριθούν σήμερα στις επτά το βράδυ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και να καλέσει το γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη να ορισθεί αντιπρόεδρος και να αναλάβει χρέη μεταβατικού προέδρου μέχρι την επόμενη κάλπη. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κι ενώ στο παρασκήνιο οι πιθανές ημερομηνίες που ακούγονται ως επικρατέστερες για την εκλογική διαδικασία είναι η 13η Δεκεμβρίου και η 20ή, πολλά γαλάζια στελέχη αμφιβάλλουν αν η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται μέχρι τότε ενωμένη μετά τη χθεσινή ανταλλαγή σφοδρών πυρών και βαρύτατων προσωπικών υπαινιγμών. Αλλά ακόμη κι αν πέσουν οι τόνοι και επικρατήσει η ψυχραιμία, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν τον προβληματισμό αν μπορούν τελικά να συνυπάρξουν όλοι κάτω από την ίδια κομματική στέγη, έπειτα από όσα ειπώθηκαν.

Την ίδια στιγμή, η βάση της Ν.Δ. «βράζει» από αγανάκτηση, καθώς δεν έχει υπάρξει ούτε μία παραίτηση μετά το φιάσκο της Κυριακής, αλλά και γιατί δεν έχει λάβει καμία πειστική απάντηση/δικαιολογία για το ναυάγιο της κάλπης. Στελέχη και μέλη του κόμματος μιλούν για «μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ν.Δ.» και παρακολουθούν με οργή και απογοήτευση τους κορυφαίους να αλληλοσπαράσσονται.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε νωρίς το πρωί επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη του για τη συγκεκριμένη εταιρία κι ότι είχε αναλάβει έργο επί πρωθυπουργίας του. Ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του διέψευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., ενώ παράλληλα άνοιξε νέο μέτωπο σύγκρουσης ανάμεσα στον κ. Μεϊμαράκη και τον Μάκη Βορίδη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τους συνυποψηφίους του να παραιτηθούν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι θα παραιτηθεί και ο ίδιος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Πλακιωτάκης, θα ανοίξει το δρόμο για μεταβατικό πρόεδρο.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης παραιτήθηκαν, ενώ την άρνησή του εξέφρασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι είναι εκλεγμένος στη θέση αυτή.

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία εντόπιζε δυσλειτουργίες στο σύστημα και τον καθιστούσε υπεύθυνο για ό,τι ακολουθούσε.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι οι δηλώσεις Μεϊμαράκη τορπιλίζουν την κατάσταση στη Ν.Δ., ενώ έστρεψε τα πυρά του προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας πως είχε την ανοιχτή υποστήριξη του γραμματέα Π.Ε. και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Παπαμιμίκου, αλλά και διάλογο μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Στο κλίμα αυτό και μπροστά στο φόβο της διάσπασης δεν είναι λίγα τα στελέχη που κρίνουν αναγκαία την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του πάντως μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία «διαρροή», ενώ σύμφωνα με συνομιλητές του, ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται προβληματισμένος, συνιστώντας ψυχραιμία.

Πάντως, το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο χθες το απόγευμα με νέα επίθεση του κ. Μεϊμαράκη κατά πάντων που άνοιξε ακόμη περισσότερο τον κύκλο της εσωστρέφειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.